Morley Bass Wah

Morley Bass Wah, beslist niet bah!

Voor de bassist die net even iets meer wilde dan de obligate chorus was de gewone gitaarwah van Morley altijd al geschikt. Nu hebben onze Amerikaanse vrienden toch gemeend deze te moeten modificeren voor de toon en frequenties van de bas. Een en ander resulteerde in een ouderwets oerdegelijk blauw pedaal oftewel een prima funkdoos.
De Morley pedalen blinken al jaren uit in dezelfde podiumproof vormgeving en uitvoering. Daar valt dus weinig nieuws over te melden. De binnenkant van de Bass Wah is iets ingewikkelder. Via een ingenieus systeem van de zogenaamde elektro-optische schakeling is de Bass Wah geheel geruisloos, klikvrij en traploos te gebruiken. Je hoort niet dat ie ingeschakeld is. Dat zie je slechts aan het oplichten van een rode Led. Naarmate je het pedaal verder indrukt krijg je een intenser effect en wel zo gelijkmatig, dat geen potmeter het nadoet.
Toch is er ook een potmeter op de Bass wah te vinden en wel links naast het 'footboard'. Hiermee kun je de hoeveelheid wah instellen. Op 9 uur heb je een zeer subtiele wah, op 12 uur de standaard wah en ben je bereid door te draaien naar drie uur of verder, dan kom je in de 'Bootzilla' zone.
Het werken met de Bass Wah vereist enige oefening. De gemiddelde ongetrainde bassist (ik dus) moet enige souplesse ontwikkelen in het rechter- of linker enkelgewricht en zijn motoriek instellen op drie ledematen in plaats van twee. Hoewel, die voet tikte vaak toch al mee op de tel van de maat. Heb je de slag te pakken, dan volgt de smaak al snel, want het is echt een goed effect voor de bas. Zeker voor de doorgewinterde P-funk bassist een must. Voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten: fl. 321,=.
Oh ja, voor de volledigheid: de Bass Wah heeft natuurlijk een input en output en je moet er een 9 volt batterij of adaptor instoppen, anders doet ie het niet. Wat ik met het door de importeur vriendelijkerwijs meegeleverde 220V netsnoer met euroaansluiting moest weet ik niet, maar toch bedankt!