Line 6 BassPOD

Line-6 Bass POD: Veertig jaar basgeschiedenis in een doosje

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Na het succes van de Line 6 producten voor gitaar volgt het basdoosje in de slipstream: de Bass POD. Een grijs doosje met een flink aantal digitale simulaties van basversterkers, luidsprekers en effecten. Te gebruiken voor repetities thuis -versterkt of via koptelefoon-, het podium en vooral ook in een opnamesituatie. Voor de simulaties hebben de makers van dit fraais de karakteristieken en signaalweg van alom erkende basversterkers, luidsprekerkasten en effecten van pak 'm beet de laatste veertig jaar geanalyseerd en omgezet in digitale nullen en enen. Hier en daar heeft men besloten tot een kleine 'eigen' Line-6 toevoeging of modificatie. Dit alles is oproepbaar met een druk op de knop voor het luttele bedrag van een gemiddelde last-minute zonvakantie oftewel fl. 895,=.

Het niervormige apparaat is opgebouwd rond een led display met acht tiptoetsen, waarmee je door de banken en presets kunt 'scrollen' en kunt 'editten'. Ook vind je daar de bediening van de tuner en de midikanalen. In een halve cirkel daarboven zijn een achttal draaiknoppen aangebracht om de niveau's in te stellen van de ingang/uitgang, de driedelige toonregeling, compressor en het effect. Daaronder de twee keuzeschakelaars waarmee het versterkermodel en het luidsprekerkastmodel/soort effect kan worden gekozen. In principe is ieder versterkermodel gekoppeld aan een bepaalde typerende luidsprekerkast, bijvoorbeeld Ampeg SVT met een 8x10" kast, maar zo je wilt kun je dat dus veranderen. Zie het overzicht voor de beschikbare versterkers, luidsprekerkasten en effecten.
Aansluitingen zijn er o.a. voor koptelefoon, midi in/out en voetschakelaar voor podiumgebruik. Belangrijk zijn de twee uitgangen: amp out en d.i. out. Gebruik je de POD tussen je bas en een basversterker, dan gebruik je de amp uitgang en schakel je naar amp mode. In bijna iedere andere setup (bv. studio, p.a.) gebruik je de d.i. uitgang en schakel je naar direct AIR mode. In deze toestand maakt de POD gebruik van de zg. acoustic integrated recording techniek wat zoveel zeggen wil als een luxe luidsprekersimulatie waarbij hier digitaal rekening gehouden is met de karakteristiek van luidsprekers, opnamemicrofoon/positie en opnameruimte. Ook deze zijn weer fabrieksmatig aan elkaar gekoppeld, maar via de meegeleverde CD-rom SoundDiver midisoftware kun je op je computer diep in de parameters duiken en de hele zaak naar eigen goeddunken modificeren. Echter om digitale narcose te voorkomen wél eerst even je openwater brevetje voor gevorderden halen voordat je in het diepe springt. Mocht je toch verdwalen is er de mogelijkheid om de POD naar de fabrieksinstellingen te resetten.
De sounds zijn ondergebracht in negen banken met telkens vier presets. De eerste vijf banken bestaan uit combinaties van versterkers, kasten en effecten. Deze geluiden zijn geïnspireerd door het geluid van een of ander bekende bassist of zelfs door het bassoundje in een bepaald nummer. De laatste vier banken herbergen de zestien klassieke versterker-luidsprekerconfiguraties. Natuurlijk kun je ook hier weer aan sleutelen via de SoundDiver software en je eigen geluiden maken en opslaan. Bediening van dit alles via de tiptoetsen in het display, of de Line-6 voetschakelaars: FB-4 (fl. 230,=) Floorboard (fl. 699,=).
Klinken doet de BassPOD als een klok. Natuurlijk heb ik niet het exacte geluid van zo'n zestien klassieke basinstallaties in mijn hoofd en ik heb ze ook niet ergens op een rijtje staan om te controleren of de simulatie 'klopt'. Maar voor zover ik het kan beoordelen zijn de benaderingen heel erg goed en al zou dat niet het geval zijn, dan nog beschikt de POD over een behoorlijk aantal uitstekende geluiden, die met name in de studio van dienst zullen zijn: één druk op de knop voor een uitstekend en zo je wilt gevarieerd basgeluid in plaats van uren frummelen met toonregelingen equalizers en wat dies meer zij. Zo kan de POD nog voor aardige verrassingen zorgen door je soundjes te laten herontdekken. Ik dacht bijvoorbeeld bij de preset Brit Class A die gemodelleerd is naar de Vox AC 100 uit 1965 iets stoffigs en ongedefinieerds aan te treffen, terwijl dat eigenlijk een hele frisse moderne en open sound blijkt te zijn. Ook de effecten in de POD zijn zeer compleet en klinken erg goed. Een kleine uitzondering daargelaten: zoals vaak hebben digitale baseffecten in de synth sfeer soms moeite met de tracking. Speel je teveel noten of trek je even aan je snaren dan kan het apparaat het niet meer bijhouden en verslikt zich. Dat vereist dus nauwkeurig en gedoseerd spel. Wanneer je dat lukt, hoef je geen Moog meer aan te schaffen om de baspartij van Funkin' for Jamaica van Tom Brown neer te zetten.
Is nu de BassPOD de hemel op aarde voor bassisten? Aan de ene kant wel, want je krijgt echt voor een luttel bedrag de ultieme soundmachine. Kun je de rest bij het klein chemisch afval zetten. Ook werken sommige presets heel inspirerend, waardoor je meer of anders gaat spelen. Je kunt er dus creatiever van worden. Aan de andere kant moet je niet verwachten dat de BassPOD de oplossing kan zijn voor al je eventuele geluids- en speeltechnische problemen. Ik bedoel, met het inschakelen van de preset Class Trip klink ik wel goed, maar echt nog niet als Paul MCartney in Day Tripper, of bij de preset Chili kun je echt wel horen dat ik niet Flea ben in Higher Ground. Hoewel, bij Hip Hop kom ik verdacht dicht in de buurt van Massive Attack en Dr. Dre.
Oftewel de BassPOD gaat niet voor je bassen, dat moet je altijd nog zelf doen. Doe je dat goed, dan is de BassPOD een fantastisch stuk gereedschap. Doe je dat slecht, dan kunnen geen tien BassPOD's je redden. Oftewel het zijn nog altijd de vingers die het 'm doen en dus is de kans dat we in de toekomst alleen maar klonen van gesimuleerde legendes horen uiterst klein. Pfffffffff…