Esh Notorious I

Esh Notorious I

Op de Frankfurter Messe zie je ieder jaar enkele kleine edelbassenbouwers een eenmalig optreden verzorgen, vervolgens hoor of zie je er nooit meer iets van. Een uitzondering daarop vormt het Duitse Esh uit Aken. Dit merk lijkt zich inmiddels een vaste plaats te hebben verworven en wordt sinds enige tijd ook in Nederland vertegenwoordigd.
Naast een viertal originele Esh modellen, maakt men ook de Notorious I & II, die geÔnspireerd zijn door de legendarische Fender en Music Man bassen. De Notorious I refereert duidelijk aan de laatstgenoemde door vormgeving en elementkeuze, maar heeft ook enkele toevoegingen, waarvan de Esh-tronic elektronica het belangrijkst is.
De body is gemaakt van drie delen essenhout en afgewerkt in een matte doorschijnende kleurlak. Er zijn een negental kleuren mogelijk, het testexemplaar is blauw. De door middel van een vijfpunts bevestiging geschroefde hals is van esdoorn, met een eveneens esdoorn toets. Palissander is ook mogelijk. De hals is gemiddeld breed, heeft een ietwat afgeplatte D-vorm en beschikt over een versterkte hiel met een naar achter hellende kop. TweeŽntwintig gepolijste jumbofrets en Gotoh hardware completeren het geheel tot een 'basic' ogende, degelijke comfortabele werkbas.
Het bijzondere aan de Notorious is zonder meer de onconventionele elektronica. Deze bas beschikt over een Kent Armstrong Humbucker en een Piezo element onder de brug. Het zogenaamde Esh-tronic circuit bestaat uit een mastervolume, een mastertoonregeling en twee vierstandenschakelaars waarmee allereerst de element configuratie te kiezen is: enkelspoel brug, dubbelspoel parallel, enkelspoel brug met een mid-boost en dubbelspoel serieel. De tweede vierstandenschakelaar geeft ook nog eens vier mogelijkheden, te weten studio, waarbij het signaal rechtstreeks naar de mengtafel gaat, passief, passief plus Piezo en actief plus Piezo. In totaal beschik je dus met een enkel element over zestien verschillende geluidsmogelijkheden, nog even afgezien van de toonregeling. Daar moet je dus wel even voor gaan zitten en een beetje handigheid in krijgen. Hoewel, eigenlijk valt ook dat wel mee. Ga een half uurtje zitten schakelen en volg je oren. Of je nu een strakke slapsound wilt (elementen parallel en actief plus Piezo), of je prefereert een boventonig fretloos knorretje (enkelspoel brug met mid-boost en passief), of je wil gewoon recht door het midden doorrocken (dubbelspoel serieel en passief plus Piezo), het zit er allemaal in. De Piezo blijkt een hele goede keuze om wat mooi natuurlijk hoog toe te voegen. Het volume van de Piezo is door middel van een klein trimpotmetertje in te stellen.
Zo blijkt de Notorious heel wat meer te bieden te hebben dan het oog in eerste instantie doet verwachten: een comfortabel goed gebouwd instrument met onverwachte geluidsmogelijkheden. Persoonlijk minpuntje: de afwerking in de transparante matte kleurlak is niet mijn ding, 't is misschien wel bijzonder maar het doet me teveel aan tuinbeits denken. Voor de rest niets op aan te merken. De Notorious I gaat in deze uitvoering de winkeldeur uit voor fl. 2.675,=.