Marshall Bass State Combo's

Marshall Bass-State bascombo's

Nu de meeste gerenommeerde merken van basapparatuur zijn overgegaan tot de introductie van een goedkopere lijn voor de wat smallere beurs kon Marshall natuurlijk niet achterblijven. Niet zo lang geleden verschenen daarom de Bass-State B-30, B-65 en B-150, een drietal wat kleinere, eenvoudige en betaalbare bascombo's.
De drie combo's zijn identiek vormgegeven, met een behuizing van plaatmateriaal die beplakt is met een structuurvinyl. Natuurlijk ontbreken de plastic stoothoeken niet evenals het bekende luidsprekerdoek met Marshall logo. De combo's zijn alledrie voorzien van een enkele handgreep aan de bovenzijde. Voor de B-30 en B-65 voldoet die prima. De B-150 had gezien zijn formaat en gewicht wel voorzien mogen worden van handgrepen aan de zijkanten. De B-30 en B-65 hebben respectievelijk een 10" en 12" luidspreker in een gesloten compartiment. De B-150 beschikt over een 15" speaker in een basreflexbehuizing. De drie combo's zijn ontwikkeld vanuit de Marshall High Dynamics basinstallaties. Hierdoor is er bij de Bass-State combo's ook gebruik gemaakt van de Marshall Valvestate technologie. Een techniek om transistor versterkers te laten reageren en dus te laten klinken als een buizenversterker.

B-30
Dit kleine en compacte combo moet echt beschouwd worden als een oefencombo, waarbij je een aantal basale voorzieningen en een vermogen van 30 Watt RMS voor de prijs van fl. 598,= ten deel vallen. De B-30 beschikt over een enkele input met gain (=volume), een driedelige toonregeling, een effects-loop, ongebalanceerde line-out en een aansluiting voor de koptelefoon. De B-30 doet precies waar hij voor gemaakt is: op een niet al te groot volume een basgitaar weergeven. De toonregeling werkt goed en voegt naar wens voldoende toe om je geluid te veranderen. In verband met vervorming is echter enige voorzichtigheid wel geboden.

B-65
Een trapje hoger op de Marshall trede treffen we de B-65 aan. Een wat groter, zwaarder en krachtiger combo, dat met 65 Watt RMS en wat meer voorzieningen dan de B-30 fl. 898,= gaat kosten. De B-65 beschikt al over gescheiden inputs voor actieve en passieve basgitaren, een gain, een tweedelige toonregeling maar ook een vijfbands grafische equalizer, een regelbare compressor, een inschakelbare limiter, mastervolume, effects-loop en line-out. Blijkbaar ziet men dit combo bij Marshall niet als een oefencombo, daar de koptelefoonaansluiting ontbreekt. Dat is jammer, omdat ik denk dat dit combo behalve voor studiowerk, kleinschalige repetities en bescheiden (semi)akoestische cluboptredens ook thuis nog heel goed kan voldoen. Ook de B-65 levert een heel acceptabel geluid, dat door het grotere aantal voorzieningen beter is te manipuleren en controleren. De compressor werkt nauwelijks 'hoorbaar' en dat is een goed teken. Op hoger volume is het gebruik van de limiter echt nodig om vervorming te voorkomen.

B-150
Het paradepaardje van de Bass-State serie wordt gevormd door de B-150. Dit combo gaat met zijn 150 watt RMS fl. 1.698,= kosten. Het is een behoorlijk gedimensioneerd combo met dat al een heel eind in de richting van de High Dynamics range gaat. Vergeleken met de B-65 treffen we een aantal extra voorzieningen aan. Zo is daar de 'blend' functie, waarmee je een mix kunt maken van de buizen- en transistorvoorversterker. De tweedelige conventionele toonregeling heeft de beschikking over twee presets: deep en bright. In plaats van de vijfbands grafische EQ is er een zevenbands voorhanden en de B-150 beschikt ook over een gebalanceerde DI uitgang met 'earth-lift' schakelaar. Daarmee is de B-150 een zeer compleet combo waarmee je in veel situaties uit de voeten kunt. Het geluid is ook wederom goed. Met de 'blend' voorziening kun je een aardige mix maken van een superstrak solid-state geluid tot en met de bekende buizenvervorming. De twee presets werken uitstekend waarbij met name het diepe laag opvalt. Toch ontkom je ook bij de B-150 niet aan het gebruik van de limiter als je hem flink op zijn donder geeft. Het uiteindelijke volume valt dan toch wat tegen.