Kustom Groove 210C Bascombo

Kustom Groove 210 bascombo

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Kustom in een gewichtig maar handzaam nieuw jasje

De oudere jongeren onder ons zullen zich de felgekleurde gecapitonneerde installaties van Kustom uit de vorige eeuw nog herinneren. Na enige tijd van het firmament verdwenen te zijn is het merk alweer een aantal jaren terug op de markt met een eigentijdse vormgeving.

De Kustom basinstallaties staan bekend als krachtige versterking voor een bescheiden prijs en deze laatste toevoeging aan het gamma is van hetzelfde kaliber. Het robuust geconstrueerde 2x10 combo heeft een luidsprekercompartiment met daarboven de versterker gemonteerd. De twee fysiek gescheiden secties zijn onderling verbonden door een stevige luidsprekerkabel met Speakon connectoren die onder een hoek zijn aangebracht om beschadiging te voorkomen.
James Brown, de hoofdtechnicus bij Kustom Amplification verduidelijkt het denkproces dat ten grondslag lag aan het oorspronkelijke ontwerp: “Met dit product mikken we op de professionele gebruiker die veel vermogen nodig heeft, maar ook een compacte en handzame behuizing wenst. Veel bassisten willen het liefst een losse versterker en een 4x10 kast, maar hebben onvoldoende mogelijkheden deze te vervoeren of hebben ruimtegebrek op het podium. Nu zijn er genoeg goedkope 100-200 Watt bascombo’s, maar deze presteren zonder uitbreiding in de lage frequenties vaak onvoldoende om in een bandsituatie overeind te blijven. Dus in plaats van in eerste instantie te letten op de kostprijs, hebben we vooral ingezet op de kwaliteit. Dat betekent veel vermogen (600 Watt), Eminence luidsprekers, een zwaar versterkte multiplex behuizing en we hebben de luidsprekers verticaal boven elkaar geplaatst zodat je een goede monitor hebt op de korte afstand op de kleine podia.”
Vermogen en prestaties, dat is waar het tegenwoordig om draait. En omdat bassisten maar al te vaak te maken hebben met een tekort aan vermogen op het podium terwijl ze het publiek in de zaal omver blazen, zal de verticale constructie goed van pas komen.
Het combo is heel praktisch ontworpen, met een ‘rhino’ vinyl bekleding, kunststof hoeken een gebogen metalen grille. Om het transport te vergemakkelijken zijn er aan iedere zijkant twee flightcase handgrepen aangebracht en heeft het combo verwijderbare wielen. Gezien de kwaliteit en uitvoering van de kast is dat wel zo handig want het combo is niet bepaald licht in gewicht.
“Het combo heeft aan de onderzijde een brede sleuf als basreflexpoort en is aan de binnenzijde als een vliegtuigromp verstevigd met ribben om de kast zo stijf mogelijk te maken wat de basweergave efficiënter maakt en ongewenste resonantie vermijdt” legt James Brown uit.
“Deze verstevigingen zijn in de hele behuizing aangebracht en kosten natuurlijk meer, maar dat wordt gecompenseerd door de verbeterde basweergave.”
Het is nauwelijks verwonderlijk dat Kustom zoveel werk heeft gemaakt van deze speciaal ontworpen behuizing, omdat ook het versterkerdeel nogal speciaal is uitgevoerd. We maakten al eerder kennis met de versterker als losse top en waren toen al onder de indruk van de prestaties en het gebruikersgemak.
De drie schakelaars bij de toonregeling behoeven echter nog wel wat toelichting. “Soms veroorzaken deze schakelaars binnen de driedelige toonregeling wat verwarring,” merkt James Brown op. “ Ze dienen niet om het signaal in een bepaald frequentiegebied te versterken of verzwakken, maar om de centrumfrequentie van het filter te veranderen. Stel, je hebt de Basscontrol wat opengedraaid en je zou de schakelaar overhalen, dan hoor je hem als het ware naar het sub-basgebied overgaan. Zie het maar als een vereenvoudigde parametrische equalizer met een vaste ‘Q’, waarbij je kunt schakelen tussen twee centrumfrequenties per band.”
Terwijl deze toonregeling al heel veel mogelijkheden biedt, wordt een en ander nog eens verfijnd door de negenbands grafische equalizer die ook weer op meerdere manieren inzetbaar is. “De meeste bassisten gebruiken die equalizer om de tekortkomingen van een bepaalde ruimte te corrigeren in plaats van hem in combinatie met een voetschakelaar te gebruiken om voor bepaalde passages of een solo of een tweede bas een ander geluid ter beschikking te hebben, zoals veel fabrikanten eigenlijk bedoelen. Natuurlijk kun je de equalizer ook gewoon neutraal zetten en dan is hij uit de signaalketen. Wij hebben ervoor gekozen op de voetschakelaar een volumeboost functie aan te brengen zodat de bassist die deze functie nodig heeft de equalizer niet daaraan hoeft te offeren.”
Het achterpaneel herbergt alle essentiële voorzieningen zoals een effect loop en DI functie. Er was echter één zaak die ons opviel en dat was het ontbreken van de extra luidsprekeraansluiting. Natuurlijk zou je de versterker met een andere kast kunnen gebruiken, maar het aansluiten van een extra kast is niet mogelijk. Toen we de technische specificaties controleerden bleek dat de impedantie 3 Ohm was, nogal ongebruikelijk. We vroegen James of dit het koppelen van een extra kast bemoeilijkt. “De meeste fabrikanten brengen een extra luidsprekeruitgang aan op een klein combo met groot vermogen om verkooptechnische redenen en om de interne luidspreker te beschermen. Op die manier kunnen ze zeggen dat het combo een vermogen heeft van 600 Watt, terwijl er een 400 Watt luidspreker is gemonteerd van een hogere weerstand zodat je uiteindelijk slechts 350 Watt aan vermogen uit de versterker haalt. Wij zijn uitgegaan van de veronderstelling dat wanneer iemand een klein combo met een groot vermogen koopt hij het liefst al dat vermogen helemaal ter beschikking heeft zonder extra kasten te moeten aansluiten. Wanneer iemand met extra luidsprekers wil werken koopt hij wel meteen een losse top met meerdere kasten.” Daar kunnen we weinig tegenin brengen en er zit ontegenzeglijk een kern van waarheid in.

