Nemesis NA 320

Nemesis NA320 basversterker en NSP410 luidsprekerkast

Veelzijdig en voordelig

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Nemesis is razend populair in de Verenigde Staten, maar heeft die status op het Europese vasteland nog niet bereikt. Vandaar dat de naam waarschijnlijk niet op het puntje van je tong ligt wanneer je tot aanschaf van een nieuwe basinstallatie wilt overgaan. Toch zou je dit Amerikaanse merk zeker in je overwegingen moeten meenemen als je op zoek bent naar een rendabele backline, temeer omdat Nemesis de budgetlijn is van het respectabele Eden.
Uitgaande van Edens reputatie als kwaliteitsmerk, mag je verwachten dat de specificaties en kwaliteit van de Nemesis producten daarvan afgeleid zijn. Wat dat betreft zul je niet teleurgesteld worden. Met zijn compacte afmetingen en ultra lichte gewicht, is dit een ideale set-up voor de spelende bassist die verantwoordelijk is voor het vervoer van zijn eigen backline.
Na zich lange tijd op combo’s te hebben geconcentreerd, is de NA320 de eerste losse top van het merk. Het is een van de meest compacte op de markt, en de 4x10 kast past gemakkelijk in de kofferruimte van elke middenklasse auto. Mocht er niemand zijn om je te helpen tillen, dan zul je er je rug niet op breken en er wordt geen grote aanslag gepleegd op je bankrekening.

NA320 basversterker
De NA320 is een opvallend en aantrekkelijk ontworpen versterker, met een blauw frontpaneel. De verlichte netschakelaar en zelfs het Nemesis naamplaatje lichten ook blauw op. Dat alles suggereert een visuele verfijning die normaal gesproken voorbehouden is aan producten in een hogere prijsklasse. De versterker is te gebruiken als stand-alone, of te monteren in een 2 HE 19 inch rek met behulp van de meegeleverde ‘oren’. Het is een praktische, goed ontworpen versterker. De compacte proporties hebben niet geleid tot bezuinigingen op de voorzieningen.
De enkelvoudige ingang wordt gevolgd door een gain regelaar die uitgetrokken kan worden zodat het niveau van de signaalweg met 12 dB wordt verlaagd, ideaal voor actieve bassen met een hoge output. Een rode LED geeft aan wanneer het signaalniveau zijn verzadiging bereikt en het tijd wordt om een beetje bakzeil te halen. De compressor heeft een vaste drempel en wordt tegelijk met de gain ingesteld, zodat de bijbehorende schakelaar feitelijk als een compressor bypass functioneert. Het resultaat van de compressie is nooit overdreven maar altijd effectief.
De toonregeling valt uiteen in twee delen. Allereerst de semi-parametrische equalizer en daarnaast de conventionele Bi-FET voorversterker met een standaard driedelige actieve toonregeling bestaande uit bass, middle, treble die versterkt of verzwakt kunnen worden. Deze voorversterker is op zichzelf al een krachtig instrument om het geluid te manipuleren, maar de koppeling met de semi-parametrische EQ waarbij een instelbare frequentie in trapjes versterkt of verzwakt kan worden, verruimd de mogelijkheden van deze versterker enorm en geeft hem zijn eigen karakter.
Maar er is meer. De Enhance voorziening is het tonale toefje slagroom op de koffie. Het effect werkt als een pre-shape EQ waarmee de lage, hoog midden en hoge frequenties versterkt worden en tegelijkertijd het laag midden gebied verzwakt. Het resultaat is verbluffend en de beste manier om kennis te maken met de mogelijkheden van deze voorziening en het effect op het totale geluid, is het hele spectrum af te werken, van het ene extreme tot het andere. Helemaal naar links, staat de regelaar in de neutrale stand. Wanneer je van daaruit steeds verder met de klok meedraait, gaat het geluid variëren van een scherpe harde blaf tot een zachte warme toon. Op deze wijze wordt er karakter aan het totaalgeluid toegevoegd. Ook zorgt deze voorziening er voor dat het geluid stevig en compact wordt en bewijst daarmee een waardevolle toevoeging te zijn. Een goede weergave van het hoog en mid hoog ligt in de lijn der verwachtingen, maar wat verbaasd is de enorme hoeveelheid laag die deze versterker onder de motorkap heeft.
Het master volume controleert het totaalniveau, maar dient ook als volumeregelaar voor de koptelefoonuitgang. Dit apparaat is bedoeld voor zowel oefensituaties als live uitvoeringen, dus hij kan gerust gebruikt worden met alleen de koptelefoon aangesloten.
De aansluitmogelijkheden zijn beperkt tot de essentiële voorzieningen dus het achterpaneel is overzichtelijk uitgevoerd. Naast de twee jack luidsprekeruitgangen en Speakon connector is er een opname voorziening bestaande uit een gebalanceerde XLR DI uit met een volumeregelaar en aardlus schakelaar. Ook is er een pre-EQ effectloop aangebracht en een tuner uitgang, zodat je een stemapparaat permanent aangesloten kunt laten. Dit is een heel competent ontwerp en gezien de prijs van de versterker kunnen we spreken over een koopje.

