Eden Nemesis nc210 & nc115

Nemesis NC210 & NC115 combo’s

Nemesis is nu ongeveer tien jaar op de markt. In eerste instantie presenteerde men zich als ‘onafhankelijk’ merk naast Eden. Inmiddels is het natuurlijk wel duidelijk dat Nemesis gewoon een onderdeel was van Eden, een manier om naast alle high-end apparatuur ook aansluiting te vinden bij het goedkopere marktsegment zonder dat de naam Eden daarmee geassocieerd werd. Inmiddels is ook duidelijk dat Nemesis behoorlijk succesvol is en geen associaties oproept met B-merken. Vandaar dat Eden in 2005 zijn ‘coming out’ heeft en Nemesis als volwaardige productlijn in het Eden programma is opgenomen.

Oud en nieuw
Ter gelegenheid van dit heuglijke feit, heeft men de aloude succesnummers, de NC210 en NC115 combo’s opgewaardeerd. ‘Never change a winning team’ moet men gedacht hebben. Men heeft de toonregeling wat gemoderniseerd. En voor de NC 210 worden krachtigere 10” luidsprekers gebruikt. Ook is in beide combo’s een nieuwe tweeter gemonteerd. Hierdoor lopen ze iets verder door in het hoog, in plaats van 15 kHz 18 kHz. Belangrijkste aanpassing is dat het uitgangsvermogen van de oorspronkelijke versterker van 200 Watt via 225 Watt van de latere P-serie naar 250 Watt is gegaan en ze allebei 2 dB meer geluidsdruk hebben gekregen. Waren de oude combo’s nog voorzien van passieve koeling in de vorm van een koelblok, in de nieuwe serie heeft men geforceerde koeling aangebracht. De thermische beveiliging is uiteraard gebleven.

Voorzieningen
De beide combo’s hebben ongeveer dezelfde afmetingen. Vanwege de grotere luidsprekerdiameter is het 115 combo een paar centimeter hoger. Zoals te verwachten is de 210 op zijn beurt weer een paar kilo zwaarder. De behuizing is van multiplex en aan de binnenzijde verstevigd met ribben, die voor de nodige stabiliteit zorgen. Het luidsprekerpaneel is voorzien van een ruime baspoort. De combo’s zijn uitstekend te tillen door de grote inbouw handgrepen aan de zijkanten en de bovenkant.
Het versterkerdeel is aan de achterzijde aangebracht, met het bedieningspaneel aan de bovenzijde. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zou Johan Cruijff zeggen: zet je het combo op de vloer, dan heb je een uitstekend overzicht. Plaats je het op oorhoogte dan is deze opzet weer niet zo handig.
De input is geschikt voor zowel passieve als actieve bassen. Mocht je een bas hebben met dubbele 9 Volt voeding, dan kan het zijn dat het uitgangsniveau van de bas te hoog is. In dat geval kun je de gaincontrol uittrekken, waardoor de ingangsgevoeligheid met 12 dB wordt verlaagd. De compressor heeft een vaste drempel, analyseert het ingangsniveau en volgt de instelling van de gain, zodat je altijd een ideale compressie hebt. De drempel wordt als het ware bepaald door je gain instelling. De hoeveelheid compressie is niet te regelen maar zo je wilt is de compressor ook uit te schakelen. De gecombineerde gain/compressor is voorzien van een ledindicatie. Heb je de compressor ingeschakeld, geeft hij aan wanneer de compressor in werking treedt. Is deze uitgeschakeld, dan licht hij op wanneer het ingangssignaal te hoog is.
Naast de compressor treffen we de enhancer aan. Dit is een effect dat je geluid meer definitie geeft en levendiger maakt door de lage en midhoog frequenties wat meer nadruk te geven en tegelijkertijd het midlaag wat af te zwakken. De hoeveelheid effect is in te stellen. De NC combo’s hebben naast de traditionele driedelige toonregeling met bass, mid en treble ook een semi-parametrische toonregeling. Hiermee kun je een specifieke frequentie kiezen tussen de 40 Hz en 10 kHz om deze vervolgens te versterken of te verzwakken. Hoewel de bandbreedte van het filter niet in te stellen is zoals bij een volledige parametrische equalizer, kun je er van uitgaan dat deze een stuk smaller is dan die bij de conventionele toonregeling. Je kunt daarom met deze parametrische equalizer een echte fijnafstelling vinden voor je geluid of er bijvoorbeeld locatieafhankelijke hinderlijke resonanties mee wegfilteren. Verder treffen we natuurlijk het mastervolume aan en een koptelefoonaansluiting die tevens als lijnuitgang te gebruiken is.
Aan de achterzijde zijn de combo’s voorzien van een externe luidsprekeraansluiting. Deze is zo geconfigureerd dat de luidsprekers in serie geschakeld worden. Je kunt daarom luidsprekers van iedere impedantie aansluiten zonder schade te berokkenen aan de versterker. Voor optimale resultaten wordt geadviseerd om een 2 of 4 Ohm luidspreker te gebruiken. Realiseer je wel dat de impedantie van de luidspreker die je aansluit consequenties heeft voor het vermogen dat je ter beschikking hebt. De luidsprekers zijn uit te schakelen om stil te kunnen stemmen. Het aandeel van de tweeter in het totaalgeluid is niet te regelen. De effects loop is pre EQ. Je kunt de effects send ook als lijnuitgang gebruiken. Datzelfde geldt voor de tuner uitgang. Ten slotte hebben de combo’s een gebalanceerde XLR DI-uitgang met regelbaar niveau en groundlift. De DI uitgang is post EQ.

