Eden CXC

Eden CXC-210C3

Met de komst van de Eden CXC Solo Serie bascombo's die aanmerkelijk vriendelijker geprijsd zijn dan de producten uit de WorldTour serie, komt Eden tegemoet aan de wensen van veel bassisten om een compacter, lichter maar ook meer betaalbaar systeem. De CXC serie bestaat uit vier verschillende luidsprekerconfiguraties (2x10", 4x10", 2x12" en een 15"+10") en twee eindversterkers, 300 of 400 Watt. De serie wordt gecompleteerd door de 4x10" en 2x10" luidsprekerkasten. Voor deze bespreking had ik enige tijd de beschikking over het CXC-210 combo in de 300 Watt uitvoering met de CX-210 luidsprekerkast.
De versterker van de CXC-210 is gebaseerd op de 300 Traveler uit de WorldTour serie, met dien verstande dat het hier gaat om een FET voorversterker in plaats van de buizenpreamp van de Traveler. Voor het overige lijken de voorversterkers veel op elkaar. De inputsectie omvat gain, enhance en compressor. Deze laatste is uit te schakelen door de enhanceknop uit te trekken. De tooncontrole bestaat uit conventionele bass en trebleregelaars en een driedelige semi-parametrische equalizer voor laag, midden en hoog. Tenslotte ontbreken ook het mastervolume en de koptelefoonaansluiting niet. Diverse Led indicators geven aan wanneer de versterker de grenzen van het betamelijke overschrijdt. De overige faciliteiten van dit combo zijn ook ruim voldoende: extra luidspreker uitgangen, effectsloop, gebalanceerde DI-out met volumeregelaar, stereo aux in, tuner out en de nodige beveiligingen waaronder een hele stille geforceerde koeling. Het CXC-210 combo levert als 'stand-alone' 175 Watt. In combinatie met de CX-210 kast is een en ander goed voor 300 Watt.
Het luidsprekerdeel van het combo bevat twee 10 inch luidsprekers met een coaxiale tweeter, hetgeen zoveel zeggen wil dat de tweeter in de luidspreker is geÔntegreerd maar wel apart wordt aangestuurd. Dezelfde configuratie geldt voor de CX-210 luidsprekerkast. Beide zijn voorzien van een ruim bemeten baspoort. De uitvoering is redelijk standaard te noemen met vilten bekleding, kunststof hoeken e.d. Belangrijker is dat de installatie zeer hanteerbaar is voor wat het gewicht en formaat betreft. Het combo heeft bovendien twee wieltjes aan de achterkant en een uitklapbaar handvat aan de bovenzijde waardoor je het als een soort boodschappentrolley achter je aan kunt sleuren. Heel handig.
Het geluid en de performance van deze CXC-210 stack is zoals we dat van Eden gewend zijn. Het klinkt allemaal heel mooi afgewogen en in balans. De compressor doet geruisloos zijn werk, de toonregeling is heel effectief en ik vond de FET voorversterker mooi warm klinken en het geluid van de buizenbroertjes goed benaderen. Het is een versterkercombinatie die qua geluid in veel verschillende stijlen inzetbaar is. Voor een beetje druk in het laag en een wat ruimer vermogen op een groter podium vond ik de combinatie met de CX-210 kast wel een voorwaarde. En dat schept meteen het dilemma: aan de ene kant brengt de CXC serie Eden binnen het financiŽle bereik van een grotere groep bassisten en dat is een goede zaak. Het combo gaat ongeveer fl. 3.200,= kosten en de losse kast om en nabij de fl. 1.375,=. Ongetwijfeld goede waar voor het geld, maar samen toch goed voor een dikke 4.500 gulden en dan wordt het prijsverschil met het Metrocombo opeens heel gering en zou ik het nog niet weten