Hughes & Kettner BassBase 600

Hughes & Kettner Bassbase 600 bass-stack

De nieuwe paradepaardjes van het Duitse Hughes & Kettner zijn de Bassbase 600 versterker en de Bass Custom luidsprekerkasten. Hoewel deze produkten al op de Frankfurter Messe van 1994 werden aangekondigd, zijn ze pas nu leverbaar. Blijkbaar wilde men de kat even uit de boom kijken, zien hoe de markt zou reageren, voordat men de produktie ter hand nam. De Bassbase 600 is in feite het eindprodukt van een researchprojekt dat in 1992 startte. Het uitgangspunt voor het projekt was natuurlijk: "Wie maakt de beste basversterker voor het minste geld?". De basis voor het projekt vormde de buizenvoorversterker van de populaire Bassbase 250 en de inmiddels evenzeer bekende Dynaclipschakeling van Hughes & Kettner. Na veel denk-, soldeer-, test- en vergelijkwerk, waarbij de Duitse profbassist uitgebreid werd betrokken en twee eveneens nieuwe luidsprekerkasten werden ontwikkeld, is het antwoord op de hierbovengenoemde vraag voor Hughes & Kettner natuurlijk duidelijk. Nu nog het bassistenlegioen daarvan overtuigen. Voor een kleine zevenduizend gulden -fl. 3.050,= voor de versterker en fl. 1.950,= per luidsprekerkast- is deze professionele basinstallatie de jouwe.
De Bassbase 600 wordt standaard in een 19 inch uitvoering van 3 HE's geleverd. Optioneel is een sleeve in H&K uitvoering voor de prijs van fl. 165,=. Het grote aantal voorzieningen is redelijk overzichtelijk op het bedieningspaneel aangebracht. Het aflezen van de instellingen wordt vergemakkelijkt door de blauwe 'backfront' verlichting en een aantal led's. De uitvoering van de versterker is zeer degelijk te noemen. Een gebogen stalen frame en overal metalen knoppen. 'Rackmounting' voorzieningen aan voor- en achterzijde. Cannon en Speakon aansluitingen voor de luidsprekers. Geforceerde koeling en interne beveiligingen voor kortsluiting, oververhitting en wat dies meer zij, maken deze amp zeer compleet. Het hart van de Bassbase 600 wordt gevormd door de buizenvoorversterker (ECC 83). Deze geeft je de compressie en boventonen die zo typerend zijn voor buizenversterkers. In de input sectie geven een drietal led's aan of en in hoeverre je de voortrap overstuurd. Het vermogen wordt geleverd door een transistoreindtrap, die voorzien is van de Dynaclipschakeling. Bij gebruik aan 4 Ohm, levert de Bassbase een RMS vermogen van 650 Watt, hetgeen bij ingeschakelde Dynaclip kan oplopen tot een onvervormd (piek)vermogen van 840 Watt. Ruim voldoende voor de repetitie thuis dus....

Varimatric
Bijzonderheid aan de Bassbase 600 is het feit dat het een tweekanaals voorversterker is, waarmee je door gebruik te maken van de meegeleverde voetschakelaar kunt beschikken over drie geluiden. Het basisgeluid kun je instellen door gebruik te maken van de Bass en Treblefilters die voor de buizentrap zijn geplaatst. Vervolgens beschikt de Bassbase over twee identieke kanalen met een soort semiparametrische toonregeling. Op deze kanalen A en B zijn natuurlijk verschillende instellingen te maken. Met behulp van het pedaal (of dmv. drukschakelaars op het bedieningspaneel) kun je nu kiezen tussen: 1. kanaal A&B uit= basisgeluid. 2. kanaal A= A+basisgeluid of 3. kanaal B= B+basisgeluid. Een zeer nuttige voorziening voor met name de bassist in het covercircuit die binnen 'no time' knor, ronk en slap onder voetbereik heeft. Bovendien kun je met de voetschakelaar de eventuele effecten die in de FX-loop zitten inschakelen. Kanaal A en B beschikken beide over de varimetric toonregeling. Het betreft hier een 'intelligente' tweedelige semiparametrische equalizer. Intelligent, omdat hij de tekortkomingen van de menselijke muzikaliteit en het gehoor onderkent en daar vantevoren al rekening mee houdt. Dit anticiperen houdt in dat de varimetric -anders dan de semiparameet- afhankelijk van de gekozen centrumfrequentie de bandbreedte bepaalt. In het kort komt het erop neer, dat bij het versterken van bepaalde frequenties de bandbreedte groot is en bij het verzwakken van frequenties klein. Bovendien, hoe hoger de frequentie, des te groter de bandbreedte en tenslotte zorgt de low-mid varimetric ervoor dat aan de randen van het gekozen frequentiebereik het filter heel eventjes, heel iets de tegengestelde kant op werkt, zodat er als het ware een contour ontstaat waardoor het effect nog eens versterkt wordt. Technisch is het waarschijnlijk erg ingewikkeld, gehoormatig werkt het heel prettig en de varimetric laat zich zeer gemakkelijk bedienen. De low-mid werkt traploos tussen de 80 en 1000 Hz. De high-mid doet het tussen de 500 Hz en 15 kHz. Beiden hebben een boost/cut bereik van +12/-16dB. Als extraatje beschikt de Bassbase over een zg. 'notch-filter'. Een notchfilter kan in een hele smalle/stijle band bepaalde frequenties sterk verzwakken en dient in principe voor het elimineren van bepaalde podiumresonanties. Dat deze nogal eens optreden weet iedere bassist en brengt menig P.A. techneut op de rand van waanzin. Al dat gezoem en gerammel wordt namelijk via de microfoons opgepikt en weergegeven. Hij/zij zal dus blij zijn met een dergelijke voorziening op de basinstallatie. Helaas voor hem/haar, want natuurlijk gaat een rechtgeaarde bassist een dergelijke mooie voorziening niet gebruiken om de problemen van de P.A. op te lossen, maar als extra hulpmiddel bij de toonregeling: voor een Marcus Millersoundje bijvoorbeeld, is namelijk een smalbandig dipje van ongeveer 12 dB rondom de 400 Hz wel heel erg gewenst!!

