Eden Metro Combo

Eden Metro Bascombo

Met zijn 350 Watt RMS aan uitgangsvermogen, is het Eden Metro combo zo'n beetje het paradepaardje van de Eden bascombo's. Het ontwerp van de Metro is gebaseerd op de oude D-AH kast, met daarin een WT-300 versterker.
Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van dit oude systeem is, dat er meer vermogen voorhanden is en dat de versterker een grondige facelift en update heeft gekregen.
Het gaat nog steeds om een hybride World Tour versterker, met een buisje in de voortrap om die zo gewilde boventonige warme soundjes te kunnen maken en dikke transistoren in de eindversterker om het vermogen te leveren. De Metro heeft twee kanalen, die door middel van een (niet meegeleverde) voetschakelaar of een tiptoetsje op het front te selecteren zijn. Kanaal 1 heeft een standaard driedelige passieve toonregeling en kanaal 2 beschikt naast bas en trebleregelaars over een driedelige parametrische equalizer voor laag, mid en hoog. De frequenties zijn volledig traploos te kiezen en kunnen 15 dB versterkt/verzwakt worden. Een andere voorziening op beide kanalen is de enhancer/compressor. De laatste kan door het uittrekken van de enhancerknop omzeilt worden. Heel handig is de speaker on/off knop in de mastersectie, waarmee de luidsprekers uitgeschakeld worden, terwijl de versterker stand-by blijft en daarmee het buisje warm.
Aan de achterzijde is de Metro voorzien van een aantal aansluitmogelijkheden. Niet overdadig, maar wel compleet en functioneel. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal luidsprekers uitbreiden tot een minimum impedantie van 2 Ohm. De versterker gaat dan maar liefst 600 Watt leveren. dat maakt het Metro combo tot de basis van een flexibel bassysteem. Voor kleinere optredens zul je zeker genoeg hebben aan het combo. Voor het grotere werk neem je simpelweg een of twee extra kasten mee, want de impedantie van het combo zelf is 8 Ohm.
In het luidsprekercompartiment bevinden zich twee 10 inch speakers en een tweeter. De laatste is uiteraard weer inregelbaar aan de achterzijde. De metro is iets kleiner dan de gemiddelde 4x10" kast en weegt behoorlijk wat kilo's. Hij is nčt in je eentje in ee auto te tillen en de vier meegeleverde insteekbare wielen zijn dan ook geen overbodige luxe. Heel handig is het om de twee achterste wielen tijdens het spelen te verwijderen, waardoor hij iets achterover helt en als het ware als een monitor functioneert.
Tja, en dan de prestaties. Wat kenmerkt altijd weer een goede basinstallatie? Het werkt heel simpel: aansluiten, toonregeling neutraal, gain instellen, tweeter op 12 uur en opendraaien die handel. Verder niks aan doen en je hebt een wereldsound dus. Strak, laag, mooi, warm, alle superlatieven zijn weer van toepassing. Voor de grap de Metro even naast een forse 4x10" combinatie van een ander bekend merk gezet en daar doet ie dus voor wat betreft laagweergave en vermogen absoluut niet voor onder. Kost natuurlijk wel wat: fl. 4.995,=. Maar daar betaal je dan ook voor.