Ibanez ATK 305 AM

Ibanez ATK 305 AM

In het beursverslag van de Frankfurter Messe maakten we melding van het zich jaarlijks herhalende ritueel van de 'vele nieuwe modelletjes van Aziatische oorsprong'. In dat grote aanbod sprong toch een basgitaar in het oog en wel de Ibanez ATK. Waarom deze, vraagt de lezer zich wellicht af? Wel, omdat in de prijsklasse waarin zich de Ibanez ATK serie bevindt er niet vaak sprake is van iets echt nieuws. Meestal borduurt men veilig voort op het bestaande en beproefde concept. De ATK van Ibanez vormt daarop een uitzondering omdat men een geheel nieuw element met bijbehorende schakelmogelijkheden heeft toegepast. Daarover later meer. De ATK is te verkrijgen in een vier- en vijfsnarige versie voor respectievelijk fl. 1.290,= (Bfr.27.090) en fl. 1.580,= (Bfr.33.180). Het instrument voor deze bespreking was de ATK 305AM, hetgeen staat voor de vijfsnarige versie in een transparant amber finish.
De ATK is een forse basgitaar -gewicht en afmetingen maken het tot een zogenaamde 'large body bass'- die ondanks of dankzij de brugconstructie en slagplaat nŤt even anders oogt. De body is gemaakt van drie delen essen met een ruime positieholte, waardoor de hoogste regionen op de hals goed bereikbaar zijn. De hals zelf is ter wille van de stabiliteit gemaakt van drie delen esdoorn, met een opgelijmde dito toets en is door middel van een vijfpunts bevestiging aan de body geschroefd. TweeŽntwintig goed gepolijste jumbofrets completeren het geheel. Ten behoeve van het speelcomfort heeft men een kleine concessie gedaan ten aanzien van de onderlinge snaarafstand: deze is bij de topkam 7 mm. en op de twaalfde fret 10 mm. Dat ontloopt een standaard viersnarige bas dus niet erg veel. Het overschakelen van vier- naar vijfsnarig spel is bij deze ATK dus geen groot probleem. De bespeelbaarheid wordt verder bevorderd door de afgeplatte D-vorm van de hals en de 'snelle' halfmatte lak waarmee de hals aan de achterzijde is afgewerkt.
Ondanks de forse kop waarin de Schaller-type stemmechanieken 'drie om twee' zijn bevestigd is de balans van de ATK305 prima. Hoewel de bas goed op stemming blijft, vind ik de stemmechanieken wat los lopen en zit er hier en daar wat speling in.
De brugconstructie op deze ATK is echt bijzonder. Hij bestaat uit een grote verchroomde plaat die een groot deel van de body bedekt en waarin het element is opgenomen. Belangrijker dan de esthetiek is het feit, dat voor de bevestiging van de snaren gekozen kan worden uit twee principes: de snaren inhaken in de daarvoor aangebrachte insparingen in de brug Úf de snaren door de body halen. Het moge duidelijk zijn dat de laatste methode een voordelige uitwerking heeft op de sustain. Deze is dan ook zeer goed te noemen. Mede dankzij de gebruikte houtsoorten, is de toon heel direkt en blijft lang staan. Ik vond de brugconstructie vooral een goede uitwerking hebben op de toon van de lage B-snaar. Nadelen zijn er natuurlijk ook: niet iedere snaar is geschikt voor deze constructie. Ze moeten lang genoeg zijn en niet afgewerkt zijn met zijdedraad dat over de topkam reikt. Ook is de hoek waaronder de snaar over het brugzadel komt te lopen fors. Dat kan snaarbreuk betekenen. De praktijk zal moeten uitwijzen of dit inderdaad het geval is.
Meest opvallend aan de ATK305 is natuurlijk de electronica. De bas beschikt over een aktief 'triplecoil' element in combinatie met een actieve toonregeling. Het ATK element bevat drie spoelen, die in drie verschillende humbucking standen te schakelen zijn. Bij Ibanez noemt men ze: traditional, attack en bright. Je zou het een klein beetje kunnen vergelijken met de drie standen die er op een traditionele bas met twee enkelspoels elementen te bedenken zijn: brugelement, beide elementen en halselement. De nuances op de ATK liggen echter veel subtieler, vooral wanneer je gebruik maakt van de aktieve driedelige toonregeling. Het is met name de midcontrol - een voorziening die op vele basgitaren ontbreekt- die de bas in mijn ogen veelzijdig maakt. De ATK heeft een mooi en diepdragend laag, zonder wollig te worden, het midden ronkt behoorlijk en het hoog klinkt beschaafd warm en aangenaam.
Met de ATK heeft Ibanez een goede zet gedaan: een basgitaar die comfortabel speelt, goed afgewerkt is en goed klinkt en zich bovendien voldoende onderscheidt van de concurrentie in deze prijsklasse. Een prima bas voor een prima prijs.