MTD

MTD basses: betaalbare kwaliteit uit Korea en TsjechiŽ

Nadat Michael Tobias in 1990 Tobias Guitars aan Gibson had verkocht en hij in 1993 van het concurrentiebeding af was, startte hij in 1994 weer een kleine workshop, waar hij samen met een assistent zijn MTD bassen ging bouwen. Naast de kleine productie handgemaakte MTD bassen -ongeveer tien per maand- houdt Mike zich bezig met ontwikkeling en design voor andere firma's. In het kader van die laatste activiteit worden er sinds een aantal jaren onder Mike's auspiciŽn MTD Grendel en Beast bassen handgebouwd in TsjechiŽ en sinds kort ook de Kingston in Koreaanse serieproductie. Ik nam de Beast en Kingston onder de loep, beiden in een vijfsnarige uitvoering.

Constructie
Beide bassen hebben dezelfde body contour. Het gemakkelijkst herken je de Kingston aan een klein wijs vormgegeven slapslagplaatje. De body van de Beast is gemaakt van populier, die van de Kingston van een verwante houtsoort basswood. Uit hoeveel delen de bodies bestaan valt niet op te maken, daar de Kingston in distinct ivoorwit is gespoten en de Beast in spectaculair sparkle blue. Beide bassen hebben een maple hals met dito toets van 35 inch. Die wat ruimere maat dan de traditionele 34 inch voor een viersnaar geeft de lage B wat extra snaarspanning en is daardoor wat strakker in het laag. De halzen zijn bolt-on met een diep in de body doorlopende vierpuntsbevestiging. Dit verschaft de bassen een strak en direct geluid. Ook hier weer oog voor detail: twee-octaafsmensuur, medium jumbo frets en 0-fret. De hardware op de Beast is van Hipshot en van Schaller. Die op de Kingston lijkt erop maar is het denk ik niet. Op de afwerking en afstelling van beide bassen is hoegenaamd niets aan te merken.

Electronica
Zowel de Beast als Kingston zijn passief, maar hebben een andere elementenconfiguratie. De Kingston beschikt over ťťn MTD humbucker van het MM type met een eenvoudige toon- en volumeregeling. De Beast heeft twee Bartolini J-elementen met stalen en keramische magneten. Dubbel volume en toonregeling completeren het geheel. Oftewel simpel, maar een al bijna vijftig jaar beproefde configuratie.

Klank en bespeelbaarheid
Zoals reeds vermeld zijn op beide bassen hals en snaarhoogte goed afgesteld. Dit geeft de bassen een goede action tot op het tweede octaaf zonder reutel en gekletter. De halzen zijn voor vijfsnaars niet te breed en hebben een afgeplatte d-vorm. Toch viel er hier een onderscheid te ontdekken: de hals van de Beast is bij de 0-fret uiteindelijk wat breder dan die van de Kingston. Daardoor is hij wat meer topzwaar en heeft de neiging om te zakken. De Kingston heeft een iets slankere en lichtere hals en is daardoor beter in balans en voor iemand met kleine handen beter bespeelbaar. Door de verschillende elementenconfiguratie, klinken beide bassen natuurlijk heel anders. Wat ze gemeen hebben is een hoge output en een opvallend strakke en duidelijke lage B. De Beast is door de J-combinatie met dubbel volume natuurlijk wat veelzijdiger en klinkt ook wat beschaafder. Gťťn typische J-knor, maar wel een supervette funker, waar de slapliefhebber wel raad mee zal weten. De Kinston heeft met zijn MM humbucker een recht door het midden rockgeluid, maar dan wat ongepolijster dan de typische droge MM sound.

Kiezen of delen
Bij een vergelijking als deze kom je natuurlijk voor de keuze te staan naar welke bas je voorkeur uitgaat. Allereerst moet gesteld worden dat beide bassen helemaal in orde zijn, mede gelet op het prijskaartje dat eraan hangt. De Beast moet in deze uitvoering met maple toets fl. 2.295,= kosten en dat is een schappelijke prijs voor een in Europa handgebouwd instrument van deze kwaliteit. De in serie gemaakte Koreaanse Kingston gaat voor fl. 1.500,= de deur uit en dat is toch wel achthonderd gulden gulden minder dan zijn bijna identieke broertje. Ik heb feitelijk geen kwaliteitsverschillen kunnen ontdekken die dat prijsverschil zouden kunnen rechtvaardigen. Oftewel, blijkbaar is men in Korea tegenwoordig heel goed in staat om een kwalitatief goede bas te bouwen. Natuurlijk zijn er behalve de prijs/kwaliteitverhouding andere criteria van meer persoonlijke aard die een keuze bepalen: klank, bespeelbaarheid, looks. Ik zou voor de Koreaan gaan, omdat hij voor mij wat comfortabeler is en het geluid me meer aanspreekt en natuurlijk behoorlijk minder aanslag pleegt op mijn vakantiebudget. De vraag rijst natuurlijk of MTD met deze Koreaanse instrumenten niet in eigen vlees aan het snijden is, en of de Tsjechen de concurrentie binnen de eigen familie in de toekomst wel aan kunnen.