Mesa/Boogie Big Block 750 & Powerhouse 212

Mesa/Boogie Big Block 750 & 2x12 Powerhouse luidsprekerkast. Voor deze Amerikaanse kwaliteitscombinatie val je als een blok

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Ook al zijn er de laatste tijd een aantal nieuwe basversterkers van goede kwaliteit naar het Europese continent gekomen, toch hoef je de term ‘nieuwe Mesa Boogie basinstallatie’ maar terloops te laten vallen en je hebt eenieders aandacht getrokken. De firma heeft een uitstekende reputatie en staat bekend om grote klasse wanneer het gaat om basversterking. Dus alles wat zij op dat gebied doet is per definitie van belang en interessant.
Mesa sluit geen compromissen als het gaat om stijl, kwaliteit en vermogen, dus je moet wel (voor)bereid zijn om behoorlijk diep in de buidel te tasten, maar de onderhavige combinatie is niet zo prijzig als andere producten uit hun aanbod. Nu we je nieuwsgierigheid zeker gewekt zullen hebben wordt het tijd eens te gaan kijken naar wat de experts in het Mesa Engineering laboratorium voor ons hebben ontwikkeld, en wellicht belangrijker, of ze ons daarmee kunnen overhalen die tropische strandvakantie wederom uit te stellen.

Big Block 750
De iets ouderen onder jullie zullen in het ontwerp zonder twijfel de M-Pulse 600 herkennen. De Big Block 750 is dan ook de laatste toevoeging aan die reeks. Natuurlijk voldoet de versterker in de normale rackmount versie van 2HE uitstekend, maar wie het zich kan permitteren zou eens moeten kijken naar die onweerstaanbare uitvoering in een behuizing met zwart Rhino bekleding en zilveren randjes. Deze custom uitvoering kost uiteraard wat meer, maar is beslist de moeite van overwegen waard wanneer je besluit met deze set on the road te gaan. De gekartelde koepelvormige controleknoppen zijn allemaal van chroom, maar hebben een stijlvolle positieaanduiding in messing.
De versterker is Simul-State wat zoveel wil zeggen dat de voorversterker en het circuit van de toonregeling door vier 12AX7 buizen gestuurd worden.
De dubbele eindtrap is vervolgens helemaal MOSFET en levert goede sounds en uitzonderlijk veel vermogen.
Als het controlemogelijkheden, staat Boogie bepaald niet bekend om zijn zuinigheid. De firma biedt vaak mogelijkheden waarmee je het geluid tot in de verste uithoeken kunt beïnvloeden. Met dat gevoel voor detail en de problemen die de spelende bassist onderweg kan tegenkomen heeft de firma in de loop der jaren dan ook zijn reputatie gevestigd. Gelukkig is de M-Pulse serie minder gecompliceerd dan sommige van zijn voorgangers, maar er zijn voldoende mogelijkheden voorhanden om het geluid te beïnvloeden, vooral in het middengebied. De toonregeling daar bestaat uit een actief en passief filter. De laatste bestrijkt een breed gebied en de eerste is semi-parametrisch, waarbij de centrumfrequentie gekozen kan worden. Deze midsectie voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het karakter van de versterker. De bass en treble controles bedienen de meer extreme frequentiegebieden aan de boven- en onderkant van het spectrum. Als bonus treffen we dan nog een overdrivekanaal aan. De hoeveelheid buizenvervorming kan worden ingesteld, evenals het aandeel van het overdrivekanaal in het totaalgeluid. Het ontwerp van alle bedieningselementen is eigenlijk heel recht voor zijn raap en voor de hand liggend zodat je er zonder veel moeite snel mee uit de voeten kunt.
Zoals gebruikelijk is de achterkant van de versterker volgepakt met allerlei voorzieningen. We hebben tenslotte met een Boogie te maken! Samen met de normale jack en Speakon luidsprekeraansluitingen en de dubbele geforceerde koeling is er een overvloed aan opties. Kijk maar eens in het lijstje met specificaties. Verder wordt er een dubbele voetschakelaar met draagtas meegeleverd, waarmee het overdrivekanaal ingeschakeld kan worden of het totale signaal gemute om stil te kunnen stemmen.

2x12 PowerHouse baskast
Deze kast heeft qua afmetingen meer weg van een standaard 4x10 kast dan van een 2x12 en ook het ontwerp en de custom uitvoering en afwerking maken deze PowerHouse kast een echte eyecatcher die goed past bij het uiterlijk van de versterker. De zilveren grille verbergt de luidsprekers en HF hoorn en de Tri-Port, het basreflexsysteem dat garandeert dat al het geluid naar voren wordt geprojecteerd. Of je nu deze kast in de zwarte Rhino of de zilveren Bronco uitvoering aanschaft, onder die uitvoering tref je hetzelfde karkas aan: hij is oerdegelijk gebouwd van zeewaterbestendig Baltisch berken multiplex. Inbouwhandgrepen en verwijderbare wielen vergemakkelijken het transport, kunststof hoeken en een hoes geven extra bescherming.
De kast is aan de achterzijde voorzien van een paneel met daarop het Player Control Network. Dat bevat een driestanden crossover met Sheen, Normal en Bright presets, een volumeregeling voor de HF hoorn, een automatische resetknop voor de hoorn in plaats van de conventionele zekering en natuurlijk een paar jack en Speakon in- en uitgangen. Door al deze voorzieningen kun je optimaal gebruik maken van deze indrukwekkende 600 Watt sterke, maar toch compacte kast.

