Lakland Skyline 4401/5501

De tijd dat je een Lakland bas alleen bij de basspeciaalzaak in het rek of in handen van bassisten als Rhonda Smith en Darryl Jones zag is voorbij. Met de Skyline serie zijn de Laklandbassen ook binnen het bereik van de modale beurs gekomen.

In het voorjaar van 2005 is het al weer tien jaar geleden dat de Lakland bassen voor het eerst het levenslicht aanschouwden. De bassen zijn het product van Dan Lakin, bassist en winkelier uit Chicago. Lakin was min of meer gespecialiseerd in de postorder verkoop van tweedehandse instrumenten en had een bijzondere voorliefde voor de Music Man Stingray bas. Hij liet reparaties uitvoeren door gitaarbouwer Hugh McFarland die op zijn beurt weer ervaring had opgedaan bij Dean Guitars. In 1995 besloten ze de samenwerking uit te breiden en de markt met een eigen ontwerp te bestormen. Ze ontwierpen en bouwden één prototype, dat zo’n beetje het midden hield tussen een Fender Jazzbass en een Music Man Stingray en gingen daarmee heel brutaal op de NAMM beurs zitten om eens te zien wat men er van vond. De bas werd heel goed ontvangen en was de basis voor de latere Laklands. Al snel werd het merk als ‘must have’ bekend onder ‘insiders’ en waren ze niet aan te slepen. Iedere zichzelf respecterende bassist moest gewoon zo’n ding hebben. Kwaliteit en marketing hadden hun werk gedaan. Een successtory die doet denken aan die van Roger Sadowsky.

Natuurlijk kwam er ook voor Lakland het moment waarop besloten moest worden of men een klein en exclusief merk voor ‘the happy few’ zou blijven, of dat men meer bassen van goede kwaliteit kon bouwen en verkopen om een groter publiek te bedienen. Zoals veel bedrijven zocht men zijn heil in het verre Azië, Korea in dit geval, waar een deel van de productie werd ondergebracht. De Lakland Skyline serie was geboren. Volgens Amerikaanse specificaties, worden de body’s en halzen in Korea geproduceerd. De assemblage, afwerking en eindcontrole vinden vervolgens in Chicago plaats. Blijkbaar is de kostenbesparing op materiaal en arbeidsloon dusdanig, dat men met al het heen en weer gevlieg toch nog in staat is om de Skyline bassen voor grofweg éénderde tot de helft van de prijs van een ‘all American original’ in de markt te zetten. Voor deze bespreking had ik de beschikking over een Skyline 4401 DeLuxe en een 5501 Standard.

Skyline 4401 DeLuxe
De 4401 is zo´n beetje het instapmodel van de Skyline serie. Dit testexemplaar is een DeLuxe uitvoering. Luxe is de quilted maple top op de body. Hoewel, misschien is het beter om te spreken van een fineerlaag want van een echte maple top is eigenlijk geen sprake. Daarvoor is hij te dun. Overigens liet de importeur weten dat men stopt met de DeLuxe uitvoering van de 4401 en 5501. Wanneer je er dus nog een tegenkomt: haast je want het zijn de laatste. In de toekomst zijn de 01 serie bassen alleen nog in de standaard uitvoering te krijgen in natural of 3-Tone sunburst.

Constructie
De body is gemaakt van drie delen essen die goed gematched zijn zodat de bas ook aan de achterzijde prettig oogt. De duidelijke tekening en grove nerf van essen maken deze houtsoort bij uitstek geschikt voor een naturelle afwerking. Het laagje maple fineer aan de voorzijde geeft de bas inderdaad een luxe uiterlijk. De bovenste helft van de body is grofweg gevormd volgens het beproefde Fender/Music Man concept. De onderste helft is echter onmiskenbaar Lakland, met een diepe insnijding die de hoogste regionen van de hals goed bereikbaar maakt. De hals is van hard esdoorn met een toets van een halve centimeter palissander en is in een halfmatte lak gespoten. Vijf asymmetrisch geplaatste schroeven zorgen voor een solide bevestiging aan de body. De halspen is goed bereikbaar via een uitgefreesde sleuf aan de voorzijde van de body. De vorm en feel van de hals refereren aan een J-bas. De 22 medium frets zijn voorbeeldig aangebracht en goed afgewerkt. Geen scherpe randjes dus. De bas is voorzien van half gesloten in licentie van Hipshot gemaakte stemmechanieken. Die werken perfect. Niets op aan te merken. De brug is uit eigen Laklandkeuken en heeft de mogelijkheid om naar keuze de snaren in te haken of door de body te halen. Dat laatste geniet mijn voorkeur vanwege de grotere snaardruk op de zadels van de brug, wat positief werkt op de sustain.

