Marshall VBA-400 & VBC-810

Groots en meeslepend: Marshall buizen bass stack

Je kunt het de zeldzame ironie van het noodlot noemen: in de oertijd van de rock 'n roll waren er twee firma's die buizenversterkers produceerden. En voor gitaar en n voor bas. Nu wilde het geval dat de bassisten een voorkeur hadden voor de gitaarversterkers en dat de gitaristen de buizen(bas)versterkers van Jim Marshall prefereerden. Sindsdien heeft Marshall nooit de populariteit bij bassisten weten te bereiken, die het met de gitaarinstallaties bij de zessnarige collega's realiseerde. Een aantal jaren geleden kwam daar verandering in met de introductie van het Dynamic Bass System. De basis werd gevormd door de 7200 versterker, met voorzichtig een buisje in de voortrap. Nu heeft het legendarische merk opnieuw een volledige buizenbasversterker gemaakt, de VBA 400 met daarbij twee speciale luidsprekerkasten, de VBC 412 en VBC 810: met recht klassieke combinaties te noemen.
Wat allereerst opvalt aan deze systemen is het formaat en gewicht, ook hier is het predikaat klassiek van toepassing. De VBA 400 met 8x10" kast nadert de 100 kilo met gemak en is dus geen installatie voor alledaags gebruik op je flatje. Het is een systeem voor de grotere podia.
De versterker beschikt over acht 6550 buizen in de eindtrap, die samen goed zijn voor 400 watt RMS in 4 of 2 Ohm. In de voorversterker zorgen drie ECC83 en n ECC82 buizen voor de klassieke Marshall buizentoon. Uiteraard neemt al dit buizengeweld inclusief de behoorlijk geproportioneerde transformator een groot deel van de ruimte in de versterker voor zijn rekening. De overige voorzieningen zijn sober te noemen en passend bij een buizenversterker van dit formaat. Een driedelige passieve toonregeling (bass, mid, treble) waaraan een deep en bright preset is toegevoegd wordt gecompleteerd door een contour schakelaar met drie standen. Stand 1 geeft een diepe bassige sound, stand 2 benadrukt het laag midden en stand 3 geeft een algehele 'midboost'. De deep en bright presets voegen natuurlijk hetzij subsonisch laag dan wel crispy hoog toe. De ervaring leerde dat deze voorzieningen ruim voldoende zijn om een prettige sound neer te zetten. Natuurlijk ontbreekt het op deze versterker niet aan voorzieningen als tuner out/mute, passieve en actieve ingangen, effectloop, gebalanceerde DI, impedantiekeuzeschakelaar en een keuze voor de ventilatorsnelheid.
In combinatie met de VBA 400 versterker beschikte ik over de VBC 810 kast. Een doodskist voorzien van acht speciaal geselecteerde 10" luidsprekers met afmetingen van 125x67x41 cm en een gewicht van zo'n 70 kilo. Gelukkig is de kast voorzien van wielen en handvatten op allerlei plaatsen. Desalniettemin geen grapje om in je eentje te moeten vervoeren. Wl erg leuk om mee te spelen want het toeval wilde dat ik de combinatie kon gebruiken tijdens een festivalletje op een buitenpodium. Tja, en onder die omstandigheden kun je natuurlijk optimaal gebruik maken van een dergelijk setje. Resultaat is dat je als bassist met deze spullen heer en meester bent op het podium en gitaristen, drummers en wat dies meer zij vr achter je laat. Kortom die wedstrijd win je met gemak. Aan de basis voor die overwinning ligt een prachtige gelijkmatige, brede, warme, boventonige sound met die typische buizencompressie en een enorme power. Maakt niet uit waar je staat: de bas is overal aanwezig. Je wordt dus bovenmatig beloond voor al het gesjouw. Wat de pret nog naar grotere hoogte stuwt is de wetenschap dat deze spullen heel betaalbaar zijn: fl. 3.395,= voor de versterker, fl. 1.498,= voor de 4x12 en fl. 2.550,= voor de 8x10 kast. Het moet raar lopen wanneer Marshall met deze set de bassist niet opnieuw voor zich kan winnen.