Korg G-5 Synth Bass

Korg G-5 Synth Bass Processor

Een op de Frankfurter Messe '95 nieuw ge´ntroduceerd effectapparaat is de G-5 van Korg. Het betreft hier een processor waarmee de bekende (ouderwetse) analoge bassynthesizer geluiden kunnen worden ge´miteerd. Het apparaat is gemonteerd op een metalen plaat en wordt afgedekt door een zilverkleurige hardplastic kap. Een externe 9 volts adaptor zorgt voor de vereiste spanning en wordt meegeleverd. De G-5 beschikt over aansluitingen waarmee een koptelefoon, volumepedaal en tuner kunnen worden aangesloten en twee uitgangen waarmee naar believen een mix van het effect met het oorspronkelijke signaal of alleen het effect kunnen worden uitgestuurd.
De bediening van de G-5 geschiedt middels een achttal potmeters waarmee de gain, de output en de parameters van het effect kunnen worden ingesteld en vier voetschakelaars, waarmee je kunt kiezen tussen drie banken en per bank drie effecten. Opgeteld levert dat dus negen effecten op. Korg heeft voor het gemak van de gebruiker negen verschillende effecten ingeprogrameerd. Deze zijn echter allemaal veranderbaar en kunnen eventueel opgeslagen worden in het geheugen van de G-5, zodat je in principe ook over negen eigen effecten kunt beschikken. Uiteraard is een combinatie van fabrieks- en eigen presets ook mogelijk.
Het hart van de G-5 wordt gevormd door de 'waveformselector', waarmee je vijf verschillende zaagtandgolven of combinaties van een zaagtand- en blokgolf kunt kiezen en een drietal 'fuzzgolven', een autowah signaal en twee 'voicefilters' tot je beschikking hebt. Door middel van het moduleren van de andere parameters kun je het karakter van je effect verder be´nvloeden.
Het karakter van de effecten kun je grosso modo karakteriseren als Moogbass, de bekende zeepbellen oftewel het kikkergeluid, fuzz en wah wah. Natuurlijk behoren combinaties hiervan ook tot de mogelijkheden.
De bediening van de G5 is uiterst simpel en wordt vergemakkelijkt door een aantal gekleurde led's. EÚn daarvan geeft telkens de oorspronkelijke waarde van de parameter in een effect aan, zodat je in een knopomdraai naar het basisgeluid terug kunt. Verder zou ik adviseren niet teveel op de functieomschrijving van de potmeters te letten, maar al draaiende vooral op je oren af te gaan.
Met de Korg G5 zijn hele aardige en vooral nostalgisch aandoende geluidseffecten te bereiken die je basgitaar nŔt even een andere dimensie kunnen geven. Ik zie het apparaat vooral als een goed middel om de basgitaar een plaats te laten houden in de door computers en synthesizers gedomineerde hedendaagse house- en dancemuziek of de boot niet te laten missen in de 'seventies discorevival'. Kortom, een goed getimede gimmick van Korg, waar je wŔl fl. 995,= voor moet neertellen.