Warwick EMP Coated Strings

Warwick EMP coated bassnaren

Voor een setje bassnaren van een gerenommeerd merk betaal je tegenwoordig een klein vermogen. Voeg daarbij de toegenomen kosten voor levensonderhoud, zorgverzekering en energie en het is onmiddellijk duidelijk dat de factor levensduur bij bassnaren een belangrijk criterium is.

Nu wil het geval, tenzij je opereert in een lo-fi gezelschap, dat een modern basgeluid gecreëerd wordt met roundwound snaren. De grove open wikkeling van die snaren is een ideale plaats voor de opeenhoping van allerlei lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen waaronder zweet, alcohol en nicotine waardoor de snaar corrodeert en binnen de kortste tijd zijn heldere open klank kwijt is. Noodverbandjes als schoonmaakmiddeltjes, uitkoken of een nachtje in de Steradent kunnen kortstondig soelaas bieden, maar doen vaak meer kwaad dan goed.
Een aantal fabrikanten biedt daarom ‘behandelde’ snaren aan. Het betreft snaren die zijn voorzien van een beschermlaagje om corrosie tegen te gaan. Deze snaren zijn nog duurder dan reguliere snaren, maar gaan dan ook langer mee. Sinds Elixer in 2001 zijn Polyweb snaren op de markt bracht, hebben de meeste merken wel een dergelijk product in het gamma.
Een dilemma bleef, dat de gecoate snaren weliswaar langer meegingen, maar dat de ongecoate snaren helderder klonken. De Duitse firma Warwick meent dat door de toepassing van EMP (Enhanced Molecular Protection) en Cleartone Technology de toon niet langer aan de duurzaamheid hoeft te worden geofferd. Een extreem dunne coating die bovendien tot drie maal duurzamer is dan reguliere coatings moet er voor zorgen dat de bassist de coating niet voelt, de toon zo helder is als van een ongecoate snaar en de duurzaamheid die van andere gecoate snaren overstijgt.
Wat mij betreft mogen aan het lijstje met criteria dan nog zaken als stabiliteit, evenwichtig klankbeeld en soepelheid/comfort worden toegevoegd.
Natuurlijk kan geen enkele fabrikant verhinderen dat snaren na opspanning van karakter veranderen. Sommige bassisten geven zelfs de voorkeur aan ‘ingespeelde’ snaren omdat de scherpe randjes in het hoog er dan af zijn en de snaren beter op stemming blijven. Hoe dan ook, tijd om de Warwick EMP eens aan een onderzoek te onderwerpen.

Gebruik
De EMP snaren zijn gebaseerd op de Warwick Black Label snaren en ze zijn verkrijgbaar in telkens twee setjes voor vier- vijf- en zessnarige bassen. We probeerden een viersnarige .045/.065/.085/.105 set uit en breidden deze uit tot een vijfsnarige set met een lage B van .135.
Wat direct opviel was dat de snaren inderdaad aanvoelen als traditionele roundwound roestvrijstalen snaren. De coating is eigenlijk niet te ontdekken, wat misschien veroorzaakt wordt door het feit dat deze niet na de wikkeling wordt aangebracht zoals bij Elixir, maar op de wikkeldraad voordat deze om de kern gewikkeld wordt, een proces dat overigens ook door D’Addario wordt gehanteerd bij de fabricage van hun EXP snaren.
In het gebruik bleken de EMP snaren zeer goed te voldoen. Een heldere droge sound met voldoende ‘twang’ zonder de irritant hoge frequenties. Daarom is deze snaar zeker direct na opspannen ook in de studio bruikbaar. Ook aan de onderkant bewezen de EMP’s goede diensten met een prima gedefinieerd ronkend laag. Over alle betrokken snaren en het hele frequentiespectrum genomen kunnen we stellen dat de snaren heel gelijkmatig en afgewogen klonken. Diezelfde kwaliteit gold de stabiliteit van de snaren: opspannen, stemmen en daarna bleven onder gelijke omstandigheden eigenlijk prima op stemming.
Het speelcomfort is goed. De snaar is wat stroever dan een nikkelsnaar en veel stroever dan de collega’s van Elixir. Wat dat betreft zijn ze echt goed te vergelijken met een ouderwetse stainless steel snaar. De viersnarige set is voldoende soepel. Voor de vijfsnarige set was de keuze voor een .130 in plaats van een .135 wellicht beter geweest. Deze snaar was stugger dan we gewend waren. Hoewel, na enige tijd wen je daar snel aan.
Dan doet zich natuurlijk de vraag naar de levensduur voor. Tja, het blijft natuurlijk lastig om daar een algemeen geldend oordeel over te geven. Mijn ervaring was dat ze na een aantal weken onder wisselende omstandigheden bespeeld te zijn nog niet aan helderheid en toon hadden ingeboet.

Oordeel
Warwick belooft veel in de bijbehorende documentatie. Als je ze moet geloven is met de komst van de EMP snaren het paradijs voor de bassist aangebroken. Dat is wellicht wat overdreven, maar ik vind wel dat ze op het gebied van sound, comfort, stabiliteit en levensduur een en ander waarmaken. Dit is een heel goede bassnaar die ik wel zou willen blijven gebruiken.

Specificaties Warwick EMP Coated bassnaren
Prijs 4 /5 snaar: € 59,00/69,00. De zessnarige set zit niet in het programma van de importeur.
Land van herkomst: USA
Type: gecoate roundwound bassnaar
Materiaal: roestvrij staal met EMP coating
Technologie: Enhanced Molecular Protection/Cleartone Technology. Coating van de wikkeldraad vóór het winden.
Serie: M4: 045", 065", 085", 105"
ML4: 040", 060", 080", 100"
M5: 045", 065", 085", 105", 135"
ML5: 040", 060", 080", 100", 130"
M6: 025", 045", 065", 085", 105", 135"
ML6: 020", 040", 060", 080", 100", 130"
Informatie: www.warwick.de www.voerman.nl

Warwick EMP coated strings