Bas op de Frankfurter Messe 2006

Frankfurter Messe

Basbeursverslag 2006

Er werd ook dit jaar weer heel wat afgebast. Meest belangwekkende ontdekkingen voor de afdeling basgitaar vond ik de dames in de stand van Warwick, want zij deden mij beseffen waar het allemaal eigenlijk om draait in de popmuziek. Vervolgens werd mijn oog getroffen door de prachtige Amerikaanse limousines die te koop werden aangeboden, waaronder deze 1956 Ford Country Sedan Station. Mocht ik ooit moeten kiezen tussen een vroege Fender Precision Bass en deze beauty om mijn installatie te vervoeren, dan weet ik het nog niet. Ten slotte werd de argeloze beursganger geconfronteerd met de meligheid van de Amerikaanse bouwer Dewey Decibel die met zijn Flip-Out gitaar en baslijn bewees van gekkigheid niet meer te weten wat nu weer eens te verzinnen. Een hals aan de verkeerde kant van de body gemonteerd en dan ook nog eens met droge ogen beweren dat dit Ďveel voordelen heeftí.
Dat mijn aandacht zo werd getrokken door allerlei zaken in de periferie van de muziekindustrie werd mede veroorzaakt door het feit dat er op basgebied behalve de reguliere updates weinig spectaculairs te melden viel. Al slenterend door de kakofonie van hal 4.0 en 4.2 heb ik de volgende interessante onderwerpen voor u gespot:

De firma Behringer zet zijn offensief voort door een flink aantal BA810 en BB810 baskasten te verloten onder middelbare scholen in Europa. Dat zal hen door schoolleiders die prijs stellen op rust en orde niet in dank worden afgenomen.
Het Zweedse EBS gaat retro met de Classic Line luidsprekerkasten en het Drome Classic Combo.
Peavey liet twee geheel nieuwe versterkerlijnen zien. De Tour 450 en 700 met ingebouwde octaver en de Pro 800-1200-2000 versterkers, waarvan de laatste maar liefst 2000 Watt aan 4 Ohm levert. Men spuit de Cirrusbas tegenwoordig ook in Trace Elliot groen. Dit instrument was te bewonderen in de aanpalende stand, naast het kleine broertje van de AH100-12 versterker, de AH500-12. Veelbelovend was de nieuwe Peavey Dave Ellefson Signature Zodiac bas. Een erg fraai vormgegeven instrument.
Ons dierbare Fender bestaat zestig jaar en liet in het kader van dat jubileum enkele 60Th anniversary instrumenten zien waaronder een Jazz en Precision Bass in tobacco sunburst en een fraaie limited edition Precision in blizzard pearl uitvoering. Ook nieuw is de Jaguar Bass. Gezien de vormgeving en uitrusting zou dat wel eens een winner kunnen worden. Uit betrouwbare bron vernamen we dat Pino Palladino er op gaat spelen en dat is vreemd omdat men ook een Pino Palladino Precision Bass aan de Artist serie toevoegde.
De schaars geklede wulpse dames bij Warwick brachten mij al kirrend bij de twee limited editions die men dit jaar op de markt brengt: de Thumb Bolt-On Dirty Blond (hoe toepasselijk) en de Streamer $$ Double Buck. Beide uitbundig vormgegeven en uitgeruste instrumenten. Op versterkergebied presenteerde men zich een stuk bescheidener met de Blue Cab 15-30-60 en Sweet 15.2 en 25 comboís voor huiskamergebruik.
Ook superklein is het minicombo van MarkBass, de Micromark. Met de afmetingen van een kanariekooitje biedt het ding maar liefst 50 Watt en alle essentiŽle voorzieningen en klinkt ook nog eens verbluffend goed. De bijbehorende tweeter is met klittenband in allerlei posities te bevestigen.
AER zoekt het juist in een iets groter formaat. De firma -bekend van de BassCube voor contrabas- heeft nu de Bottom-Line serie voor elektrische bas. Een ministack met de Head One een Class D tweeweg actieve versterker en de Cab One & Two luidsprekerkasten. Dat klonk veelbelovend.
Dat het ook gewoon ouderwets groot kan bewees Mesa/Boogie. Na het succes van de Big Block 750 presenteerde men de Big Block Titan V12, een nieuwe Mack onder de basversterkers, goed voor 1400 watt aan 2 Ohm en twee kanalen met alles dír op en dír aan.
De vaderlandse firma Hevos trok veel belangstelling met de nieuwe 800D versterker, de stereo klasse D uitvoering met UcD technologie van de vorig jaar succesvol gelanceerde 400D versterker.
Een andere bezienswaardigheid was de California Two String van Sandberg. Het instrument ontstond per ongeluk door een foutieve instelling van de halzenfreesmachine met als resultaat een bijzonder efficiŽnte en uitdagende bas waar Les Claypool wel raad mee zou weten.
Ten slotte, want uw basredacteur heeft zijn maximale redactionele bijdrage al weer ruimschoots overschreden, liet de snarenfabrikant DR zien dat je de in zeven kleuren gecoate snaren uit de ExtraLife serie milieuvriendelijk kunt recyclen door ze na gebruik aan te wenden als vliegengordijn.

Een hartelijke ontvangst