Geluid
Hoewel de Big Block in staat is meer vermogen te leveren dan de 600 Watt waarvoor de PowerHouse kast genomineerd staat, levert deze dynamische combinatie meer dan voldoende vermogen en prestatie. De toonregeling is heel simpel van opzet en bediening maar uiterst efficiënt. Het centrale deel met de beide middenfilters is echt in staat het karakter van je bas naar voren te halen. De resultaten zijn groots, om het even of je ze apart of samen gebruikt. Het passieve filter geeft je een eerste grove instelmogelijkheid die je met het actieve filter verder kunt verfijnen.
Wat verder echt opvalt, is de rauwe vlezige sound die door de basregelaar wordt toegevoegd. Hoewel je deze eigenschap natuurlijk kunt verwachten bij een product van deze firma, wordt je er in de praktijk toch weer door uit je sokken geblazen. Voeg dat bij de definitie van het middengebied en je kunt eigenlijk al niets meer fout doen. Experimenteer naar hartelust…
Ook is er meer dan voldoende tophoog aanwezig, maar gelukkig niet zoveel of zo dominant dat het geluid er dun van wordt. Prima om wat heldere definitie aan je noten toe te voegen, maar excessief gebruik bij percussief spel kan vermoeiend en zelfs pijnlijk gaan werken. Slappers moeten het tophoog omzichtig gebruiken. Hier doen zich de voordelen van het instelbare cross-overfilter op de luidsprekerkast gelden. Door voor de HF hoorn een cross-overfrequentie en volume te kiezen die bij je speelstijl passen optimaliseer je de mogelijkheden van deze combinatie.
De tuner-mute en overdrive functies zijn met de voetschakelaar te bedienen, waarbij de corresponderende rode en oranje LEDs op het voorpaneel van de versterker aangeven in welke modus de versterker zich bevindt.
Door het aparte overdrivekanaal kun je dus twee heel verschillende geluiden instellen en met de voetschakelaar naar believen heen en weer switchen. De overdrive zelf is fundamenteel. Je kunt er een subtiele vervorming mee bereiken, als van een zoemend bijtje. Maar het meest effectief wordt de overdrive wanneer je die dikke buizenvervorming toevoegt. Door de overdrive en volumeregelaars goed op elkaar af te stemmen kun je het cleane en overstuurde geluid naadloos op elkaar laten aansluiten of kun je ze mooi met elkaar mengen.

Oordeel
Zoals al opgemerkt, om het volledige vermogen van deze versterker tot je beschikking te krijgen, heb je meer nodig dan deze 2x12 kast. In de praktijk merkten we echter dat we de versterker tot het uiterste moesten drijven voordat er luidsprekers gingen protesteren. Het is slechts een voorbeeld van de expertise die deze firma gedurende al die jaren heeft weten op te bouwen: deze installatie zit zowel qua uiterlijk als met betrekking tot de geboden voorzieningen barstensvol met Mesa Boogie eigenschappen en hij klinkt als een klok.
Het is belangrijk nog even te benadrukken dat de vermelde prijzen van toepassing zijn op de ‘uitgeklede’ versterker. Voor de luxe custom behuizing moet enkele honderden euro’s extra betaald worden. Maar omdat de aanschaf van een dergelijke installatie een lange termijn investering is, is dit het extraatje wel waard. Boogie biedt nog meer custom opties, mocht je daar belangstelling voor hebben, maar het standaardmodel heeft echter eigenlijk alle essentiële voorzieningen al aan boord. Genoeg om je mee bezig te houden, of te laten dromen dat je in de toekomst de trotse eigenaar van een Big Block zult zijn.

Specificaties Mesa Boogie Big Block 750
Prijs: € 2.095,00
Land van herkomst: USA
Type: Hybride basversterker met buizen voorversterker en solid-state eindversterker
Vermogen: 750/550 Watt @ 2/4 Ohm
Afmetingen: 483x362x89mm bxdxh
Gewicht: 14 kilo
Kanalen: clean en overdrive
Controls: overdrive, gain, actief bass, actief en passief mid, mid freq, actief treble, gescheiden mastervolume en overdrivevolume
Voorzieningen: fx loop met bypass schakelaar, gebalanceerde XLR uitgang met pre/post EQ schakelaar, aardlusschakelaar en niveauregelaar, slave uitgang met niveauregelaar en een tuner uitgang.
Extra’s: voetschakelaar voor mute en overdrive

MesaBoogie Big Block 750

MesaBoogie Powerhouse 212