Geluid
Door het ‘rechtdoorzee’ ontwerp is dit combo een genot in het gebruik. Het juiste ingangsniveau kan gemakkelijk worden ingesteld door de Active/Passive schakelaar en de led indicatie die oversturing aangeeft. Terwijl veel versterkers de mogelijkheid hebben door middel van een voorinstelling een soort instant geluid te bewerkstelligen, zal de gebruiker van dit combo niet door dat soort voorzieningen in de war gebracht worden. De driedelige toonregeling is uitstekend in staat een aantal prima sounds te produceren en door de aanwezige optie om van frequentie te kunnen wisselen worden de mogelijkheden nog eens verdubbeld. Voeg daarbij nog eens de krachtige grafische equalizer die meer kan dan alleen je geluid verfijnen en je beschikt over extensieve mogelijkheden om je sound te creëren en aan te passen aan de eigenaardigheden van welke zaal dan ook.
Een reflexpoort aan de voorzijde betekent dat het hele geluid naar voren wordt geprojecteerd en doordat het niveau van de hoge tonen hoorn geregeld kan worden kun je het geluid van dit combo precies afstemmen op je speelstijl. Wanneer je van een meer percussief geluid houdt, zul je meer hoog willen toevoegen dan iemand die blues of traditionele rock speelt. Het ontwerp van de luidsprekerbehuizing maximeert de basweergave en dat hoor je niet alleen, maar je voelt het ook.
Dus, met een heldere hoogweergave en een robuuste strakke onderkant kun je een goedkope bas goed laten klinken en een goede bas subliem. Gezien de prijs van dit combo is dat nogal bijzonder.

Oordeel
Dit is een goed doordacht apparaat dat de bassist door de bouwwijze, constructie en algehele prestaties veel te bieden heeft. De andere kant van de medaille is dat het door de grotere afmetingen in vergelijking met veel andere 2x10 combo’s moeilijker te transporteren is. De interne verstevigingen van de behuizing maken het combo ook nogal zwaar, waardoor het niet gemakkelijk in je eentje te hanteren is. Tegelijkertijd is de verticale plaatsing van de luidsprekers een goede oplossing om het geluid wat omhoog te projecteren, waardoor het toevoegen van een extra kast vaak vermeden kan worden. Toch zouden we graag over die mogelijkheid hebben beschikt.
Hoewel de Groove 210 in China wordt gebouwd zijn het ontwerp en de techniek van Amerikaanse origine en dit combo beschikt dan ook over professionele kwaliteiten en moet niet verward worden met de goedkope Kustom X baslijn.
Waar dit combo zich vooral in onderscheidt en uitblinkt, zijn de kenmerkende vormgeving, het aanwezige vermogen en de kwaliteit van de prestaties in relatie tot een zeer redelijke prijs. Als zodanig zal de Kustom Groove 210 een grote groep bassisten aanspreken.

Specificaties Kustom Groove 210 bascombo
Prijs: € 999,=
Land van herkomst: China
Type: bascombo met discrete klasse B versterker
Vermogen: 600 watt @ 3 Ohm
Afmetingen: 483x508x798 mm (bxdxh)
Gewicht: 51 kg
Kanalen: één met actief/passief schakelaar
Controle: gain en mastervolume, driedelige toonregeling met twee centrumfrequenties per band, negenbands grafische equalizer, mute schakelaar en solo aan/uit schakelaar
Voorzieningen: effect loop, pre/post EQ DI, aardlus schakelaar, tuner uitgang, voetschakelaar ingang, KAC-GFS100 voetschakelaar en kabel meegeleverd.
Luidsprekers: twee Amerikaanse speciaal ontworpen Eminence 10 inch luidsprekers 300 W, hoge tonen hoorn met volumeregeling
Serie: het andere combo in de serie is de Groove 115C € 999,= . De 1200 HD versterker is als losse top verkrijgbaar € 799,= en er zijn twee kasten leverbaar, de 410H € 765,= en de 215H € 699,=. Ook is er het Groove 310C combo met 3x10 inch luidsprekers en 1200 Watt € 1259,=
Meer informatie: www.empmusic.nl en www.kustom.com

Kustom Groove 210C