Epifani T-310

Best of both Worlds: Epifani T-310 baskast

Totdat hij zelf luidsprekerkasten ging bouwen was de New Yorkse bassist Nick Epifani een van die jongens die voortdurend op zoek was naar het ultieme basgeluid. Daarmee hobbelde hij natuurlijk altijd achter de feiten aan, want als hij het eenmaal had gevonden, kwam er wel weer iets nieuws op de markt dat net weer even beter of leuker was. Je kent het wel: zo'n meervertrouwenindespullendanindevingers type. Toch heb je voor de ontwikkeling van fijne nieuwe producten vaak van dit soort zoekende, vasthoudende en bevlogen mensen nodig. Zo ook Nick. Bij gebrek aan beter besloot hij dus maar zelf zijn spullen te gaan bouwen en door de kontakten bij Fodera kon hij zo'n beetje alle bekende bassisten vragen waar zij naar op zoek waren qua basgeluid en wat ze dan misten bij bestaande spulletjes. Dat zal een leuk lijstje hebben opgeleverd, maar Nick kwam er in ieder geval achter dat voor het verkrijgen van een goed basgeluid 'alles belangrijk is'. Oftwel de ketting is zo sterk als de zwakste schakel, oftwel tot zover niets nieuws.
Nu had ik een aantal jaren geleden al eens kennis gemaakt met de 1x12"en 2x12"kasten van Epifani, zo'n beetje het uitgangspunt van de lijn, en me aangenaam laten verrassen door de prestaties van deze doosjes. Inmiddels maakt men bij Epifani een complete lijn luidsprekerkasten en werd ik geattendeerd op een bijzondere configuratie: 3x10 inch, gebouwd in samenspraak met de Amerikaanse sessie bassist Lincoln Gaines. Uitgangspunt bij deze kast is de combinatie van de compactheid van de 2x10" met de prestaties van een 4x10". Best of both worlds dus.
De kast is op de tegenwoordig gebruikelijke wijze heel solide gebouwd van zevenlaags berken multiplex, van binnen versterkt met beuken balkjes voor de stijfheid en gedempd met glaswol. Het luidsprekerpaneel is van zeventienlaags multiplex. Aan de buitenzijde is een en ander netjes afgewerkt met vinyl en plastic hoeken. Grote inbouw handgrepen maken het kastje goed tilbaar en aan de achterzijde bevindt zich de schaal met connectoren (gewoon ouderwets jack, niks speakon!) en de potmeter om de 100 Watt bullet tweeter in te regelen. De kast bevat zogezegd drie 200 Watt 10" luidsprekers van 16 Ohm, die volgens mij bij ElectroVoice vandaan komen. Deze drie speakers leveren samen de wat wonderlijke impedantie op van 5,3 Ohm, waardoor je niet zomaar twee van deze kasten parallel aan de 4 Ohm uitgang van je versterker kunt hangen. Dat zal in veel gevallen ook niet nodig zijn omdat deze kast in z'n eentje 600 Watt kan hanteren en bovendien uitstekend presteert. Wanneer ik het geluid van de Epifani in twee woorden zou moeten omschrijven zou ik zeggen: recht en neutraal. Uiteraard heeft deze kast ook een behoorlijke geluidsdruk en draagt hij ver, maar dat is tegenwoordig niet meer zo'n kunst. De kwaliteit zit hem in het vermogen om het hele frequentiegebied van zeg maar 40 Hz-18 kHz evenwichtig en recht weer te geven. Dat zorgt er voor dat de Epifani vergeleken met andere kasten, die nog wel eens 'kleuren', heel neutraal klinkt. Je hoort je bas en niet de kast.
Epifani is niet goedkoop. Je moet voor deze kast fl. 3.550,= neertellen en daarvoor kun je ook een hele goede 4x10" kopen, maar de echte liefhebber en/of professional zal dat er zeker voor over hebben.