G&L L-5500

G&L L-5500 basgitaar

Eindelijk weer eens een nieuw produkt uit de Leo Fender Keuken. Bij het aanschouwen van de L-5500 vijfsnarige basgitaar bekruipt je het gevoel van 'coming home'. Men is bij G&L gewoon weer uitgegaan van het oude beproefde concept. De bouwwijze, het gebruikte materiaal en de vormgeving refereren heel duidelijk aan de bassen uit Leo Fender's beginperiode, waarmee hij zoveel naam en faam heeft verworven. Never change a winning team, moet men bij G&L gedacht hebben.
Deze transparant rode L-5500 heeft een tweedelige body van essen. De hals is van hard rock maple en heeft een palissander toets met daarin 21 brede zilver-nikkel frets, zodat je nog net een hoge E kunt meepikken.
De hals is door middel van een zespunts schroefverbinding aan de body bevestigd en heeft een tilt-neck constructie: door middel van een inbussleutel kun je de hoek van de hals ten opzichte van de body bijstellen. Een uiterst nuttige voorziening, waarmee je nogal eens iets aan de bespeelbaarheid van je basgitaar kunt doen zonder je hals eraf te hoeven schroeven. Ook vertrouwd zijn de Schaller stemmechanieken en de flink gedimensioneerde brug. Deze zal door zijn massa een flink aandeel in de uitstekende sustain leveren.
Wat minder vertrouwd is de elementenkeuze en elektronica. De L-5500 heeft twee EMG 40DC dubbelspoels elementen en is voorzien van een actieve toonregeling. Deze wordt gevormd door een 'stacked' potmeter waarvan het centrum het hoog bedient en de ring het laag. Verder is deze G&L sober uitgerust met een mastervolume en balansregeling. Meer heb je strikt genomen ook niet nodig, tenzij je Jerry Garcia heet. De L-5500 heeft een snoeihard actief geluid, met dieplaag en crispy hoog. De output van deze bas is vele malen groter dan die van mijn eigen EMG PJ setje. Leo Fender's fameuze ronk en knor zijn evenwel in geen velden of wegen te bekennen. Maar goed, dat is de consequentie van deze elementenkeuze. Al met al een degelijk en solide allround werkpaard dus.
Toch moest ik helaas ook wat slordigheden aan deze bas constateren. Het fretwerk laat te wensen over. De zaagsneden zijn soms te diep voor de frets, het polijstwerk is niet geweldig en aan de bovenzijde is de toets door het polijsten wat beschadigd. Op de tweede plaats is ook de elektronica wat rommelig verwerkt. Men heeft gebruik gemaakt van notabene schilderstape en de batterij en de te lange bedrading zijn wat slordig met een stukje schuimrubber in het vakje gepropt. Datzelfde vakje wordt afgesloten door een plastic plaatje, dat op de body ligt in plaats van erin. Nu is dit alles misschien niet zo wezenlijk en lijk ik wel een oude zeur, maar je moet voor deze bas wel fl. 3.595,= neertellen. Voor dat geld mag je tegenwoordig absolute topklasse verwachten, ook in de afwerking. De L-5500 is een goede, prima klinkende basgitaar, maar voor deze prijs moet men bij G&L de puntjes nog wel even op de i zetten.