Line 6 LowDown 300 PRO

Line-6 LowDown LD300 Pro bascombo

Kleurt je geluid

Na het succes van de Bass POD en de introductie van de Variax Bass was de uitbreiding van het Line-6 programma met basversterking een volgende logische stap. Onlangs presenteerde men een drietal combo’s, de LowDown 150, 175 en 300 Pro.

Uitvoering
Het LowDown combo moet het ei van Columbus zijn voor bassisten die een aantal klassieke versterkergeluiden onder handbereik willen hebben, zonder met de bijbehorende installaties te hoeven slepen. De combo heeft daarom bescheiden afmetingen en gewicht, maar de stevige en compacte behuizing is volgestouwd met de bekende Line-6 technologie.
De LowDown is afgewerkt met stevige viltbekleding. Een robuuste grille beschermt luidspreker en hoorn. Onderaan de voorzijde is een hardplastic plaat aangebracht, waarin de twee baspoorten zijn opgenomen. Plastic hoeken en inbouw handgrepen completeren het geheel. De kast is van binnen niet gedempt. De combo oogt bijzonder goed en heeft de brutale looks van een imposante truck.
Het versterkerdeel is fysiek gescheiden van het luidsprekercompartiment met vier dikke bouten in de behuizing opgehangen. Alle aansluitingen behalve het netsnoer zijn aan de voorzijde aangebracht. Door een groot aantal functies te combineren onder enkele knoppen en schakelaars zijn de mannen van Line-6 er in geslaagd het bedieningspaneel overzichtelijk en logisch op te bouwen. Bij een eerste aanblik zou je niet verwachten dat dit apparaat boordevol slimme features zit. Toch is dat wel het geval.
Allereerst kun je kiezen uit een passieve en actieve ingang. Bij oversturing licht de knop van de tuner op, zodat je weet dat de ingangstrap overstuurt. Daarna kies je één van de vijf versterkermodellen of activeer je de bassynthesizer. Met het kiezen van een model worden tevens de instellingen van de overige regelaars automatisch ingesteld, zodat je direct over ‘de juiste’ sound beschikt. Met Drive regel je de gain of de gewenste mate van oversturing. Om de gekozen versterkermodellen te verfijnen of aan te passen heb je een vierdelige toonregeling ter beschikking. De regelaars krijgen een andere bedieningsfunctie wanneer de versterker in de Synth modus opereert. Boven de toonregeling is er een Deep preset om nóg meer onderkant aan je geluid te geven. Daarnaast vinden we vier geheugenkanalen. Daar zijn van fabriekswege al sounds ingezet, maar deze zijn met een druk op de knop te overschrijven met je eigen sounds. De knoppen lichten op wanneer ze ingeschakeld zijn en diezelfde verlichting werkt als indicatie wanneer de versterker in de Tuner modus staat. Met Channel Volume regel je de onderlinge volumeverhouding van de vier kanalen. De Opto Comp regelaar dient voor het instellen van de niveaudrempel van de compressor. Helemaal naar links gedraaid staat deze uit.
Behalve over vijf versterkermodellen, beschikt het LowDown combo ook over een drietal klassieke baseffecten. Het gaat om een envelope filter, een octaver en een chorus, die met slechts één knop bediend worden, waardoor combinaties van deze effecten niet tot de mogelijkheden behoren.
De uitrusting wordt gecompleteerd door het mastervolume, aansluitingen voor het FBV pedaal, koptelefoon, cd/mp3 speler en een DI uitgang die is voorzien van een luidsprekersimulatie. Met twee minischakelaars ten slotte is de hoorn uit te schakelen, voorover dat niet in een preset of versterkermodel is geregeld, en is de massa af te koppelen in geval van een aardlus.
Het LowDown combo beschikt over een snelle 300 Watt eindtrap die koel gehouden wordt door middel van geforceerde koeling.

