Epifani UL 502 & T310

Epifani Ultralight

De eerste keer dat ik met de spullen van Epifani in aanraking kwam was ergens rond het jaar 1996. Toen bouwde Nick Epifani nog alleen luidsprekerkasten in nauwe samenwerking met Anthony Jackson en de mannen van Fodera. Ik was erg onder de indruk van de prestaties van de 1x12”en 2x12”. Overigens kwam je de twaalf inch destijds in basland nauwelijks tegen. Het was tien en vijftien inch wat de klok sloeg.

Epifani heeft ondertussen een vaste plaats veroverd in het high-end marktsegment en bouwt inmiddels behalve baskasten ook versterkers en combo’s. De befaamde NYC luidsprekerkasten evolueerden vorig jaar tot de Ultra Light serie en onlangs presenteerde men de UL versterkers. Daarmee is de UL lijn compleet. Het aanbod bestaat uit een tweetal tops, een losse voorversterker en eindtrap, drie combo’s en een tiental verschillende typen luidsprekerkasten. We waren in de gelegenheid de UL-502 top te proberen in combinatie met de T-310 UL luidsprekerkast.

UL-502
Moderne basversterkers leveren steeds meer vermogen terwijl ze tegelijkertijd steeds compacter worden. De technologische innovatie maakt het tevens mogelijk versterkers te bouwen die licht van gewicht zijn. De tijden dat je als bassist onvrijwillig een dubbele hernia opliep bij het vervoeren van je installatie lijken definitief voorbij. Een ontwikkeling die natuurlijk van harte toe te juichen is. De Epifani UL-502 is een versterker die binnen dat concept valt: behoorlijk wat vermogen in een kleine behuizing en slechts 6,3 kilo zwaar.
De voorversterker heeft twee kanalen met ieder wat eigen snufjes in de sfeer van de toonregeling. Nadat je gekozen hebt voor de actieve of passieve ingang en voor ieder kanaal de gain hebt ingesteld kun je heen en weer schakelen tussen beide kanalen door een tiptoets op het versterkerfront, of idealiter via een voetschakelaar. Wanneer je besluit twee instrumenten tegelijkertijd in te prikken, wordt de actieve ingang naar kanaal 1 geleid en de passieve naar kanaal 2. Zo kun je twee instrumenten die een heel eigen gain instelling of EQ vereisen aansluiten en natuurlijk naar hartelust heen en weer schakelen.
Kanaal 1 is het standaard kanaal van binnenkomst. Een simpele driedelige actieve toonregeling met bass, mid en treble moet het werk doen. Dit kanaal beschikt tevens over een handige voorziening voor de dames en heren slappers: een mid-cut preset. Deze preset is ook met een voetschakelaar te bedienen, zodat je in feite drie sounds binnen voetbereik hebt: kanaal 1, kanaal 1 met mid-cut en kanaal 2.
Kanaal 2 is iets ruimhartiger toebedeeld met bass, semi-parametrisch midden, treble en een handigheidje: treble-shift. Door middel van deze schakelaar kun je de centrumfrequentie van het treble filter kiezen: 4 kHz of 6 kHz voor wat extra definitie of helderheid.
De UL-502 is verder uitgerust met een limiter die naar believen ingeschakeld kan worden en waarvan de intensiteit ook te regelen is. Door middel van de mute schakelaar onderbreek je de signaalweg zodat je stil kunt stemmen of je gain instellingen kunt aanpassen. Deze laatste voorziening is ook met een voetschakelaar te bedienen. Het mastervolume completeert het geheel en uiteraard wordt de status van de versterker weergegeven met diverse led indicators.
Aan de achterzijde vinden we een Speakon uitgang voor de luidsprekers, een XLR ingang voor de voetschakelaar, een FX loop met serie/parallelschakelaar, tuner- en preamp uit en een gebalanceerde DI uit, voorzien van een pre/post EQ schakelaar, groundlift en niveauregelaar.
De UL-502 is uitgerust met een gepatenteerde klasse “D” eindtrap die goed is voor 450 Watt bij 4 Ohm. De oren voor 19” montage worden meegeleverd.