NSP410E8 luidsprekerkast
Als een van de lichtste en meest compacte 4x10 kasten in de hedendaagse basmarkt, blijken het ontwerp en de prestaties van de kast indrukwekkend. De basreflexkast beschikt bovendien over een hoorn. De behuizing lijkt op het eerste gezicht wat aan de fragiele kant, maar is extreem solide en duurzaam en heeft uitstekende klankeigenschappen. Met een metalen grille, vilten bekleding en plastic hoeken is de kast ook goed beschermd. Standaard is de kast uitgerust met rubberen pootjes, maar er wordt ook een stel verwijderbare wielen meegeleverd.
Er zijn drie inbouwhandgrepen aangebracht, twee aan de zijkant en één aan de bovenkant van de kast, waardoor de kast in ieder geval met gemak ook in je eentje kan worden verplaatst.
Er is geen volumeregelaar voor de hoorn aangebracht, dus het achterpaneel ziet er overzichtelijk uit met slechts de ingang en parallelaansluiting. Deze zijn zowel in standaardjack als Speakon uitvoering aangebracht en dat is een verstandige keuze.

Geluid
Met een vermogen van 500 Watt RMS is deze 4x10 kast een goede partner voor de NA320 versterker. Het duo produceert een strakke, typisch Amerikaanse sound en levert veel vermogen, waarschijnlijk tot genoegen van de gebruiker.
Draai de lage frequenties op en stel de enhancer in, en de combinatie zal prachtig knorren en ronken. Of zal, met ondersteuning van de gevoelige hoorn, snijdend scherp klinken met een penetrante hoogweergave. Belangrijker is dat om het even welke sound je kiest, je kunt verzekerd zijn van een goede projectie en heldere toon. De enhancer is bijzonder indrukwekkend omdat deze voorziening voor het eigen karakter zorgt dat elke versterker eigenlijk zou moeten hebben. Het lijkt erop dat deze tevens werkt als een soort luidsprekerbescherming omdat het verhinderd dat onbedoelde excessief overstuurde signalen de versterker verlaten.
Met uitzondering van de twee volume en de frequentie regelaars zijn alle potmeters van het type multi-step, zodat het instellen van de parameters van de toonregeling een nauwkeurig werkje is.
Na de vaststelling dat het basisgeluid van deze set heel goed is, moeten we vervolgens concluderen dat de semi-parametrische equalizer een heel waardevolle toevoeging is waarmee het geluid niet alleen te verfijnen is. Het geeft ook de mogelijkheid om een vooraf ingesteld tweede geluid onder handbereik te hebben. Op deze wijze is het mogelijk om bijvoorbeeld een preset te maken voor een akoestische bas of een contrabas en bij het wisselen van de instrumenten met het in of uitschakelen van de equalizer direct het juiste geluid voorhanden te hebben.

Oordeel
Dit is met zekerheid een uiterst handzame en geschikte combinatie met een evenwichtige sound en goede prestaties. Om volledig gebruik te maken van de mogelijkheden van de versterker is echter een tweede luidsprekerkast aan te raden. We sloten er een NSP115 kast bij aan waardoor het soundspectrum beduidend verruimd werd. Alle diepe lage frequenties die we vermoedden kwamen nu ter beschikking.
Als je bij je budget wilt blijven is de 4x10 een goed uitgangspunt, dan kun je wanneer de financiën dat toelaten de 1x15 in een later stadium altijd nog toevoegen. Met die optie in het achterhoofd heeft men van de NSP410 zowel een 4 als 8 Ohm uitvoering in het gamma opgenomen. Zelfs een volledige stack blijft uiterst transportabel.
Dit is een hele fijne en budget vriendelijke combinatie met mogelijkheden tot uitbreiding. Voorlopig voldoet echter de combinatie zoals hij is, waarvan acte.

Specificaties Nemesis NA320 basversterker:
Prijs: € 589,05
Land van herkomst: USA
Type: solid state FET basversterker
Vermogen: 320 watt@4 Ohm/200 watt@8 Ohm
Afmetingen: 406x254x89 mm bxdxh
Gewicht: 6,8 kg
Kanalen: enkelvoudig met -12 dB schakeling
Controls: gain, enhance, level&frequentie, bass, middle, treble, master volume. Schakelaars voor compressie en parametrische EQ
Voetschakelaar: nee
Voorzieningen: effectweg, pre-EQ gebalanceerde DI, aardlusschakelaar, tuner uitgang
Info: www.eden-electronics.com www.usamusic.nl

Specificaties Nemesis NSP 410 luidsprekerkast:
Prijs: € 589,05
Land van herkomst: USA
Type: basreflexkast
Vermogen: 500 watt@4/8 Ohm
Afmetingen: 629x413x629mm bxdxh
Gewicht: 23 kg
Luidsprekers: 4x ES1040XL16 en T2004 hoorn
Info: www.eden-electronics.com www.usamusic.nl

Nemesis NA 320