Hevos Donar

Hevos Donar (Plus) baskast

Al een poosje op de markt, maar gezien de eerdere kennismaking met Hevos zeker de moeite van het bespreken waard is de Donar baskast. Deze kast is uigerust met een nieuwe eigen luidspreker, hetgeen zoveel zeggen wil als een volgens Hevos-specificaties in ItaliŽ gemaakte luidspreker. Zoals we dat van Hevos gewend zijn, gaat het ook nu weer om een bijzonder compacte (53x61x34 cm) en lichte kast (25 kg) die een hoog vermogen kan hanteren (500 Watt RMS).
De full range basreflexkast is voorzien van een 15" inch en een 6" luidspreker. De laatste is voorzien van een faseplug en zorgt voor de weergave van het mid-hoog. De Donar Plus kast is bovendien uitgerust met een regelbare slottweeter, voor het broodnodige randje slapsis. De bassist die geen prijs stelt op "dat metalen randje", kan de kast ook zonder tweeter aanschaffen.
De Donar is uiterst roadproof uitgevoerd, met flightcase fittings, kamerbrede vloerbedekking en uiteraard voorzien van Speakon connectoren. Niks op aan te merken en spelen maar zou ik zeggen. Door de full range uitvoering is de Donar bij uitstek geschikt om het werk alleen te doen. Het geluid kenmerkt zich vooral door transparantie en definitie. Bij slap en pluk blijkt vooral de 6" speaker waardevol: een strak en krachtig Milleriaans soundje. De nieuwe 15" luidspreker zou moeten zorgen voor een verbeterde laagweergave, maar ik vond de kast in zijn eentje niet echt duwen. Door de impedantie van 8 Ohm is de Donar echter goed te combineren met een andere kast, waardoor dit te ondervangen is. De grote kwaliteit van deze kast zit hem voor mij in de weergave van de middenfrequenties en in het geval van de Donar Plus het midden en hoog. Zoals inmiddels wel bekend in bassistenland, zijn de spullen van Hevos niet goedkoop, maar daarvoor wordt dan ook wel de spreekwoordelijke kwaliteit geleverd. De Donar kost fl. 1.750,= en voor de Donar Plus, moet je fl. 200,= extra neertellen.