Korg AX30B

Korg AX30B

Naast de nieuwe G-5 synth bass processor waar we in het vorige nummer melding van maakten, heeft de firma Korg ook een nieuwe multi effectprocessor voor de basgitaar op de markt gebracht. Het betreft hier de AX30B, het basbroertje van de AX30G. Evenals de G-5 kost de AX30B fl. 995,=.
De AX30B is uitgevoerd als pedalboard. Een metalen frame, dat wordt afgedekt door een hardplastic kap herbergt maar liefst 27 effecttypes, waarover later meer. De uitvoering lijkt degelijk genoeg om gemiddeld podiumgebruik te kunnen weerstaan. Het apparaat wordt gevoed door een meegeleverde 9 Volts adaptor en beschikt over stereo-uitgangen, een koptelefoonaansluiting, een aux-input en aansluitingen voor een volumepedaal of het Korg EXP-2 expressiepedaal, waarmee de parameters van effecten kunnen worden veranderd. Heel handig is de ingebouwde chromatische tuner, die ingeschakeld wordt op het moment dat de effecten in bypass mode staan. Aan de bovenzijde treffen we de verschillende bedieningselementen aan, waarbij het LCD display aangeeft welke effecten zijn ingeschakeld of wat de parameters van de effecten zijn. De bespreking van iedere knop zou voor deze bespreking te ver voeren, in het kort komt het erop neer dat door middel van een zevental tiptoetsen een een grote roterende potmeter de verschillende effecten gekozen, veranderd en opgeslagen kunnen worden. De bediening is, zoals we dat van Korg gewend zijn, zeer gebruikersvriendelijk. De zestien 'user' en dertig preset programma's zijn vervolgens op te roepen via een bank en vier programma voetschakelaars
De AX30B beschikt naar mijn oordeel over twee hele belangrijke features. Op de eerste plaats is dat het pressure pedal, helemaal links gepositioneerd. Met dit pedaal kun je bij een flink aantal effectprogramma's de parameters van een effect veranderen. Op deze wijze kun je op een hele expessieve wijze gebruik maken van een effect. Zo is het mogelijk om de diepte van de chorus al spelend te veranderen of heb je een pedal wah onder voetbereik. Een voorziening die je niet op veel baseffect processors aantreft.
Op de tweede plaats heeft men er bij Korg voor gekozen om niet te werken met 'losse effecten' die in een willekeurige volgorde geplaatst worden en waarbij de gebruiker al doende moet leren, maar om effectprogramma's aan te bieden. Dat wil zeggen dat je een programma kiest, waarin een bepaalde selectie van effecten, met bepaalde instellingen in een bepaalde volgorde zijn geplaatst. Dat heeft als groot voordeel dat ook de wat minder ervaren muzikant gemakkelijk over een aantal professionele geluiden kan beschikken. Misschien dat dit wat bevoogdend klinkt, maar zo is het niet bedoeld. Het werken met effecten en vooral het werken met meerdere effecten in een 'chain' is namelijk geen eenvoudig karweitje. De gemiddelde bassist heeft nu eenmaal niet het diploma studiotechniek op zak en dus lijkt mij de benadering van Korg een hele nuttige. Bovendien is het zo dat er voor degenen die zelf hun effectcombinaties willen samenstellen er alle ruimte is om de zestien 'user' programs vol te programmeren. De meest voor de hand liggende procedure daarbij lijkt mij, om een effect te kiezen uit de dertig presets, dat het dichtst bij het gewenste effect ligt, dit te bewerken en vervolgens op te slaan in een gebruikersprogramma. De effecten die aangeboden worden zijn onder te verdelen in EQ(een bepaalde toonregeling is dominant), Wet(gemoduleerde en /of vertraagde effecten), Distortion(de naam zegt het al) en SFX(een aantal meer futuristische combinaties). Al deze presets zijn opgebouwd uit een aantal van de 27 effecten die de AX30B aan boord heeft en die in een bepaalde keten zijn geplaatst.
In het gebruik bewijst de AX30B zijn kracht. De aangeboden presets zijn heel divers en naar mijn smaak goed bruikbaar. Ik denk dat de EQ en Wet presets voor de meeste bassisten voldoende mogelijkheden bieden. De Distorted geluiden zijn goed, voor bijvoorbeeld solowerk in Biohazard idioom en de SFX geven je een aantal leukigheden die soms hele aardige toepassingen geven. Zo biedt bijvoorbeeld preset 26 de mogelijkheid om een kickdrum aan je bas toe te voegen. Ik verzeker je dat het over de PA tamelijk overtuigend klinkt.
Korg heeft naar mijn smaak met de AX30B een hele veelzijdige effectprocessor op de markt gebracht, die met een aantal features net even zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Dat lijkt mij de prijs hélemaal rechtvaardigen.