Genz-Benz GBE 1200

GENZ-BENZ GBE 1200 & GB 410T XB2: Groots en muzikaal

Het zal de oplettende lezer niet ontgaan zijn dat er in de wereld van de hedendaagse basversterking een trend is ontstaan om behoorlijke vermogens te koppelen aan compacte en lichte apparaten door de toepassing van digitale techniek.
Met die ontwikkeling in het achterhoofd is de verschijning van het nieuwe paradepaardje van Genz-Benz, de GBE 1200 versterker, met zijn afmetingen van 3 HE en een gewicht van 24 kilo op zijn minst opmerkelijk.
Genz-Benz heeft zich bij het ontwerp van dit vlaggenschip in eerste instantie laten leiden door de kwaliteit van het geluid, de mogelijkheden om dat geluid te manipuleren en heel veel stabiel vermogen in een degelijke behuizing. Bij toepassing van conventionele analoge techniek ontkom je dan niet aan een versterker van deze proporties.

Voorzieningen
De versterker is ondergebracht in een degelijke stalen behuizing met een fraai geborsteld aluminium front. Het grote aantal knoppen, schakelaars en indicatielampjes is op overzichtelijke wijze ingedeeld en vormgegeven. Helemaal links vinden we de ingangssectie met een actief/passief te schakelen ingang, een tuner uitgang en de schakelaars voor kanaalkeuze en mute.
Het hart van de GBE 1200 wordt gevormd door twee gescheiden voorversterkers met beiden een eigen vijfdelige actieve toonregeling. Eén preamp is FET, de ander beschikt over een 12AX7 buisje. Uiteraard kun je in de ingangssectie kiezen of je over de kanalen apart wilt beschikken of dat je ze wilt mixen. Van ieder kanaal is het niveau in te stellen met aparte gain en volume regelaars.
In de toonregeling heeft men voor het hoog en laag gekozen voor zogenaamde shelving filters, waarmee een grote bandbreedte kan worden versterkt of verzwakt. De drie midden frequenties worden bediend met piekfilters die een smallere bandbreedte bestrijken. De centrumfrequenties en bandbreedte liggen vast en ze zijn traploos tussen de +12 dB te manipuleren.
Behalve deze uitgebreide mogelijkheden om je geluid te ‘fine-tunen’ beschikt de GBE 1200 over drie voicing filters. Met het ‘LF boost’ filter wordt de laag-af frequentie verplaatst naar ongeveer 30 Hz. Een voorziening die natuurlijk nuttig is bij gebruik van de vijfsnarige bas. ‘Mid scoop’ geeft een dipje rond de 800 Hz en zit daarmee tussen de mid en high-mid filters van de actieve toonregeling in. ‘HF attack’ versterkt de frequenties rond de 4 kHz voor een beetje meer percussieve ‘bite’. Deze drie filters zijn –net als de kanaalkeuze- behalve via het frontpaneel van de versterker ook te bedienen met behulp van de meegeleverde vijfknops voetschakelaar.
Inmiddels zijn we helemaal rechts op het bedieningspaneel aanbeland. Daar treffen we de mastersectie aan, die behalve het mastervolume ook een inschakelbare limiter bevat en een uitgebreid aantal LED indicatoren die via een soort van zelfdiagnostiek de status van de versterker aangeven.
Op het achterpaneel vinden we een heel bijzondere voorziening. Het gaat om de Powerflex schakelaar. Hiermee wordt het uitgangsvermogen geoptimaliseerd en afgestemd op de impedantie van de luidsprekers. Een beetje zoals we dat kennen van buizenversterkers. Je kunt kiezen tussen 2 Ohm of 4-8 Ohm en deze voorziening zorgt er voor dat je altijd op een veilige manier over het maximale vermogen beschikt. Dat vermogen loopt op tot 1200 Watt bij een impedantie van 2 Ohm en is altijd nog 550 Watt bij 8 Ohm. Om dat vermogen stabiel te kunnen produceren en alle warmte te kunnen afvoeren beschikt de GBE 1200 uit een ruim gedimensioneerde voeding en zijn de eindtransistoren gemonteerd op een aluminium koellichaam dat via een koeltunnel en een variabel opererende ventilator van overtollige warmte ontdaan wordt.
Ook bijzonder zijn de effectloops: de beide voorversterkers hebben elk een aparte pre –EQ effectloop en er is ook nog een derde post-EQ loop en een slave uitgang aangebracht, waarmee er ruime mogelijkheden zijn om seriële en/of parallelle effecten aan te sluiten. De gebalanceerde DI-uitgang levert een signaal van studiokwaliteit en is voorzien van pre/post EQ, groundlift en Mic/Line niveau schakelaars. Een zespins DIN aansluiting voor de voetschakelaar en twee Neutrik Speakon NL-4 connectoren voor de luidsprekers completeren het geheel.
Zoals je bij een versterker van dit kaliber mag verwachten is het geheel op alle mogelijke manieren beveiligd en wordt dit weergegeven door de status LEDS op het frontpaneel.

