Genz Benz Neo-Pak 3.5

Genz-Benz Neo-Pak 3.5

Lichtgewicht met ballen

Genz-Benz meest recente toevoeging aan het basversterking gamma betreft de Neo-Pak 3.5. Het is een zeer compacte en lichte basversterker waarin traditionele analoge en moderne digitale techniek verenigd zijn.

Ontwerp en uitvoering
Traditioneel in het ontwerp zijn de buizenvoorversterker en de klasse A/B eindversterker die goed is voor 350 Watt aan 4 Ohm. Modern in het ontwerp is de toepassing van een efficiënte digitale SMPS (switch mode power supply) voeding, die een conventionele zware lineaire transformator overbodig maakt en het gewicht van het apparaat tot nog geen vier kilo reduceert.
De voorversterker van de Neo-Pak 3.5 is rechtstreeks afgeleid van de topmodellen uit de GBE serie. De inputsectie voorziet in een enkele ingang met actief/passief schakelaar, een mute schakelaar om de versterker in stand-by te zetten en een tuner uitgang. De ingangsgevoeligheid van de voorversterker wordt ingesteld met de gain die uiteraard is voorzien van een ledindicatie om de verzadiging en eventuele oversturing aan te geven. De voortrap is uitgerust met een 12AX7 buisje wat veel bassisten waaronder ondergetekende een plezier zal doen. De buizentrap is ten slotte voorzien van een volumeregelaar waarmee de hoeveelheid signaal die naar de eindtrap wordt gestuurd wordt bepaald.
De actieve toonregeling bestrijkt drie frequentiegebieden: laag, hoog en semi-parametrisch midden. De laatste is traploos instelbaar tussen de 150 Hz en 2 kHz met een vaste bandbreedte van ongeveer 1 octaaf. Alle filters versterken of verzwakken tot 15 dB.
Naast deze instelbare toonregeling, heeft de Neo-Pak een drietal vooringestelde filters: low-boost, versterkt frequenties tussen de 38-67 Hz toe. Heel nuttig voor vijfsnarige bas. Mid-scoop geeft een verzwakking van het mid-hoog tussen 800 Hz en 1 kHz. HF-attack versterkt het hoog tussen 2,25 en 8 kHz.
De mastersectie bestaat uit een volumeregelaar, een inschakelbare limiter en een vijftal gekleurde LEDs die de status van de versterker weergeven.
Op het achterpaneel treffen we de bekende luidsprekeruitgangen in jack en Speak-On uitvoering aan, de geforceerde koeling met variabele snelheid, een pre-EQ effects loop, waarvan de send uitgang als een extra lijnuitgang gebruikt kan worden. De DI sectie is behoorlijk uitgebreid met een gebalanceerde XLR en ongebalanceerde jackuitgang, aardlus schakelaar, pre/post EQ schakelaar en Mic/Line schakelaar. Daar kun je in elke live- en studiosituatie mee uit de voeten.
Dit alles is ondergebracht in een stevige aluminium behuizing, met een overzichtelijk bedieningspaneel. Om de Neo-Pak 3.5 in een 19 inch rek te monteren zijn optioneel ‘oren’ te bestellen. Voor het vervoer is ook een gig-bag beschikbaar die 55 euro extra kost.

Gebruik en geluid
Over het instellen en afstellen van de Neo-Pak 3.5 valt weinig spectaculairs te melden. Het apparaat is overzichtelijk, logisch en functioneel opgebouwd, zodat een kind de was kan doen. De actieve toonregeling is uiterst effectief in al zijn eenvoud en het parametrisch midden kan gebruikt worden om ongewenste frequenties te elimineren. Zo is het mogelijk om die neuzige holle klank weg te filteren of om die hinderlijke klik te reduceren. Maar ook kan deze equalizer juist ingezet worden om je geluid te profileren door bepaalde frequenties te benadrukken. Verder is het zaak er voor te waken dat de instellingen van de signal-shape voorinstellingen en die van de actieve toonregeling elkaar niet opheffen, maar elkaar aanvullen.
De Neo-Pak 3.5 klinkt als een klok. De versterker reageert snel en heeft een krachtig, direct geluid dat dankzij de buizen voorversterker heel warm en overtuigend is. Door een samenspel van de passive/active schakelaar, de preamp gain en het preamp volume ben je bovendien in staat je geluid een aardige vintage oversturing te geven die heel naturel klinkt. De overload LED indicatie moet je in dat geval maar even negeren.

Oordeel
De Genz-Benz Neo-Pak 3.5 is een hele goede basversterker met kwalitatief goede componenten uit de GBE serie, maar wat minder vermogen. Die 350 watt @ 4 Ohm zijn echter voldoende om in uiteenlopende livesituaties uit de voeten te kunnen en er staat een uiterst handzaam en transportabel ontwerp tegenover. Prijstechnisch is de Neo-Pak 3.5 ook de moeite van het overwegen waard als je op zoek bent naar een kwalitatief goede no-nonsense versterker met een redelijk vermogen.

Specificaties Genz-Benz Neo-Pak 3.5
Prijs: € 995,00
Land van herkomst: Taiwan/USA
Type: hybride basversterker
Voorversterker: 1x 12AX7 buis met gain en volume, LED indicatie
Eindversterker: klasse A/B, geforceerde koeling
Ingang: enkelvoudig met active/passive schakelaar, tuner uitgang en mute schakelaar
Toonregeling: driedelig actief met semi-parametrisch midden. Low + 15 dB@80Hz, Mid + 15 dB@150Hz-2kHz, High + 15 dB@3,5kHz
Voorinstellingen: drie presets. Low Boost, Mid Scoop, H.F. Attack
Master: volume, inschakelbare limiter, vijf status LEDs
Voorzieningen: 2x jack 2x Speak-On luidspreker uitgangen, pre EQ effects loop, DI uitgangen: 1x ongebalanceerde jack, 1x gebalanceerde XLR, schakelaars voor aardlus, pre/post EQ, line/mic level.
Vermogen: 225/350 Watt@8/4 Ohm
Afmetingen: 390x255x90 mm bxdxh
Gewicht: 3,856 kg
Accessoires: gig-bag € 55,00
Meer informatie: http://www.genzbenz.com

Genz Benz Neo-Pak 3.5