Mike Lull M4V

Moderne Klassieker

Een vintage Jazz Bass is een schaars goed. Een goede oude is misschien nog zeldzamer. De prijzen van deze instrumenten zijn navenant. De Master en Team Built exemplaren uit de Fender Custom Shop gaan als warme broodjes de winkel uit: op de eerste dag van de Frankfurter Messe uitverkocht! Toch kosten deze exemplaren ook tussen de drie- en zesduizend euro. Alleszins de moeite waard dus om nog eens even om je heen te kijken. Bovendien, valt er nog iets te verbeteren aan een vintage Jazz Bass? Ja dus, vond de Amerikaan Mike Lull en hij stopte vijfendertig jaar ervaring in zijn eigen instrumenten.

Uitvoering
De M4V is zoals de type aanduiding al doet vermoeden een ‘moderne vintage 4-snaar’. Wat als eerste opvalt bij deze ‘all American’ hand gebouwde bas is het geringe gewicht. Het ding weegt nagenoeg niets. Schoon aan de haak iets meer dan drie kilo. Dat moet wel een bijzonder stukje hout zijn, is de aanname. Swamp Ash? Elzen? Bij nader inzien blijkt dat het geringe gewicht waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de enorme ruimte die onder in de body is gefreesd om de elektronica te herbergen. Dit oversized compartiment heeft bijna de afmetingen van een toonkamer. En hoewel dat van ons best een onsje minder had mogen zijn, moeten we erkennen dat dit freeswerk bepaald geen negatieve invloed heeft op de sound en sustain van de bas. De voordelen in de zin van speel- en draagcomfort zijn daarentegen wel heel duidelijk voorhanden.
Met uitzondering van de meegespoten kop van de hals, oogt deze Jazz zeer authentiek. De swamp-ash body heeft de klassieke looks en is uitgevoerd in Olympic White, met een schildpad slagplaat. De met grafiet versterkte hals is van rockmaple en heeft een toets van Braziliaans palissander. De toets is net iets langer dan de hals zelf, zodat we op de 21ste fret nog net die hoge E kunnen meepakken. De documentatie maakt melding van een ‘vintage shape’ hals, maar in mijn beleving heeft hij iets meer vlees en is hij bij de topkam wat breder dan we van het origineel gewend zijn. Het fretwerk en de afwerking zijn voorbeeldig, zoals we bij een bas in deze prijsklasse mogen verwachten. De hals heeft een vierpunts bevestiging, met keurige busjes in de schroefgaten en de aansluiting van body naar hals is naadloos. Geen beweging in te krijgen. De chromen hardware is van Hipshot, met een A Style brug en Ultra Lite stemmechanieken.
De bas heeft een twee J- elementen van Lindy Fralin en een actief circuit met een OBP-2 preamp van Aguilar. Het circuit bestaat uit een master volume, balans en een gestapelde potmeter met actief hoog en laag. Als extraatje heeft de bas dan nog een traditionele passieve hoog-af toonregeling. De OBP-2 van Aguilar kan naar keuze worden gevoed door één of twee 9 Volt blokjes. In dit geval werkt het circuit op 18 Volt. Dat geeft je een extra headroom van 6dB.

Gebruik en geluid
Over het speelcomfort hoeven we het eigenlijk niet te hebben. De bas weegt bijna niets en hangt perfect in balans. De afstelling en actie zijn eveneens voorbeeldig zodat de bas daar niets tekort komt. Het voelt bij omhangen allemaal al direct goed.
Deze Mike Lull M4V klinkt onmiskenbaar als een Jazz. Zet de balans in het midden, actieve toonregeling in het midden, passieve toon helemaal open, pak een plectrum uit de keukenla en je hebt helemaal het ‘Little Green Bag’ soundje. Maar, zoals het elektronische circuit al deed vermoeden, deze bas kan veel meer. Wat dat betreft is het een echte actieve bas, waarmee bijvoorbeeld ook een snoeiharde ‘in your face’ slapsound á la Miller neergezet kan worden. Vergeleken met een passieve vintage vond ik deze Lull wel wat minder boventonig zingen. Een actief/passief schakelaartje zou daar wat mij betreft dan ook uitkomst kunnen bieden.

Conclusie
Dit is een uitstekende handgebouwde Jazz die met recht het predicaat moderne klassieker mag dragen. De klassieke feel en uitstraling gecombineerd met moderne elektronica leveren een uitstekend bespeelbare bas met een vette strakke sound op, die heel duidelijk verwijst naar zijn illustere voorbeeld. Zeer interessant voor de bassist die op zoek is naar een alternatief voor ‘the F-word’.

Specificaties Mike Lull M4V:
Prijs: € 2.480,= (de standaard uitvoering, met Bartolini preamp zonder meegespoten kop en Brazilaans palissander toets is er voor € 2.100,=)
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: actieve viersnarige solidbody
Body: elzen of swamp ash
Hals: rock maple met grafiet versterkt
Mensuur: 34”
Toets: (Braziliaans) palissander of maple 12”radius
Frets: 21 medium jumbo
Topkam/Breedte: been, 3,81 cm
Snaarbreedte brug: 2 cm gemiddeld
Hardware: chroom, Hipshot A-type brug en Ultra Lite stemmechanieken
Elementen: Lindy Fralin Vintage single coil
Elektronica: 18 V actief circuit met Aguilar OBP-2 voorversterker, master volume, balans
Toonregeling: tweedelig actief, hoog + 16 dB@6.5 Khz, laag + 18 dB@40Hz. Passief hoog-af.
Afwerking: Olympic White/Lake Placid Blue

Mike Lull M4V