T-310 UL
De T-310 is een bijzondere luidsprekerkast. Allereerst vanwege de wat ongebruikelijke luidsprekerconfiguratie. We zijn immers gewend aan een 2x10” of 4x10”. Naar eigen zeggen heeft men bij Epifani de voordelen van beiden willen combineren: de afmetingen en het gewicht van een 2x10” met de kracht en projectie van een 4x10”.
Op de tweede plaats valt de T-310 op door zijn gewicht. De kast weegt een kleine 22 kilo en dat is uitzonderlijk weinig voor een dergelijke luidsprekerkast. Het geringe gewicht wordt bereikt door gebruik te maken van luidsprekers met neodym magneten. Neodym is een materiaal dat vanaf de jaren zestig gebruikt wordt in de ruimte- en luchtvaarttechniek en sinds enige tijd technisch ook geschikt is voor andere toepassingen. Gebruik van neodym magneten levert een gewichtsbesparing op van 66%. Luidsprekers met neodym magneten zijn tot zeven keer efficiënter dan luidsprekers met conventionele alnico of keramische magneten. Uiteraard zijn er ook nadelen: neodym magneten zijn tot tien keer duurder. De keuze van Italiaans populierenhout voor de behuizing draagt ook bij aan het geringe gewicht is. Naar verluidt een bijzonder sterke en lichte houtsoort.
De T-310 is goed geconstrueerd, met een interne balkenstructuur om voor de nodige stijfheid te zorgen. De kast is bekleed met de bekende vaste vloerbedekking, heeft grote verzonken handgrepen en een stevige metalen grille die wel tegen een stootje bestand is. Een grote reflexpoort aan de voorzijde moet de projectie op lange afstand garanderen.
De luidsprekers hebben een gegoten aluminium frame en zijn dicht bij elkaar geplaatst. Rechtsboven is een bullet tweeter gemonteerd. Op de achterzijde is een verzonken schaal gemonteerd, waarin zich de Speakon en jack luidsprekeraansluitingen bevinden, evenals de potmeter waarmee het aandeel van de tweeter in het totaalgeluid wordt bepaald.
De kast kan een vermogen van 750 Watt hanteren en heeft de ongewone weerstand van 5,3 Ohm, het resultaat van drie parallel geschakelde vier Ohm luidsprekers.

Gebruik en geluid
De UL-502 en T-310 zijn natuurlijk ‘voor elkaar gemaakt’ en functioneren als hecht team. In al zijn eenvoud, bewees kanaal 1 van de UL-502 maar weer eens dat het niet gaat om toeters en bellen, maar om een goed doordacht ontwerp, hoogwaardige componenten en zorgvuldige bouwwijze. Wanneer je een enigszins leuk instrument hebt en daar een klein beetje de weg op weet, hoef je eigenlijk niet veel meer te doen dan de gain af te stellen en het master volume open te draaien. Met een minimale correctie van de toonregeling (bass op één uur, mid op elf uur, treble op twaalf uur en de mid-cut ingeschakeld) ben je er al. Ik had direct de sound die ik in mijn hoofd had: helder, definitie, druk, laag, warm, beetje edge, niet te crisp, klein randje.
Kanaal 2 biedt extra mogelijkheden om te ‘finetunen’. De semiparametrische equalizer en de treble-shift zijn bijzonder effectief. De T-310 bewijst een goed compromis te zijn tussen de 2x10” en 4x10” kast en heeft een onberispelijke weergave. In de kleine setting waarin ik de kast kon proberen vond ik het geluid lekker dik en rond miste de vierde luidspreker niet.

Conclusie
Met de UL 502 en T-310UL continueert Epifani zijn reputatie van kwaliteitsmerk. Die kwaliteit zal echter voorlopig voorbehouden blijven aan de professionele bassist want de producten van Epifani zijn –helaas- aan de prijzige kant.

Specificaties Epifani UL-502
Prijs: € 1.699,=
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: Volledige transistor basversterker
Ingangen: 1x actief en 1x passief
Toonregeling
Kanaal 1: Gain, Bass, Mid, Treble adjust (+/-24dB), Mid-cut
Kanaal 2: Gain, Bass, Parametrisch Mid EQ (150Hz – 1200Hz) Treble adjust (+/-24dB), Treble Shift (4000Hz – 6000Hz)
Limiter: Regelbaar, in/uit schakelbaar
Uitgangen: 1x Speakon amp out, tuner out, preamp out, DI –out Pre/Post EQ, pedal control.
Effectloops: FX send/return serie-parallel schakelaar
Vermogen: 600 Watt RMS aan 4 Ohm
Afmetingen: 33x8x28cm (BxHxD)
Gewicht: 6,3 kg

Specificaties Epifani T-310UL
Prijs: € 1.395,=
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: 3x10” luidsprekerkast
Luidsprekers: 3x250 Watt NeoDym, 100 Watt bullet tweeter, regelbaar
Impedantie: 5,3 Ohm
Vermogen: 750 Watt RMS (1800 watt piek)
Ingangen: 2x Neutrik Speakon en 2x jack
Frequentiebereik: 40 Hz – 16 kHz
Gevoeligheid: 103 dB @ 1W 1M
Afmetingen: 55 x 42 x 59 cm (BxDxH)
Gewicht: 21,5 kg

Epifani UL 502

Epifani T310