Glockenklang Soul

Soul with a capital "S"
Glockenklang Soul bascombo

Het Duitse Glockenklang stond lange tijd bekend als het merk dat de meest neutrale basinstallaties produceerde. De Bugatti en BassArt versterkers hadden een bijna HiFi benadering van de basversterking. Prachtig, maar wel een beetje kil en klinisch vonden velen. Bij de recentere produkten heeft men dat uitgangspunt stap voor stap verlaten. De Heartcore was de eerste versterker met een eigen karakter en de Soul bastop complementeerde het rijtje. Nu bouwt men voort op het succes van de Soul door deze in een combovorm aan te bieden. In het Soul combo is de Soul top gecombineerd met de Duo 2x10" luidsprekerkast, zonder -naar men zegt- op de kwaliteit van de losse componenten in te leveren.
De voorversterker van de Soul heeft twee ingangen. Eentje voor passieve bassen en een regelbare voor actieve bassen. Met een drukschakelaar kan ertussen de beide ingangen worden geschakeld. Daarnaast is er een gain die op beide ingangen werkt. De vijfdelige toonregeling - bass, low, mid, high, treble- is simpel maar heel doeltreffend en biedt voldoende mogelijkheden om allerlei klankvariaties te creeŽren. De toonregeling kan met een drukschakelaar ofwel geactiveerd worden ofwel helemaal uit het circuit geschakeld.
Er staan twee effectwegen ter beschikking: seriŽel (pre-Eq) en parallel (post-Eq). De laatste is via een voetschakelaar of het bedieningspaneel inschakelbaar en de verhouding droog signaal/effect kan bovendien geregeld worden. Aan de achterzijde enigszins verscholen in de behuizing vinden we dan natuurlijk FX loop, koptelefoon uit, tuner send, regelbare gebalanceerde DI uit, preamp uit/poweramp in en twee luidsprekeruitgangen (Speakon). Niks overdadigs, maar wel compleet genoeg voor dagelijks gebruik. De Mosfet eindtrap van de Soul levert 400 Watt bij een luidsprekerimpedantie van 4 Ohm. De versterker heeft een geforceerde koeling van twee blowertjes, die op halve snelheid opereren en dus lekker stil zijn.
Het luidsprekerdeel van het combo bevat twee tien inch luidsprekers en een regelbaar hogetonenhoorntje. Goed voor 400 Watt continuebelasting en verkrijgbaar in de maten 4, 8 en 16 Ohm. Hierdoor kun je enige flexibiliteit inbouwen. Weet je zeker dat je de Soul als 'standalone' zult gebruiken, kies je voor de 4 Ohm uitvoering en maak je optimaal gebruik van het versterkervermogen. Overweeg je inzet van een extra kastje zoals de Duo of de Uno, om wat meer vierkante meters luidsprekeroppervlak te krijgen, dan kies je voor de 8 Ohm uitvoering.
De behuizing is zeer compact en nog net tilbaar (50x60x45 cm en 37 kg). Dat behoorlijke gewicht wordt deels veroorzaakrt door het gebruik van 19 mm berkenmultiplex en zelfs 24 mm voor het frontpaneel. Deze zware degelijke uitvoering geeft het relatief kleine combo toch veel massa hetgeen een positieve uitwerking heeft op de basweergave. Zo je wilt is het combo ook in de Bass-Line uitvoering verkrijgbaar en is dan ongeveer zes kilo lichter. Het combo is in de satndaard uitvoering afgewerkt met een harde krasvaste structuurlak. Handgrepen zijn uitgefreesd in de zijkant van de behuizing.
Ik was onder de indruk van de weergave van dit kleine combo. De luidsprekers spreken snel aan, het klinkt allemaal levendig en dynamisch. Ook in bandverband, als er niet te hard gespeeld wordt, blijft het combo zonder extra kast behoorlijk goed overeind en draagt behoorlijk ver. Gebruik van de toonregeling is eigenlijk niet nodig, alleen misschien een klein beetje bass en low toevoegen zodat hij ook lekker gaat duwen. Met het mastervolume op zes of hoger begint de Soul lekker warm te draaien en aangenaam te knorren. Hogere volumes zijn niet nadelig voor de kwaliteit van het geluid. Definitie en transparantie blijven aanwezig terwijl er dan juist een prettig muzikaal randje mosfet oversturing ontstaat waardoor het combo karakter krijgt, oftewel een ziel krijgt en dan wel volgens het T.O.P. principe: Soul with a capital "S".
Het Glockenklang Soul combo behoort niet tot de goedkoopste, maar ook niet tot de duurste 2x10"combo's. Wťl behoort het tot de beste 2x10"combo's en dat voor de prijs van fl. 4.295,=. Dat is niet weinig, maar altijd nog fl. 250,= minder dan de som van de losse componenten en ik denk gezien de prestaties het geld waard.