Hartke HA 4000 Millenium

Hartke HA 4000 Millenium & 2.5 XL

Hartke presenteerde een tweetal nieuwe versterkers, de Millenium Amps. De HA 4000 is het paradepaardje, met 400 Watt RMS uitgangsvermogen en een flink aantal 'advanced features'. De versterker werd uitgetest in combinatie met twee 2.5 XL luidsprekerkasten.
De XL kasten zijn van de bekende Hartke uitvoering en beschikken over één 5 inch en twee 10 inch luidsprekers. Het vermogen is 200 Watt aan acht Ohm, zodat twee van deze kasten een perfecte match zijn voor de 4000 versterker. Weliswaar lopen de 2.5 kasten iets minder ver door in het laag dan de 4x10", maar daarvoor heb je wel een flexibeler en beter hanteerbaar systeem.
De HA 4000 versterker is volledig transistor en heeft behalve een ruim bemeten eindtrap van 400 Watt ook een goed uitgeruste voorversterker. Deze heeft twee ingangen, voor actieve en passieve bassen met een 'mute' schakelaar om stil te kunnen stemmen. Men heeft bij deze versterker gekozen voor één volumeregelaar. Daarnaast heeft men een zg. notch filter aangebracht, een stijl filter waarmee je een smal ongewenst frequentiegebied tussen de 90 Hz en 1 kHz weg kunt filteren. Een hele nuttige remedie tegen ongewenst gezoem, gebonk of gekras. De eigenlijke toonregeling is behoorlijk uitgebreid en bestaat uit DBASS, waarmee lage subharmonieën kunnen worden toegevoegd (70 Hz), Low (140 Hz), twee volledige parametrische equalizers voor Mid-low (40 Hz-400 Hz) en Mid-high (300 Hz-6 kHz) en tenslotte High (5 kHz). Hoewel de parametrische equalizer niet de makkelijkste vorm van toonregeling is -je moet telkens drie keuzes maken: welke frequentie, welke bandbreedte en hoeveel versterken/verzwakken- is het wel de meest precieze en verfijnde. Daarom moet je met deze voorzieningen -in combinatie met het notch filter- zeker in staat zijn om de door jou gewenste sound te kunnen bewerkstelligen.
Uiteraard beschikt de HA4000 over een keur aan in/uitgangen om de versterker optimaal in te kunnen zetten: pre- en post effectloop, pre- en post gebalanceerde DI, tuner-out, mute footswitch, Sbass-out (om een subwoofer aan te sturen) en natuurlijk de onvermijdelijke luidsprekerconnectoren. De versterker is tenslotte voorzien van geforceerde koeling en de obligate beveiligingen. De HA 4000 meet twee HE's en is als losse top te gebruiken, of in te bouwen in een 19" rek. Het benodigde materiaal wordt door de fabrikant meegeleverd.
De combinatie van de HA 4000 met twee 2.5 XL kasten, levert een krachtige maar eveneens handzame set op. Behalve de kasten te stapelen, kun je ze bijvoorbeeld ook op twee plaatsen op het podium opstellen, gebruiken als cinefiel. Hierdoor is ook de beweeglijke bassist overal op het podium voorzien van een goede basmonitor. Het geluid van deze set is zoals we dat van Hartke kennen: heel goed, behoorlijk wat druk, transparant geluid en toch lekker in het laag. Het systeem heeft alle voordelen van de normale 4x10" en de 5" luidspreker geeft dat mooie extra randje hoog, zonder vervelend te worden. Ik vond deze Hartke set gewoon goed. Geen liflafjes, maar een soort rechtdoorzee allround stak die voor veel bassisten het werk naar volle tevredenheid zal doen. Daar moet natuurlijk nog wel iets voor betaald worden: de HA 4000 mag u meenemen voor fl. 1.495,= ex BTW en de 2.5 XL kasten zijn per stuk van dezelfde prijs. Voor een 2x10" met wat hoog is dat een redelijk doorsnee prijs, maar een 400 Watt top van deze kwaliteit onder de fl. 1800,= is echt bijzonder klantvriendelijk. Een aanrader dus.