Glockenklang Heart-Rock basversterker

Glockenklang Heart-Rock basversterker

Op de dezer dagen gehouden Winter Namm in Anaheim stelt het Duitse Glockenklang zijn nieuwste telg voor. Het merk dat in eerste instantie vooral bekend werd door zijn verfijnde producten voor de baspurist lijkt ook aan de weg te willen timmeren voor de meer gemiddelde snarenknager. Om de nieuwe Heart-Rock versterker aan de man te brengen heeft men Oliver Riedel van Rammstein ingeschakeld. Die schijnt zeer tevreden over deze 750 Watt bastop te zijn.

Nu weet ik toevallig uit eerste hand dat Oliver helemaal niet geďnteresseerd is in om het even welke techniek of welk merk dan ook. Hij is al tevreden als er voldoende lawaai uit komt om zich staande te houden tussen het geweld van beide gitaristen. Het feit alleen al dat deze Heart-Rock top daaraan blijkbaar voldoet moge voor zich spreken.

Soul
De basis voor de nieuwe Glockenklang wordt gevormd door de voorversterker van de al wat oudere Soul versterker die voor de Heart-Rock is gecombineerd met een heel zware voeding en een Mosfet eindtrap die goed is voor 750 watt RMS. De voorversterker van de Soul is in de toonregeling een klein beetje aangepast. Zo heeft men de centrumfrequentie van de midregelaar verlaagd van 750 Hz naar 550 Hz, waardoor het laag-mid wat meer doorzettingsvermogen krijgt. Voorts heeft men de gain regelaar aangepast, zodat deze ook als overdrive te gebruiken is.

Features
De Heart-Rock heeft alles aan boord wat de live spelende bassist zich kan wensen. Zie daarvoor de specificaties. De belangrijkste features zijn voor mij op de eerste plaats de kwaliteit van de gebruikte componenten en bouwwijze. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat deze versterker zo goed als stil is. Ook wanneer je er flink high en treble indraait gaat het spul niet sissen als een op zijn staart getrapte cobra.
Op de tweede plaats: headroom! De ruim gedimensioneerde eindtrap levert 750 Watt aan 4 Ohm of 400 Watt aan 8 Ohm. In combinatie met de stabiele voeding levert dit heel veel onvervormd vermogen op. En dat is toch wel een beetje waar het uiteindelijk om gaat bij een goede basversterker.
Op de derde plaats een zeer precieze en effectieve toonregeling met goed gekozen centrumfrequenties. In samenhang daarmee komt op de vierde plaats eenvoud in uitvoering en bediening. Deze versterker heeft wat hij moet hebben en je wordt niet gehinderd door allerlei minder relevante toeters en bellen.
Ten slotte als klap op de vuurpijl een geweldige ingangssectie, met naast een standaard input voor passieve bas, ook een input voor bassen met iets meer signaal. Het niveau van deze ingang is traploos in te stellen tussen de 0 en -20 dB. Deze voorziening geeft je de mogelijkheid al in een vroeg stadium een klein beetje te oversturen, waardoor je geluid een warmte krijgt die wat mij betreft niet onderdoet voor de ‘good old’ buizencompressie.

Gebruik en geluid
Zoals uit het voorgaande al blijkt, ben ik behoorlijk enthousiast over deze versterker. In het gebruik is hij recht door zee, simpel maar doeltreffend. Een kwestie van aansluiten inprikken en spelen maar. Instellen en soundje zoeken gaat snel, onder andere omdat de meeste functies zijn voorzien van een ledindicator. Minpuntje is misschien dat de ventilator niet uit te schakelen is, wat in een opnamesituatie hinderlijk kan zijn.
Het geluid is warm en verzadigd met een duidelijke nadruk op de onvervormde onderkant en het knorrende midden, waarmee deze versterker zijn naam waarmaakt. Daarbij komt dat de kwaliteiten waarvoor Glockenklang altijd geroemd wordt, de definitie en toon, ook heel duidelijk aanwezig zijn. De al eerder genoemde mogelijkheid om door een combinatie van de regelbare B-ingang en de gain een randje vervorming toe te voegen is heel smaakvol en subtiel en doet in niets denken aan de kunstmatige vervorming die je zo vaak aantreft bij transistorversterkers.

Conclusie
De Glockenklang Heart-Rock is een kwalitatief hoogwaardige basversterker die zich kan meten met geduchte concurrenten. De versterker is met goede componenten degelijk gebouwd, heeft veel vermogen en is veelzijdig in zijn aansluitmogelijkheden. De bediening is verbluffend effectief in zijn eenvoud en ‘last but not least’ het geluid is voortreffelijk. Voeg dat bij een aantrekkelijke prijsstelling en niets staat het succes van de Heart-Rock wat mij betreft in de weg.

Specificaties: Glockenklang Heart-Rock (opgave fabrikant)

Prijs: € 1.650,=
Land van herkomst: Duitsland
Type: Volledige transistor basversterker
Ingangen: A: 1x jack voor passieve bas
B: 1x jack voor actieve bas met regelbaar niveau
Toonregeling: Bass + 15dB 60 Hz
Low + 12 dB 130 Hz
Mid + 8 dB 550 Hz
High + 12 dB 4,2 KHz
Treble + 15 dB 12 KHz
Uitgangen: 1x jack tune send
1x jack preamp out
1x XLR symmetrisch DI out, regelbaar niveau
2x Speakon luidspreker out
Effectloops: 1x serieel, pre EQ
1x parallel, post EQ, schakelbaar, regelbaar niveau
Schakelaars: 1x tune (mute alle uitgangen behalve tune send)
1x ingang A/B
1x EQ on
1x effect on
1x power on
1x poweramp in/on
1x groundlift
1x DI pre/post EQ
1x aansluiting voetschakelaar tune
1x aansluiting voetschakelaar effect on
Indicators: LED peak voorversterker en eindversterker
LED voor alle schakelfuncties
Vermogen: 750 Watt aan 4 Ohm, 400 Watt aan 8 Ohm
Frequentiebereik: 25 Hz tot 20 KHz -1dB
Afmetingen(BxHxD): 483x132x330 mm
Gewicht: 17 kg

Glockenklang Heart-Rock