Gebruik en geluid
De beide combo’s zijn door afmetingen, gewicht en de handgrepen heel gemakkelijk te handelen. En hebben ze allebei een vermogen waarmee je in de meeste clubsituaties goed uit de voeten kan. De bediening is eenvoudig en de combo’s hebben een vrij natuurlijk en goed basisgeluid dat door middel van toonregeling naar tevredenheid te manipuleren is. Zoals te verwachten, klinkt de NC115 wat bassiger en ronder. De NC210 heeft echter weer wat meer druk en ‘knor’. Opvallend is wel dat bij beide combo’s de tweeter nogal sist, zelfs bij een toonregeling die neutraal is ingesteld. Zet je de treble op 2 uur dan wordt het wat mij betreft ‘too much’.
De enhancer verlevendigt het geluid aanmerkelijk, maar overdrijf het gebruik niet want dan verlies je wat ‘doorzettingsvermogen’. Heel goed voor een combo in deze prijsklasse vond ik de ‘automatische’ compressor. Heel vaak gaan deze ‘zuigen’ en slokken ze je vermogen op en verlies je de controle. Dat was bij deze Nemesis combo’s bepaald niet het geval. De compressor doet zijn werk heel discreet, geeft je wat extra sustain en voorkomt al te grote pieken in je geluid. Heel handig voor de snarenplukkers onder ons.

Conclusie
Eden heeft de Nemesis combo’s een leuke update gegeven door ze onder andere wat meer vermogen mee te geven. Hierdoor kunnen ze weer jaren mee. Maar wat mij betreft hadden ze toch wel een poging mogen wagen om ze wat stiller te maken. Verder blijven het natuurlijk gewoon goed klinkende werkpaarden voor een heel prettige prijs. Deze combo’s waren namelijk bij hun oorspronkelijke introductie in 1995 een stuk duurder dan de huidige versies terwijl de laatste meer te bieden hebben. De NC serie bestaat verder uit een 4x10” en een 2x12” combo, die beiden een vermogen van 320 Watt RMS hebben.

Specificaties Nemesis NC combo’s: Prijs: NC210 € 797,30; NC115 € 731,85
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: Mosfet bascombo’s
Ingangen: 1x actief/passief -12dB schakelaar, regelbare gain
Toonregeling: 3 delig actief + 15dB, semiparametrisch eq 40 Hz-10kHz, + 15dB
Effecten: in/uitschakelbare compressor, regelbare enhancer
Aansluitingen: koptelefoon, tuner, FX loop, DI uit, ext. luidspreker
Vermogen: 250 Watt RMS
Luidsprekers: NC210 2x10” met tweeter; NC115 1x15” met tweeter
Impedantie: 4 Ohm
Gevoeligheid: NC210 102 dB SPL@1W1M; NC115 100 dB SPL@1W1M
Frequentiebereik: 35 Hz – 18 kHz
Afmeting/gewicht: NC115 45x63x41 cm (hxbxd), 19 kg; NC210 42x63x41 cm (hxbxd), 21,5 kg

Nemesis nc210

Nemesis nc115