Elektronica
Deze bas is uitgerust met twee Bartolini MK-1 split-coil humbuckers en dito actief circuit. De driedelige toonregeling en balans regelaar hebben een middenstand, zodat je snel en effectief in de ‘nulstand’ komt. Van daaruit kun je naar believen frequenties in het laag, midden of hoog versterken of verzwakken. Alle elektronica is via de achterzijde te bereiken en is netjes verwerkt. De voeding komt van een negen Volt batterij die in een Fishman batterijhouder wordt geplaatst. Het actieve circuit is te bypassen door de volumepotmeter uit te trekken.

Feel en geluid
De Lakland 4401 hangt uitstekend in balans en heeft door de lange slanke hals een comfortabele action. Het fretwerk en afstelling doen de rest. Je hebt echt het gevoel met een solide instrument te maken te hebben dat met zorg en aandacht geassembleerd is. Bovendien voel je je op deze bas onmiddellijk thuis. Je hoeft niet eerst een uur te spelen om aan elkaar te wennen. De combinatie van de essen body met de palissander toets geeft een rijke en volle toon. Toch mis ik wat warmte in het laag. Door de bank genomen vind ik het geluid weinig karakteristiek, heel neutraal. Daarmee is de 4401 flexibel en breed inzetbaar, maar ook wat flets. De bas gaat wel een stuk meer leven in de passieve stand. Hij krijgt dan meer dynamiek en je hebt iets meer controle over de klank door middel van je spel. Dat alles laat overigens onverlet dat de toonregeling heel goed en effectief zijn werk doet. Door hier en daar een streepje bij te zetten of af te halen kun je een breed scala aan sounds creëren en blijkt de 4401 een goed werkpaard voor de veel en vooral veelzijdig spelende bassist.

Skyline 5501 Standard
De afdeling vijfsnaar wordt vertegenwoordigd door de 5501 Standard. In principe gaat het hierbij natuurlijk om dezelfde bas als de 4401, maar dan met een snaartje meer en zonder de luxe maple fineer op de body. De body van de 5501 is samengesteld uit twee delen essen. Ook hier heeft men zijn best gedaan om twee bij elkaar passende stukken hout te vinden en het afwerkingniveau is absoluut vergelijkbaar met dat van de 4401. Een belangrijk verschil met de 4401 is de mensuur. Voor de vijfsnarige bassen maakt Lakland gebruik van de 35 inch mensuur. Door meer werkende snaarlengte komt de lage B beter tot zijn recht. Tevens heeft men de hals van de 5501 voorzien van een harde esdoorn toets. Ook dat heeft zijn uitwerking bij de weergave van het laag: meer attack en definitie. Over het algemeen heeft de combinatie van essen en esdoorn een wat strakkere toon en sprankelend hoog. Een ideale combinatie voor de bezeten slapper. Ik vind deze vijfsnaar dan ook iets meer spreken dan de 4401. Ook voor deze bas geldt dat de toon wat levendiger wordt in de passieve stand. Speeltechnisch is de 5501 een zeer comfortabele bas. De hals is behoorlijk plat en wat mij betreft heeft men de goede verhouding gevonden tussen snaarspacing en halsbreedte. Hoewel er natuurlijk aan zo’n vijfsnaar wat meer hout zit, is de bas niet echt zwaarder dan de 4401 en de balans is goed.

Conclusie
Met de introductie van de Skyline serie treedt Lakland een beetje in de voetsporen van Michael Tobias. Deze Amerikaanse edelbassenbouwer laat ook een aantal modellen van zijn MTD bassen in Korea bouwen en brengt daarmee design en kwaliteit binnen bereik van de modale beurs. Valt er een wereld te winnen voor Lakland Skyline? Ik denk het wel, ondanks het feit dat er in dit marktsegment behoorlijke concurrentie is uit Azië en Amerika, heeft het merk natuurlijk een ijzersterke reputatie opgebouwd, die door de kwaliteit van de Skyline serie beslist niet wordt geschaad.

Foto:© Karlijne Pietersma Foto:© Karlijne Pietersma