Hughes & Kettner BassForce XXL

Hughes & Kettner BassForce XXL Bascombo

Op de Frankfurter Messe van dit jaar presenteerde Hughes & Kettner de tweede generatie BassForce combo's. Het gaat wederom om een serietje van drie te weten de L, XL en XXL. Het drietal werd in Frankfurt zo enthousiast ontvangen, dat men er de MIPA Award mee in de wacht sleepte, een prijs van de internationale vakpers. Je zou kunnen zeggen dat het drietal een gewoon een voortzetting van de eerdere BassForce serie is: nieuwe up-to-date vormgeving.
Het XXL combo oogt heel modern met een licht gebogen naar achterhellend luidsprekerpaneel, roestvrij stalen bedieningspaneel en stalen grille. Maat en gewicht (60x60x45cm, 31 kg) maken het tot een ideaal combo voor de kleinere podia. Achter dit be-schaafde uiterlijk gaat echter een vermogen van 300 Watt aan 4 Ohm schuil, een dikke 15 inch custom H&K luidspreker en een inschakelbare hoorn. Net als de vroegere BassKick combo's, beschikt ook de BassForce XXL weer over een soundmatrix, een 'pre-toneshaping', met vier voorinstellingen. De voorinstellingen zijn voorzien van een naam en dat is heel handig. Zo kun je kiezen tussen: 1. Main, een soort gemiddeld basisbasgeluid, met rond laag en vrij recht midden en hoog. 2. Slap, de naam zegt het al, met iets meer bas en hoog en een mid-dipje. Strakke ruk en pluksound. 3. Finger, met wat nadruk in het laag en mid-hoog en aflopend hoog. Klinkt een beetje fretless en wel mooi warm, wanneer je de input gain wat verder opendraait. 4. Rock, met een boost van het mid-laag en verder een vrij rechte weergave van midden en hoog. Prima recht-door-het-midden rocksound. Deze presets kun je vervolgens naar behoefte nog wat 'finetunen' met de actieve driedelige toonregeling met semi-parametrisch midden. Bass werkt op 70 Hz, treble op 7 kHz en het midden kun je variŽren tussen 125 Hz en 2 kHz.
De voorzieningen op het achterpaneel zijn beschei-den maar functioneel: luidsprekeraansluitingen, waarbij je de interne luidspreker al dan niet kan gebruiken, voetschakelaar voor de soundmatrix, effectloop en gebalanceerde DI. Bovendien is er een koptelefoonaansluiting voorhanden. Ruim voldoende dus voor het gemiddelde gebruik. De versterker is voorzien van geforceerde koeling die redelijk stil is. Het hoge tonen hoorntje heeft wel wat neiging tot sissen.
Op het podium in een kroeg van gemiddelde omvang, bewees de BassForce XXL zich als een uitstekend combo. Lekker strak geluid, mede dankzij de bekende H&K Dynaclip-schakeling en meer dan voldoende vermogen. Het is weer van de bekende Hughes & Kettner kwaliteit: ongecompliceerd en gewoon goed.
De nieuwe BassForce XXL is wat mij betreft gewoon dezelfde als het eerdere model, alleen is het uiterlijk veranderd. Vandaar dat ik mijn bespreking ook maar gewoon ge-update heb. Wat wel veranderd is, is de prijs: stond de serie 1 nog voor fl. 2.199,= in de officiŽle catalogus, moet je voor deze XXL fl. 2.550,= neertellen. Nu wordt alles natuurlijk duurder, maar ik vind fl. 350,= wat veel voor alleen een nieuwe jas.