Hartke 4200 Cabinet

Hartke 4200 Professional Series baskast: duwt als een Rijnaak

Op de Nammshow en Frankfurter Messe presenteerde Hartke twee indrukwekkende nieuwe baskasten te weten de 810XL en de 4200 Professional. De eerste is in feite niets meer en minder dan twee 410XL's in één kast. De 4200 Professional is echt een nieuw ontwerp. Gebleven zijn de 10 inch luidsprekers met aluminium conus. Nieuw is het ontwerp van de kast, dat bijna on-Hartkiaanse afmetingen heeft. Het betreft een 4x10" kast met een 2" titanium driver en constant directivity midden hoorn die door afmeting en vorm een hele goede spreiding heeft. De hoorn wordt gefilterd door een 18 dB/octaaf crossover op 2400 Hz en is door middel van een verzonken potmeter aan de achterzijde naar believen in te schakelen. De kast is aan te sluiten met Speakonconnectoren of een standaard jack.
De 4200 kast is voor Hartke begrippen behoorlijk diep en hoog en heeft daardoor aardig wat inhoud, hetgeen de basweergave ten goede komt. De kast is van binnen zwaar gedempt met glaswol en heeft twee grote basreflexpoorten in de vorm van halve cirkels. Zet je twee 4200's naast elkaar of leg je ze op hun kant en stapel je ze, dan vormen de reflexopeningen een hele cirkel hetgeen de basweeergave nog eens versterkt. De hoorn bevindt zich in het midden van de kast.
De 4200 is gebouwd van 18 cm berken multiplex en is aan de binnenzijde versterkt met balken tussen voor- en achterpaneel hetgeen de kast een behoorlijke stijfheid en tevens gewicht geeft. De kast weegt meer dan vijftig kilo en heeft afmetingen van 79(h)x61(b)x46(d) cm. Niet in je eentje te tillen dus. Wel in je eentje te verrijden, want je kunt de kast kantelen en volgens het 'tiltback principe' achter je aan rollen. De wielen zijn volgens mij zwaar trottoirbandbestendig. Twee ingebouwde handgrepen aan de zijkant en één aan de bovenkant moeten het werk doen. De kast is verder afgewerkt met vilten bekleding, plastic hoeken en metalen grille. De kast is goed voor 400 Watt RMS aan 4 Ohm.
Ik probeerde de 4200 uit met een Hartke HA4000 versterker, eveneens 400 Watt aan 4 ohm, dus de 4200 kon de volledige vierhonderd watten voor zijn kiezen krijgen en deed dat dan ook moeiteloos. Wat bij deze Hartke kast als eerste opviel was de voortreffelijke basweergave. Deze kast duwt als een Rijnaak. Mooi diep laag dat heel lang blijft staan. Het midden klinkt mooi rond en het hoog heeft de bekende Hartke zingende knirps. De luidsprekers en hoorn werken goed samen waardoor het 'overall' geluid heel evenwichtig is met veel definitie en warmte.
Hartke heeft met de Transporter serie voldoende instapmodellen en met de XL serie is de middenklasse ook ruimschoots voorzien. Met de nieuwe Professional serie waarin de 4200 de eerstgeborene is probeert men het high-end van de markt te bespelen. De 4200 is bepaald niet goedkoop: fl. 3.565,= incl. BTW, maar het is volgens mij dan ook wel de beste Hartke kast tot nu toe.