Gebruik en geluid
Het uitbundige aantal voorzieningen en functies is uiterst efficiënt en logisch in een beperkt aantal schakelaars en regelaars ondergebracht. Wil je daar optimaal gebruik van maken moet je even op de versterker studeren en door ‘trial and error’ kom je snel verder. Toch is het geen ingewikkelde versterker, wanneer je je in de logica van Line-6 verdiept. Een belangrijk deel van het denkwerk wordt namelijk door de versterker zelf gedaan. Voor de ‘controlefreak’ of purist zal dat wel even wennen zijn, want je hebt niet op alle functies invloed en niet alles is te ‘bypassen’. De combo produceert dus een in hoge mate ‘geprocessed’ geluid.
Het model Clean is gebaseerd op een Eden Traveler. Zeer geschikt voor funk en fusion, met warm diep laag en stevig hoog.
R&B is een emulatie van de Ampeg B-15 Fliptop. Als referentie diende het geluid van James Jamerson in de vele Motown producties uit de jaren ’60 en ’70.
Rock is gebaseerd op de oermoeder aller- basversterkers, de Ampeg SVT met 8x10 kast. Een groots geluid, maar dan in een compacte combo gestopt.
Brit heeft het licht vervormde geluid van de Marshall Super Bass uit 1968. Denk aan Jack Bruce, maar ook aan de symforock van bijvoorbeeld Yes.
Grind is een moderner geluid, gebaseerd op een vervormde SansAmp PSA-1 via een SVT. Het ultieme grungegeluid. Nirvana, Soundgarden, Alice in Chains.
De Synth ten slotte geeft alle vette geluiden van de analoge bassynthesizers uit de jaren ’70. Bruikbaar in veel muziekstijlen, van disco en P-funk tot Nine Inch Nails.
Met de Smart FX regelaar bedien je drie populaire effecten voor de bas. Het envelope filter is gebaseerd op de Electro Harmonix Q-Tron. Het is een auto-wah die via de aanslag wordt gestuurd. De octaver is een emulatie van de EBS OctaBass en voorziet alle gespeelde noten van een extra noot één octaaf lager en bezorgt je een heel dikke onderkant. De chorus is afgeleid van de TC Electronic Chorus en geeft je geluid die sprankelende zweving met instandhouding van de laagweergave.
Voor elk van de effecten kun je traploos kiezen tussen een minimale en maximale werking. Alle andere parameters worden automatisch ingesteld.
Om een meer vervormt overstuurd geluid te bewerkstelligen draai je de Drive zover open als nodig. Hiermee beschik je in feite over een basoverdrive. De intensiteit van de oversturing hangt natuurlijk ook weer af van de gekozen versterkersimulatie.
In de Synth modus fungeren de regelaars als de bedieningsorganen van een analoge bassynthesizer. Hier voegt Drive vervorming achter het filter toe. Met Bass kies je de filter frequentie. Low Mid fungeert als resonantie. Met High Mid bepaal je de envelope intensiteit van de filter en met Treble de snelheid (attack/decay) van de filter. Met de regelaar voor de compressor kun je in de Synth modus de golfvorm kiezen. Je kunt kiezen uit twee groepen: groep 1 van zaagtand tot driehoekgolf en groep 2 van blokgolf tot pulsmodulatie.
Het resultaat van al dit is een enorme hoeveelheid zeer bruikbare en goede sounds. Vooral wanneer je de versterkermodellen en synth combineert met de effecten zijn de mogelijkheden onbeperkt. Toch klinkt de LowDown ook heel goed als ‘conventionele’ basinstallatie. Ongeacht het gekozen versterkermodel reageren de toonregeling en de compressor uiterst discreet en de versterker is op het zoemen van de ventilator na mooi stil. De vier kanalen zijn naar mijn smaak voldoende om de doorsnee bassist van een aantal voorgeprogrammeerde geluiden te voorzien. Door middel van de FBV2 voetschakelaar kun je de geheugens doorlopen. Voor de bassist die daaraan niet genoeg heeft zijn er de FBV Express en FVB Shortboard. Met de eerste beschik je ook nog eens over een expressiepedaal en de tweede voegt daaraan nog eens een aantal andere functies toe waaronder 9 banken à 4 geheugens.
Je wilt natuurlijk weten ‘hoe die klinkt:’ Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Zoals ik al zei gaat het om een in hoge mate geprocessed geluid. De combo heeft dus weinig karakter van zichzelf maar klinkt zoals je wilt dat hij klinkt, of misschien zoals Line-6 denkt dat jij wilt dat hij klinkt. Heel gelikt, snoeihard, heel bruikbaar.

Conclusie
Line-6 heeft een aantal klassieke sounds en effecten gefileerd en biedt deze met behulp van zijn modeling techniek in hapklare brokken aan. Die brokken zijn wat mij betreft heel smakelijk en bovendien biedt men nog voldoende mogelijkheden om alles naar eigen voorkeur op smaak te brengen. Dit LD 300 Pro combo heeft ook voldoende vermogen om in uiteenlopende live situaties te voldoen en zal met zijn aantrekkelijke prijsstelling de weg naar dat podium wel weten te vinden.

Specificaties Line-6 LD 300 Pro
Prijs: € 701,=
Land van herkomst: China
Type: solid state modeling bascombo
Vermogen: 300 Watt
Ingangen: actief en passief
Versterkermodellen: clean, rock, r&b, brit, grind + synth
Toonregeling: vierdelig, bass, lo-mid, high-mid, treble + deep switch
Effecten: Drive, Opto Compressor, Smart FX met envelope, octaver en chorus
Overige voorzieningen: 4 geheugenkanalen (36 met FBV Shortboard), channel volume, tuner, mute horn.
Aansluitingen: DI- out met luidspreker simulatie en groundlift, cd/mp3, koptelefoon, FBV boards.
Luidspreker: 15 inch met HF hoorn
Gewicht: 34 kg
Afmetingen: 53x70x37 cm (bxhxd)
Accessoires: FBV2, FBV express € 119,= FBV shortboard € 389,=
Serie: LD 150 € 467,= LD 175 € 585,=

Genz Benz Neo-Pak 3.5