Hartke WK-4

Hartke WK-4 Bass

Op de afgelopen Frankfurter Messe verraste Hartke vriend en vijand met de presentatie van een aantal basgitaren: de XL en XK met aluminium in de hals zijn de (dure) paradepaardjes. Natuurlijk moesten er ook goedkopere modellen komen: de AK en CK serie. Om de lijn te completeren stelde men de WK-4 en WK-5 samen, de vier en vijfsnarige middenklassers.
De WK bassen worden gemaakt in Korea en dat 'voel' je meteen aan de hals: zelfde "format" en mal als bij collega Koreanen. Wel goed overigens, slank en plat en matlak voor snelle actie. De hals zelf is van drie delen esdoorn met een dikke palissander toets. De vierentwintig zilver/nikkel frets hadden wat beter afgewerkt kunnen worden. Ze zijn een beetje scherp aan de randen en er zit soms wat hoogteverschil tussen zodat de snaren hier en daar aanlopen. Geen ramp, maar moet wel wat aan gebeuren.
De vorm van de body is redelijk origineel te noemen, een beetje Warwickerig, met een gewelfde top van quilted maple in een zwarte seethrough lak. Heel gedistingeerd! De WK is ook in een zilveren uitvoering verkrijgbaar. De body is gemaakt van drie delen basswood oftewel volgens mij populier. Brug en stemmechanieken komen zo te zien van Gotoh. De WK-4 beschikt over twee Hartke 'soapbar' humbuckers in een actief circuit met volume, balans, treble en bass. De WK-4 speelt als een nieuwe. Goede action en balans en het geluid is zoals je dat van een actieve humbucking bas mag verwachten. Dik met nogal wat nadruk in het middengebied bij een neutrale toonregeling. Voeg je wat laag toe, dan gaat ie echt duwen. Knorren en ronken zoals een enkelspoels passieve bas doet ie evenwel niet.
Samenvattend kan ik zeggen dat de Hartke WK-4 een bas is van de gewone gemiddelde Koreaanse kwaliteit. Zo is hij gebouwd en klinkt hij ook. Op wat kleinigheden na niks mis mee, maar ook niet heel erg bijzonder. Bij bassen als deze kies je voor de looks en/of de naam en/of de prijs, want technisch en klankmatig ontlopen de Koreanen elkaar niet veel. De WK-4 kost in de zilveren uitvoering fl. 1.468,= en in de onderhavige black quilted maple uitvoering fl. 1.521,=.