Korg AX1-B

Korg AX1B Bass Hyperformance Processor

Daar is ie dan, de nieuwe effectprocessor voor de bas van Korg. Het betreft niet zomaar een multi-effectapparaat, want daarvoor heeft de AX1B net iets te veel features. Een korte opsomming zal dat duidelijk maken. Op de eerste plaats zijn er drie banken met in totaal 30 preset gebruikerseffecten aanwezig. De presets zijn van fabriekswege ingesteld, maar kunnen via natuurlijk veranderd en opgeslagen worden. Voor diegenen die van de grond af aan een eigen effect willen opbouwen is er de mogelijkheid om 71 verschillende effectvariaties te 'editten'. Je kunt 7 verschillende effecten tegelijkertijd gebruiken. Het gaat hierbij om: 1. drive (compressor, distortion, overdrive etc.) 2. tone (vijfbands grafische equalizer) 3. modulation ( chorus, phaser, flanger) 4. ambience (reverb, delay) 5. pedal (wah etc.) 6. amp simulator (simuleert akoestische kenmerken van een versterker) en 7. noise reduction (spreekt voor zich).
De AX1B beschikt ook over een zgn. expressiepedaal, waarmee ofwel de intensiteit van een pedaaleffect geregeld kan worden, of het aandeel van een effect (hard/zacht) in het totaal geluid gemixed wordt.
Heel leuk is de sample&play functie. Hiermee ben je in staat een passage (1.8 sec) op te nemen en via het pedaal weer te geven. Zo kun je een sampletje mee laten spelen of je kunt over een 'loop' heen spelen. Andere voorzieningen zijn tenslotte de instelbare metronoom en de auto chromatische tuner.
De bediening van de AX1B is simpel, door middel van een aantal tiptoetsen kom je in de verschillende functies en kun je parameters veranderen. Alle waarden en de status van het apparaat worden op een LCD display weergegeven. Wanneer het apparaat (thuis) goed voorbereid is, kun je op het podium toe met de twee up en down voetschakelaars om door de banken en effecten te scrollen en het expressiepedaal om effecten te bedienen. Minpuntje vond ik wel het LCD display dat, hoewel verlicht, bij een bepaalde lichtinval van buiten moeilijk leesbaar is, zeker voor de ouderen onder ons.
De kwaliteit van de geluiden is voor een apparaat in deze prijsklasse heel goed te noemen. Hoewel het met het gebruik van baseffecten natuurlijk een zeer persoonlijke aangelegenheid is, vond ik onder de fabriekspresets een aantal zeer bruikbare geluiden om je bassound te verlevendigen. Voor de hand liggen daarbij de gemoduleerde effecten zoals chorus, voorzien van wat galm, die zeer geschikt zijn voor het betere slapwerk en de octaver presets, waarmee je een ongelofelijk dikke groove kunt neerzetten. Ook de geluiden in het Bootsy idioom komen ruimschoots aan bod. De effecten voor het betere scheurwerk vind ik zelf niet zo bruikbaar. Dat kun je m.i. toch echt beter overlaten aan de gitaristen in je band. Het gebruik van de sample&play mogelijkheid vergt enige routine. Daar moet je beslist eerst mee oefenen, voordat je er in 'real time' op het podium mee uit de voeten kunt.
Naast alles wat de presets te bieden hebben is er dus ook nog plenty ruimte voor de effectenknutselaars onder ons, die met de Korg AX1B ongetwijfeld menig donkere en lange winteravond zullen doorkomen. Goed apparaat voor een schappelijke prijs.