Gebruik en geluid
Zoals reeds aangegeven is de GBE 1200 zwaar en door de grote toroïde transformator die aan de rechterzijde is gemonteerd is de versterker aan die kant topzwaar. De handgrepen aan de voorzijde zijn weliswaar fraai vormgegeven, maar laten weinig ruimte voor iemand met grote handen. Het verdient daarom aanbeveling om de versterker in een 3HE flightcase te monteren die van goede handgrepen aan de zijkanten is voorzien en die bovendien voldoende ruimte laat voor de aan- en afvoer van lucht ten behoeve van de koeling.
Ik probeerde de GBE 1200 uit in combinatie met de GB 410T XB2 luidsprekerkast: een forse 4x10” basreflexkast met regelbare tweeter die goed is voor 700 Watt.
Het grote aantal regel- en schakelmogelijkheden verondersteld in eerste instantie een complexe bediening, maar in de praktijk blijkt dit door de logische opbouw van de versterker en de precieze wijze waarop hij reageert heel erg mee te vallen. De versterker klinkt in neutrale stand eigenlijk al opvallend goed. Het buizenkanaal produceert een lui, dik en warm geluid met een rijke en verzadigde harmonische vervorming. Het FET kanaal klinkt wat directer, droger en transparanter en lijkt wat sneller te reageren. Door de mogelijkheid beide kanalen te mixen heb je in feite al heel veel mogelijkheden je geluid te manipuleren.
De toonregeling werkt heel effectief en muzikaal doordat de centrumfrequenties en de bandbreedte van de filters goed gekozen zijn en harmonisch ‘samenwerken’. De drie voicing filters geven een goede mogelijkheid om snel een basisgeluid te creëren.
Het meest indrukwekkend is misschien nog wel de enorme power die de GBE 1200 in huis heeft. De mastervolume knop moet echt met bescheidenheid bediend worden. Tijdens een normaal optreden in een gemiddelde zaal, waarbij de band toch wel fors speelde, had ik op de schaal van 1 tot 10 nooit meer dan standje drie nodig om mezelf niet alleen te horen maar vooral ook te voelen. Met deze set ben je heer en meester op het podium. Het geluid en vermogen dwingen echt respect af. En niet alleen door volume, maar vooral door de combinatie van vermogen en de kwaliteit van het geluid.

Conclusie
Genz-Benz had natuurlijk in gitaarland al een behoorlijke reputatie. Nu men naast de GBE 600 ook deze GBE 1200 basversterker en een uitgebreide reeks basluidsprekerkasten aanbiedt die bovendien beschikbaar zijn op het Europese continent, moeten we vaststellen dat er in het high-end van de markt een waardevolle uitbreiding van de keuze heeft plaatsgevonden. Deze fabrikant heeft duidelijk eigen opvattingen over hoe een goede basversterking gerealiseerd moet worden en gaat daarmee overtuigend op eigen analoge wijze tegen de digitale trend in. Genz-Benz doet zijn reputatie wat mij betreft eer aan en de kennismaking smaakte zeker naar meer. Daar komt bij dat deze set ook nog eens heel redelijk is geprijsd voor de kwaliteit die geboden wordt.

Specificaties Genz-Benz GBE 1200
Prijs: € 1750,=
Land van herkomst: USA
Type: tweekanaals basversterker met Fet en 12AX7A voorversterkers en transistor klasse AB eindtrap
Ingangen: 1x met actief/passief schakelaar, mute, channel select/mix
Toonregeling: Voor Tube en Fet kanaal identiek: Low+12 dB @80 Hz shelving, Low-Mid +12dB @200 Hz peak, Mid +12dB @500 Hz peak, High-Mid +12dB @1,25 kHz peak, High +12dB @4 kHz shelving
Voicing: LF extend +6dB@35-45 Hz, Mid-scoop -6dB@800 Hz, HF attack +6dB@4kHz
Uitgangen: Twee Neutrik Speakon uitgangen, XLR balanced D.I. out met pre and post EQ /Groundlift/Level schakelaars, 2x tuner uitgang, slave uitgang
Effectloops: 1x tube pre EQ, 1x Fet pre EQ, 1x Master post EQ
Mastersectie: mastervolume, limiter on/off, statusindicatie
Extra: voetschakelaar voor channelselect/mix en voicing filters, powerflexschakelaar
Vermogen: 550/1000/1200 Watt RMS bij 8/4/2 Ohm
Gewicht: 24 kg
Afmetingen: bxhxd 48x14x38 cm, 3HE
Meer informatie: www.genzbenz.com

Specificaties GB 410T- XB2
Prijs: € 1140,=
Land van herkomst: USA Type: 4x10” basreflex luidsprekerkast met regelbaar HF
Vermogen: 700 Watt
Frequentiebereik: +3dB 45 Hz-16 kHz
Geluidsdruk: 103 dB@1W/1M
Impedantie: 4 of 8 Ohm
Crossover frequentie: 4 kHz
Gewicht: 47 kg
Afmetingen: bxhxd 64x79x40 cm

Gens-Benz GBE 1200