Yamaha Magic Stomp EB

Yamaha Magic Stomp EB Bass Effects Processor

Bas effecten moeten vaak even wachten op het bewezen succes van de gitaarversies voordat zij het levenslicht zien. Zo ook bij de Yamaha Magic Stomp. De gitaarversie van dit effect is al aan zijn tweede generatie toe en pas nu heeft Yamaha de basversie aan het gamma toegevoegd. Zoals gebruikelijk is deze basversie in uitvoering en bediening gelijk aan de gitaarversie maar heeft men de effecten en patches op de basgitaar toegesneden.
Deze Magic Stomp EB herbergt dezelfde 32 bits Digital Sound Processor (DSP) die we ook aantroffen in de eerder besproken BBT 500H basversterker. De effecten zijn gebaseerd op de enkelvoudige effecten van de AG, UD en DG stompboxes en de digitale SPX effecten.

Bediening
Eén van de kwaliteiten van de Magic Stomp is dat hij uitblinkt in eenvoud. Het is een degelijke simpele metalen doos met behalve een LCD display slechts vier knoppen en drie voetschakelaars. Met de laatste kun je heen en weer schakelen tussen de verschillende voorgeprogrammeerde patches en het effect aan/uitschakelen.
Ook is het mogelijk om aan de schakelaars drie naastliggende patches toe te wijzen zodat je bijvoorbeeld je drie favoriete sounds direct beschikbaar hebt.
Met de knoppen kun je de patches en parameters real time bewerken en zo je wilt opslaan in één van de 99 vrije gebruikersplaatsen.
Ook is het mogelijk bepaalde parameters van een preset aan de knoppen toe te wijzen zodat je deze direct onder handbereik hebt en eventuele aanpassingen ‘tijdens de vlucht’ kunt doen.
Het bewerken van de patches kan behalve op het apparaat zelf ook via de computer en dat levert natuurlijk veel gebruikersgemak op. De Magic Stomp beschikt over een USB poort en behalve de kabel wordt ook een cd meegeleverd met daarop de benodigde software, extra patches en drivers. Via de speciale website (www.magicstomp.com) heb je toegang tot verschillende downloads. Helaas is daar nog niet veel materiaal voor de bassist aanwezig.

Patches
Een andere kenmerk van de Magic Stomp is de kwaliteit van de fabriekspresets. De samenstelling en de effectparameters van de 99 patches kunnen weliswaar bewerkt worden, maar ze zijn dusdanig gevarieerd en bruikbaar dat die bewerking zich wat mij betreft in de praktijk vaak zal beperken tot het toewijzen van geheugenplaatsen en het eventueel voorzien van een eigen naam.
Als daar toch behoefte aan is, dan zijn alle bewerkingen met behulp van de Sound Editor heel gemakkelijk op de computer te maken en vervolgens te downloaden naar het apparaat zelf.
De patches zijn onderverdeeld in een aantal categorieën: pre-amp, compression, equalizing, distortion, filter, modulation, delay, pitch shift, reverb of combinaties van deze typen. Binnen die categorieën treffen we vervolgens zo ongeveer alle denkbare effecten aan. Of je nu heavy vervorming wilt of een space ambient effect, de Magic Stomp heeft het allemaal onder de motorkap. De patches met autowah klinken heel overtuigend.
Ook beschikt de Magic Stomp over een stemfunctie, luidsprekersimulatie en de zogenaamde automatische feedback reductie, een handige voorziening die rondzingen bij een elektro-akoestische bas helpt voorkomen.
Door de toepassing van 24 bits A/D conversie is de kwaliteit van de effecten goed. De krachtige 32 bits DSP processor zorgt voor de integriteit van de multi-effect keten. Het apparaat reageert snel en adequaat en is in staat om harmonisch complexe signalen te verwerken.

Oordeel
Yamaha is er wat mij betreft in geslaagd een hele goede multi- effectprocessor voor de basgitaar te produceren, die uitblinkt in bedieningsgemak en kwaliteit van de effecten en bovendien nog eens redelijk sympathiek is geprijsd. Belangrijkst is misschien nog wel –maar daar heeft Yamaha uiteraard geen patent op- de muzikale inspiratie die van dergelijke apparaten uit kan gaan.

Specificaties Yamaha Magic Stomp EB
Prijs: € 253,=
Land van herkomst: China
Type: bas effect processor met digitale signaalverwerking en chromatische tuner
Bediening: 3x controle, 1x volume 1x store/exit, 2x up/down, on/off, input level high/low
Display: 1x LCD met achterverlichting, 3x LED
Aansluitingen: input standaard mono, outputs links/mono, rechts, koptelefoon, USB, AC In
A/D D/A conversie: 24 bits
Geheugen: 99 voorgeprogrammeerd, 99 gebruikersplaatsen
Stroomverbruik: 12 W
Afmetingen: 164x62x176 mm (bxhxd)
Gewicht: 910 gram
Toebehoren: Netstroomadaptor, CD-Rom met software en drivers, usb kabel, handleiding, patchlijst, effectenlijst.
Meer info: http://www.yamaha-europe.com

Yamaha Magicstomp EB