Nemesis NC-210 Bascombo

Nemesis NC-210 bascombo

Zoals al even aangestipt in het beursverslag van de Frankfurter Messe, is sinds kort onder een andere naam ook het Amerikaanse Eden op de markt met een aantal produkten in een wat goedkopere prijsklasse. Het betreft hier een viertal combo's, dat onder de naam Nemesis het levenslicht aanschouwde. De naam Nemesis zal ongetwijfeld prikkelend bedoeld zijn voor de concurrentie: Nemesis is in de Griekse mythologie de godin van de wraak en gerechtigheid. Dat schept natuurlijk verwachtingen.
Het combo is beschikbaar in vier luidsprekerconfiguraties: 2x10", 1x12", 1x15" en 4x10". Alle versies beschikken over dezelfde versterker en een tweeter. Bovendien hebben ze gemeen dat ze heel prettig geprijsd zijn. De NC-210 gaat de deur uit voor fl. 2.050,=
Wat kun je voor dit bedrag verwachten? Natuurlijk geen Eden combo, maar wel een die met alle technische verworvenheden van dat merk in een aparte produktielijn is gebouwd. Men maakt o.a. gebruik van nieuwe materialen. Zo is de behuizing gebouwd uit gerecycled hout en papier, wat resulteert in een bijzonder gering gewicht. Bovendien aardig voor het milieu en dat telt tegenwoordig in de muziekbranche blijkbaar ook mee.
De 200 Watt Fet versterker is via de boven- en achterzijde te bereiken en erg compleet uitgevoerd. Zo treffen we behalve de obligate driedelige toonregeling ook een semi-parametrische equalizer aan, een aural enhancer, een compressor/limiter, koptelefoonaansluiting, effect-loop, externe speaker uitgang, instelbare DI en een tuner uitgang.
De behuizing van het combo is bekleed met vilt, voorzien van hardplastic hoeken, een metalen rammelvrije grille en handgrepen aan de boven- en zijkanten. De luidsprekers lijken op de EC1060F van Eden, met dien verstande dat er een wat lichtere magneet is gemonteerd en ze niet beschikken over een gegoten aluminium frame.
De prestaties van dit Nemesis combo waren naar mijn smaak erg goed. De toonregeling, enhancer en de inschakelbare compressor/limiter werkten voortreffelijk. De 2x10"speakers produceerden een lekker strak en diep laag, de tweeter gaf net dat beetje extra tophoog dat nodig is om een wat sprankelend geluid te verkrijgen. Bovendien bleef het combo -bij normaal gebruik van de toonregeling- ook op hoog volume onvervormd. Op wat sis van de tweeter na, bleef het combo behoorlijk stil, zodat het zeker in opnamesituaties bruikbaar is.
Wat mij betreft is de Nemesis NC-210 een zeer betaalbaar combo dat uitstekend geschikt is voor de wat kleinere optredens, repetities of als basmonitor op een groter podium. De firma Eden heeft met de Nemesis combo's een geslaagde poging gedaan aansluiting te krijgen bij het wat goedkopere marktsegment.