Music Man SUB Sterling

Music Man’s ‘Sports Utility Bass’ serie wordt serieus uitgebreid met een Sterling versie.

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Als je iets maakt dat onmiddellijk bij het basspelend deel der mensheid in het oog en oor springt, is de verleiding om met een vervolg instrument te komen te groot om te weerstaan. Dit is het geval met de Music Man SUB Sterling bas die de op de StingRay geïnspireerde SUB op de hielen volgt.
In een eerder stadium werd al duidelijk dat we de SUB een geweldige bas vonden. En ook de Sterling is indrukwekkend. Echter dit nieuwe Sterling model heeft meer weg van de StingRay met driebands EQ dan van de originele Sterling. Welke aanpassingen zijn er aangebracht om de Sterling geschikt te maken voor de SUB serie? Wel, de aantrekkelijke prijs wordt mogelijk gemaakt door de beproefde methode van kostenreductie bij de gebruikte materialen en het elektronische circuit. Als onderdeel daarvan is de unieke driestanden schakelaar die we tegenkwamen op de originele Sterling verdwenen. Daarmee verdween niet alleen een belangrijk visueel element, maar ook de voorziening die zorgt voor de uitstekende geluiden die de Sterling te bieden heeft. De humbucker kan er namelijk serie of parallel mee geschakeld worden, of als enkelspoel functioneren.
De toonregeling van de SUB Sterling is een stuk eenvoudiger. Hij beschikt over volume, bas, mid en hoog. Feitelijk is dit niet eens echt slecht nieuws, want er kan nog steeds een grote variëteit aan geluiden mee geproduceerd worden, die allemaal de onmiskenbare Music Man signatuur hebben, en dat zal niemand een bezwaar vinden.
De aantrekkelijkheid van deze bas wordt ook verhoogd door enkele speciale kwaliteiten. Zo is er bijvoorbeeld de stijlvolle uitvoering die te kenmerken is als ‘street credibility’. Een kwaliteit die we al wisten te waarderen bij de eerste SUB (Sports Utility Bass) en die vooral toe te schrijven is aan het industriële uiterlijk. De body is gespoten met een grove matte structuurlak, waardoor deze van kunststof lijkt en de slagplaat is van aluminium traanplaat. Deze elementen contrasteren geweldig met de slanke zwart gespoten hals en kop. En het mes snijdt aan twee kanten, omdat deze uiterlijke kenmerken tevens bijdragen aan een acceptabele prijs. Kostenbesparende productiemethoden combineren met een begeerlijk uiterlijk is een hele klus. Die is in dit geval bijzonder goed uitgevallen. De body is zeer comfortabel en als je problemen hebt met het gewicht van je bas, zou je zeker deze eens moeten uitproberen want hij hangt heel licht om je schouder.
Zoals we kunnen verwachten van Ernie Ball/Music Man is de algehele kwaliteit van de constructie goed. De zespunts halsplaat zorgt voor een solide verbinding tussen hals en body. De hals is slank en voelt ondanks dat hij gespoten is niet stroef aan en is voorzien van 22 vlezige frets. Deze zijn mooi afgewerkt en zorgen samen met de afgeronde palissander toets voor veel speelcomfort. De kop van de hals is zonder twijfel fraai vormgegeven en heeft bovendien de klassieke ‘olifantsoren’ stemmechanieken met korte assen. Compact, efficiënt en traditioneel. Precies goed!

Geluid
We hebben al aangegeven dat de SUB Sterling het belangrijkste ingrediënt mist, dat de originele Sterling zijn unieke sound gaf. Er is echter geen reden voor teleurstelling. De ietwat kleinere afmeting van de body geeft niet alleen speelcomfort, maar ook een helder randje aan het geluid. De driedelige actieve toonregeling brengt dit nog beter over het voetlicht. En natuurlijk: elke Music Man heeft het voordeel van een geweldig element dat een stevig fundament is voor het bouwwerk van je geluid.
De bas heeft een uitstekend gedefinieerde sound die een goede balans in het hele geluidsspectrum heeft. Dat levert een moderne sound op waarbij de nadruk eerder ligt op helderheid dan op een wollige onderkant. Zelf wanneer je de baspotmeter helemaal opendraait blijft de definitie gehandhaafd. De meest opvallende voorziening is misschien wel de mid-control. Door deze open te draaien wordt de sound niet alleen heel vol, maar krijgt het instrument zelf heel veel nadruk en doorzettingsvermogen. We weten allemaal hoe belangrijk de midden frequenties zijn voor de basgitaar en dit instrument bewijst dat nog eens. Door midden toe te voegen creëer je een meer holle sound, die een enkelspoels elementconfiguratie serieus concurrentie aan kan doen. Alweer een bewijs voor de potentie van het originele Music Man element.

Oordeel
Zoals we eerder zeiden, waren we al onder de indruk van de eerste SUB bas. Maar ook waren we benieuwd of deze de Stingray serieus concurrentie zou aandoen. Dat bleek niet het geval. Het lijkt erop dat dit ook niet het geval zal zijn bij de SUB Sterling, vooral omdat hij zich onderscheidt van het origineel. Omdat de sound van de SUB Sterling zo anders is dan die van de Sterling, kun je ook niet zeggen dat het alleen maar gaat om een goedkoop aftreksel van het oorspronkelijke instrument. Het is een aantrekkelijk geprijsde, goed ontworpen bas met heel eigen klankeigenschappen, die door dat eigen karakter door veel bassisten gewaardeerd zal gaan worden.

Specificaties Music Man SUB Sterling Bass
Prijs: € 999,=
Land van herkomst: USA
Type: actieve viersnaar
Body: populier met aluminium traanplaat slagplaat
Hals: esdoorn geschroefd, zwart hoogglans gespoten
Mensuur: 864 mm
Topkam breedte: 38.85 mm
Toets: palissander
Frets: 22 hoog profiel, breed.
Hardware: chromen brugplaat met rvs snaarzadels, chromen stemmechanieken
Snaar spacing brug: 19 mm gemiddeld
Elektronica: Music Man humbucker met driebands actieve toonregeling: bass, mid, treble
Gewicht: 4 kg
Finish: structuurlak, kleuren blauw, aqua, rood, grafiet, kaneel, wit en zwart.

Music Man SUB Sterling