Koch KB 2500 & Cabs

Koch KB 2500 & cabs: stuwen en duwen

Het is niet simpel om een high-power buizenbasversterker te bouwen zonder je moreel verplicht te voelen een gratis vorkheftruck als standaard accessoire mee te leveren. Het inmiddels internationaal gerespecteerde Nederlandse bedrijf Koch is daarin toch aardig geslaagd met de presentatie van de nieuwe KB 2500 basversterker.
Nu weegt dit baasje altijd nog zo'n twintig kilo, maar dat had veel erger gekund als er op de traditionele wijze was gebouwd. De KB 2500 beschikt echter over nieuwe transformatortechniek hetgeen een gewichtsbesparing van zo'n vijftig procent oplevert. Zoals gezegd, de KB 2500 is een volledige buizenversterker en vanachter de metalen grille aan de voorzijde gloeien de zes eindbuizen je stemmig tegemoet. Je kunt kiezen tussen de EL34 buis of de 6550, beiden van Svetlana uit Rusland. De EL34 heeft een warme traditionele klank met wat nadruk in het middengebied. De 6550 heeft meer power, dynamisch vermogen en strakker laag. Speel je blues, jazz(?) of rock kies dan de EL34 uitvoering (fl. 3.695,=). Ben je een funk en slapbeest dan kun je waarschijnlijk beter uit de voeten met de 6550 eindbuizen (fl. 3.975,=).
De versterker is compleet, maar niet overdadig uitgerust. De ingangssectie bevat een overdrive schakelaar, waarmee het signaalniveau van de voorversterker verhoogd wordt en er dus in combinatie met de gain overstuurde en vervormde sounds te maken zijn. De frequentiegebieden van de vierdelige toonregeling hebben allemaal een eigen bandbreedte die is toegesneden op een snelle en effectieve controle over het geluid. In feite gaat het dus om een soort pre-set parametrische equalizer. Om het geluid wat extra helderheid te geven beschikt de KB 2500 ook over een presence control. Met de FX mix kun je een, in de parallelle loop geschakeld effectapparaat, meemengen in je geluid. Een low-cut filter zorgt ervoor dat je laag strak blijft. Verder is er nog een seriŽle loop en lady Di-uitgang aanwezig. De luidspreker uitgangen (Speakon) beschikken over een switch om van vier naar acht ohm te schakelen, zodat de luidspreker aanpassing altijd optimaal is en je zodoende over de volledige 300 Watts RMS kunt beschikken.
Dat het er bij een stevig volume heet aan kan toegaan moge duidelijk zijn en daarom is de versterker van een stille geforceerde koeling voorzien.
Naast een deze nieuwe versterker presenteerde Koch op de Music&Harmony ook de nieuwe luidsprekerkasten. Ze zijn er in twee formaten en vier configuraties: 1x15", 2x12", 2x10" en 4x10". De kasten zijn uitgerust met Eden luidsprekers en munten uit in hanteerbaarheid. Verder zijn ze natuurlijk gewoon degelijk gebouwd en beschikken ze ook over de Speakon ingangen. De prijzen zijn resp. fl. 1.295,=; 1.595,=; 1.395,= en 1.995,= (Speakon kabel inclusief).
Ik probeerde de KB 2500 uit in de standaard 6550 uitvoering met een 1x15", 2x10" combinatie en met de 2x12" kast. Opvallend is de fantastische toon die deze spullen reproduceren. Wat mij betreft een ideale combinatie van een bassig warm geluid dat tegelijkertijd open en strak is. Je kunt met deze Koch stack echt 'stuwen en duwen' zonder dat het geluid zompig en wollig wordt en iedere toon en definitie verdwijnt. Wat mij betreft hoef je de toonregeling niet of nauwelijks te gebruiken om een dikke sound neer te zetten. Doe je dat toch, dan merk je hoe verfijnd deze werkt. Wat je ook doet, het geluid blijft altijd harmonieus opgebouwd en de oversturing binnen aangename perken. Ik vond deze 6550 uitvoering al heel bluesy klinken en ben dus des te benieuwder naar de EL34 configuratie. Natuurlijk zijn deze spullen van Koch niet echt goedkoop, maar je krijgt absoluut topklasse voor je geld.