Hevos 400B Combo

Van Vaderlandsche Bodem: Hevos 400B bascombo.

Rob de Vos en Ben Heil uit het Limburgse Panningen zijn al een aantal jaren bezig met de bouw van luidsprekerkasten. Uit onvrede met het bestaande aanbod aan basversterking besloten de heren ook tot deze discipline over te gaan. Een en ander resulteerde een serie baskasten, versterkers en combo's. Deze werden voor het eerst gepresenteerd op de afgelopen Music & Harmony. Voor deze bespreking had ik enige tijd de beschikking over het 400B combo met de Compact 1x15" luidsprekerkast.
Beide componenten munten uit in hanteerbaarheid. Zowel gewicht als formaat zijn zeer bassistvriendelijk. Op de uitvoering met volledige flightware en de kwaliteit van de elektronische onderdelen is beslist niet bezuinigd, hetgeen natuurlijk tot uitdrukking komt in de prijs: fl. 3.990,= voor het combo en fl. 1.450,= voor de kast.
De versterker van de 400B heeft een buizen voortrap en transistor eindversterker. De laatste levert 400 Watt RMS aan 4 Ohm. De uitrusting van de 400B is traditioneel en compleet: passieve en actieve ingangen, vijfdelige actieve toonregeling en mengbare effectsloop en gebalanceerde DI. Het speciale aan deze voorzieningen zit hem natuurlijk van binnen: MKP condensatoren, metaalfilmweerstanden, Sfernice potmeters, processor gestuurde koeling en een uitgebreid scala aan beveiligingen. Het combo is voorzien van een 12" en 6" luidspreker. De laatste is voorzien van een 'faseplug' voor een betere spreiding van het hoog. Beide luidsprekers zijn van Beyma. Dat men bij Hevos oog heeft voor detail is te zien aan de Speakon connectors, inputs met slot èn het handige pootje dat aan de achterzijde in het combo kan worden geschroefd, zodat deze als 'wedgemonitor' dienst kan doen. De losse Compact onderkast beschikt over een 15 inch Beyma luidspreker en kan een vermogen van 400 Watt hanteren.
Het 400B combo in zijn eentje, levert een bijzonder goede toon op, die opvalt door het sterke middengebied. Liefhebbers van de zangerige Pastoriusknor komen hier uitgebreid aan hun trekken: veel definitie en warme weergave van de boventonen. Sluit je bovendien de Compact onderkast aan, dan gaat de combinatie echt lekker duwen omdat je behalve de projectie van de 15" luidspreker ook nog eens over de volledige 400 Wattjes gaat beschikken. Perfect om menig café mee plat te walsen. Het geluid van deze configuratie is traditioneel te noemen, uitstekend geschikt voor rock, blues en soul. Voor de ultieme funksound heb je misschien toch weer die 10" speakers met tweeter nodig. Niet getreurd: Hevos levert de 400B ook als losse versterker met allerlei verschillende luidsprekerkasten. Wanneer die van dezelfde kwaliteit zijn als het onderhavige spul, dan kunnen we wederom spreken van een mooi produkt van 'vaderlandsche bodem' dat beslist niet onderdoet (integendeel) voor de grote bekende merken.
Hevos verdient beslist beter dan het 'onbekend maakt onbemind' stigma. De wat hoge prijs wordt mijns inziens gerechtvaardigd door de kwaliteit van het gebodene in zowel de uitvoering als de gebruikte materialen.