Ibanez Soundgear 1100-QM

Ibanez SR 1100-QM: Actief met een klassiek tintje

De toch al omvangrijke Soundgear serie van Ibanez is dit jaar uitgebreid met een drietal nieuwe modellen. Het gaat hierbij om de SR 1500KR, de SR 1100QM en de SR 490. Alledrie zitten ze voor wat betreft uitvoering en prijs tussen de bestaande modellen in en zo heeft de aspirant koper dus nog meer keuze. De SR 1100QM bevindt zich met een prijs van fl. 2.095,= in het 'high-end' van de Soundgear lijn.
Wat bij deze bas direkt opvalt is zijn luxe en klassieke uitvoering en uiterlijk. De vorm van de body is natuurlijk typisch Soundgear, maar refereert toch heel duidelijk aan de 'klassieke' basgitaar. De gebruikte materialen versterken dit beeld nog eens: een mahonie body met quilted maple top en een fraaie tobacco sunburst finish. Het spuitwerk en de afwerking zijn voortreffelijk, hetgeen je bij een bas in deze prijsklasse natuurlijk ook mag verwachten. De body is mooi rond gevormd en heeft een diepe onderste cutaway waardoor de hoogste regionen op de hals goed bereikbaar en bespeelbaar zijn. De balans is zowel bij zittend als staand spel uitstekend.
De hals is in de body geschroefd en is opgebouwd uit vijf stroken wengé en bubinga met een toets van palissander. Deze constructie geeft de hals een grote stijfheid, waardoor hij slank en rank gevormd kan zijn. Dat is bij deze hals dan ook het geval en ook hier doet de SR1100QM enigszins klassiek aan, omdat de achterzijde van de hals nogal plat is. Bij de overgang van de hals naar de ietwat hellende kop, heeft men ter hoogte van de topkam een verdikking aangebracht. Deze 'hiel' zorgt behalve voor extra stevigheid op dit kwetsbare punt ook voor een verhoging van het speelgemak doordat het extra steun voor je duim geeft. De bespeelbaarheid en 'action' is voortreffelijk hetgeen mede te danken is aan de matte finish èn het feit dat deze bas -voor de verandering- door de fabriek of importeur goed is afgesteld. De hals heeft een bereik van twee octaven met medium zilver-nikkel frets. De positiemarkeringen worden gevormd door oogvormige inlays van paarlemoer. De SR1100 is uitgerust met een Ibanez AFR-P en -J element. Het P-element is 'reverse' gemonteerd. Hierdoor wordt een wat strakkere laag- en warmere hoogweergave bewerkstelligd. De toonregeling is actief en wat uitgebreider dan we bij de meeste bassen aantreffen. Deze wordt gevormd door twee concentrische 'stacked' potmeters. Bij de onderste is de ring de bass boost/cut en functioneert de tip als treble boost/cut. Beiden hebben een middenstand en geven een versterking of verzwakking van 15 dB. De centrum frequentie van de bass ligt rond de 80 Hz. Die van de treble rond de 9 kHz. Tot zover niets speciaals. Wel bijzonder is het semiparametrisch midden dat bediend wordt door de bovenste stacked potmeter. Hierbij geeft de tip een boost/cut van 12 dB en kun je met de ring een centrumfrequentie kiezen tussen de 100 Hz en 5 kHz. De stijlheid van het filter is zo gekozen dat je de bass en treble control niet of nauwelijks in de weg zit. Natuurlijk beschikt deze bas ook over een mastervolume en een balansregelaar.
De bijbehorende elektronica is via de achterzijde van de body te bereiken en is nogal krap behuisd. Een en ander is wel netjes afgewerkt, maar de print met chips is bijvoorbeeld verpakt in schuimrubber en ligt los in het compartiment en drukt tegen de balanspotmeter, hetgeen bij gebruik weer voelbaar is. Twee andere kleine minpuntjes zijn de hoge montage van de potmeters van de toonregeling en het feit dat twee potmeters niet goed vastzitten. Beide zaken zijn natuurlijk simpel zelf te verhelpen. De 9-Volts batterij is in een apart batterijvak ondergebracht. Geen gedoe met draadjes en clips, maar gewoon de batterij erin stoppen en vakje dichtdoen en het zaakje werkt. Prima!
Het werken met de verfijnde mid-regeling vereist enige oefening. Je kunt het beste proefondervindelijk tewerk gaan en met een boost of cut de frequentieknop draaien, dan wijst het zich vanzelf. Uiteraard is er met deze toonregeling een veelheid aan actieve geluiden mogelijk, waarbij met name de retestrakke slapsounds in het oor springen. De liefhebber van een traditioneel passief geluid komt uiteraard iets minder aan zijn trekken, maar dat is natuurlijk een gevolg van houtsoortkeuze, constructie en elektronica. Al met al moet ik concluderen dat de Ibanez SR 1100QM een uitstekend bespeelbare basgitaar is met een gedistingeerde klassieke look en hypermodern geluid.