Set-ups
Natuurlijk beschikt de Bassbase 600 naast deze 'sophisticated' toonregeling nog over een aantal andere professionele voorzieningen. De FX-loop werd reeds vermeld. Uiteraard beschikt deze lus over een mixregelaar waarmee het effect traploos met het oorspronkelijke signaal gemengd kan worden. Bij het ontbreken van een effectapparaat, kan de FX-return natuurlijk gebruikt worden om een extra instrument, drummachine o.i.d. aan te sluiten. Ook is de FX-loop te gebruiken als tweede mastervolume. De Bassbase 600 is tevens voorbereid voor het inbouwen van de MSM-1 midimodule (fl. 295,=). Deze maakt het mogelijk enkele schakelfuncties van de Bassbase via midi uit te voeren. De line out, symmetrische DI, regelbare koptelefoonuitgang, tuneraansluiting met mute en de traploos instelbare actieve crossover voor bi-amping completeren de veelzijdigheid van de Bassbase 600. Niet iedere bassist zal van al deze voorzieningen gebruik kunnen en willen maken. Ik zie eigenlijk drie basis set-ups als mogelijkheden: 1. fullrange met één of twee luidsprekerkasten. 2. bi-amping met extra eindtrap voor het hoog en twee luidsprekerkasten. 3. bi-amping met stereo hoog. Hiervoor is dan een stereo-effectapparaat en een stereo-eindtrap nodig en natuurlijk minstens drie luidsprekerkasten. Het is maar wat je nodig hebt en natuurlijk wat je portemonnaie toelaat.

De Bass Custom Cabinets
Voor deze bespreking werd de Bassbase 600 versterker gecombineerd met twee nieuwe luidsprekerkasten van Hughes & Kettner. Het zijn de BC410H en de BC215H. Uit deze type aanduiding valt natuurlijk op te maken dat het een 4x10" met hoorn en een 2x15" met hoorn betreft. Beiden hebben ongeveer dezelfde afmetingen en in ieder geval dezelfde prijs. Beide kasten zijn oerdegelijk gebouwd, maar de maat, het gewicht en de plaatsing van de inbouw handgrepen maken ze moeilijk hanteerbaar voor één persoon. Ook hier treffen we weer de bekende Cannon en Speakon kabelaansluitingen. De kasten zijn van het type basreflex en beschikken over een grote CD-hoorn die door middel van een vierstandenschakelaar aan de achterzijde in te schakelen is. De intensiteit van de hoorn in het totale geluidsbeeld is daarmee te regelen van 'off', via 'low' en ' normal' tot 'high'. Een prima voorziening waardoor de kasten zowel in een fullrange set-up als in een bi-amped configuratie optimaal tot hun recht kunnen komen. De kasten kunnen een vermogen van 600 Watt hanteren en hebben een impedantie van 8 Ohm. Bijzonderheid aan de 4x10" kast is dat de gebruikte luidsprekers zijn voorzien van een dubbele conus. Zo wordt een diepe basweergave met een natuurlijk midden gecombineerd. In een fullrange set-up vullen deze twee kasten elkaar perfect aan. Vooral wanneer de hoorn in de BC215 op off/low staat en die in de BC410 op high. In deze combinatie wordt er ook optimaal gebruik gemaakt van het vermogen van de Bassbase 600.

Conclusie
In eerdere besprekingen van de pro-line produkten van Hughes & Kettner (Fortress preamp en Bassbase 250) heb ik mijn enthousiasme niet onder stoelen of banken gestoken. Dat wilde ik ook dit keer niet doen. Ik vind het erg goed spul, dat mij klankmatig zeer aanspreekt. Als je wilt geeft deze basinstallatie heel neutraal de sound van je basgitaar weer. Mocht je daaraan willen sleutelen, dan kan dat met behulp van de goed werkende voorzieningen op een heel natuurlijke wijze. Iedere bassist heeft wel een cliché in zijn hoofd van zijn ideale ronk, knor of slapsound. Ik kan -al heeft men hiervoor de electronische truccendoos moeten opentrekken- zo'n geluidsvoorstelling in mijn hoofd met deze Bassbase 600 heel makkelijk vertalen en in de praktijk realiseren. En misschien is het dat wel, wat mij zo aanspreekt in de Bassbase: het klinkt altijd warm, breed, natuurlijk en afgewogen, nooit penetrant. Gewoon zoals ik het wil.