OLP MM-2 & Tony Levin Signature

OLP MM-2 bas & Tony Levin vijfsnaar

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

OLP presenteert een Stingray met flamed top en een signature bas

Vergeleken met de recente crisis over de omvang van de import van goedkoop textiel uit China, zijn muziekinstrumenten nauwelijks de moeite van het vermelden waard. En dat is misschien maar goed ook, want zij vullen een gat in de prijsmarkt waarin de reguliere Europese en Amerikaanse producenten maar mondjesmaat voorzien. Bovendien zijn de dagen dat Chinese producten synoniem waren met inferieure kwaliteit en derderangs materialen al lang vervlogen. Tegenwoordig zijn instrumenten van die herkomst goed bespeelbaar en goed gebouwd.
Deze laatste toevoegingen aan het OLP gamma vormen daarvan een goed voorbeeld, temeer omdat ze O(fficially) L(icensed) P(roduct) zijn van Ernie Ball/Music Man, een aloude favoriet.
Trouwe lezers zullen dit MM-2 model uit eerdere besprekingen herkennen, maar de bas heeft een cosmetische update ondergaan, met een echte flame maple top en bijpassende kop om hem in overeenstemming te brengen met de nieuwe uitstekende Tony Levin vijfsnaar. Met een geweldige visuele aantrekkingskracht en een meerprijs die slechts een fractie hoger is dan de standaard MM-2 uitvoering, bieden beide bassen goede waar voor het geld.

MM-2
Met een ontwerp dat gebaseerd is op de legendarische Music Man StingRay moet deze budget bas wel imponeren. De body heeft comfortabele rondingen en de cutaways zijn wat slanker en scherper vormgegeven dan bij het originele voorbeeld het geval is. Dit geeft de bas een wat meer eigentijds uiterlijk. Dit standaard ‘bolt-on’ model heeft een geschroefde hals-body verbinding, een goed geproportioneerde esdoorn hals met palissander toets en drie verschillende transparante finishes voor de body. De kop van de hals is voorzien van de populaire olifantsoren stemmechanieken in de drie om één opstelling. De halspen is aan de bodyzijde bereikbaar. De ovalen kunststof slagplaat weerspiegeld ook de StingRay, net zoals de brug en het controlepaneel in de vorm van een halve maan. Alle hardware is verchroomd en de hele bas heeft een elegante klassieke uitstraling.
Het grote enkele element heeft dezelfde visuele impact als destijds in 1976, toen we de eerste StingRay zagen. En hoewel dit element niet de prestaties heeft van het origineel, beschikt het wel over ‘the looks’.

Geluid
De MM-2 heeft een heel apart geluid dat vooral toe te schrijven is aan de nogal ongebruikelijke toepassing van één toon- en twee volume regelaars. Dit lijkt vreemd omdat een enkele toonregeling natuurlijk niet zo dynamisch werkt als gescheiden hoog en laag. Maar omdat iedere spoel van het element een eigen volumeregelaar heeft kun je een fijnafstelling maken die klinkt alsof de bas twee elementen heeft die vlak bij elkaar staan. Dit functioneert heel goed en produceert enkele ongebruikelijke maar aantrekkelijke sounds. Echter, verwacht geen werkelijk holle sounds. Daarvoor liggen de spoelen van het element te dicht bij elkaar. Wil je dat effect bereiken moet je toch over twee aparte elementen beschikken. De toonregeling zelf heeft het volledige bereik van hoog tot laag en reageert onverwacht consistent in het hele frequentiegebied en is daarmee erg belangrijk om het juiste geluid te bereiken.
Vanzelfsprekend worden de meeste nuances in het geluid gerealiseerd door de twee volumes te mengen, maar de toonregeling bepaalt uiteindelijk het eindresultaat. Er zijn ‘sweet spots’ te ontdekken waarop de bas begint te zingen, maar ze zijn minder gemakkelijk te voorspellen dan op een bas met twee elementen.

Tony Levin vijfsnaar
Over het prototype merkte Tony Levin op: “We mikken op een bas zoals de Music Man vijfsnarige StingRay, waarop ik al speel sinds die ontwikkeld werd, maar met het verschil, dat de OLP een hele goedkope bas zal worden.”
Die belofte heeft men in ieder geval ingelost. Het zal duidelijk zijn dat alles waaraan Mr. Levin zijn naam verbindt serieus in ogenschouw genomen dient te worden. Daarom zal het geen verrassing zijn –nog even los van de prijs- dat dit een super vijfsnaar is. De prachtige gewelfde en getekende maple top wordt nog eens extra benadrukt door de ongewoon vormgegeven vintage schildpad slagplaat die de bas een verfijnd karakter geeft. Dit geheel wordt ondersteund door een oerdegelijke brugconstructie, een krachtig element en uitgebreide actieve elektronica. Het batterijcompartiment is gemakkelijk bereikbaar via de achterzijde en de halspen is bereikbaar aan de bodyzijde. De kop van de hals is voorzien van een Tony Levin logo. De stemmechanieken zijn vier om één geplaatst en de hals heeft medium afmetingen. Samen met de body vormt het een aantrekkelijke basgitaar die uitnodigt tot spelen en dat is tenslotte waar het om gaat.

Geluid
Met een goed geproportioneerde toets, een gulle snaarafstand boven de body en een goede algemene balans is dit een erg gebruikersvriendelijke bas om te bespelen. Het gewelfde oppervlak van de body geeft extra comfort, evenals de contouren van de cutaways, die alle vijf snaren ook in de hoogste posities goed bereikbaar maken.
De hardware is van uitstekende kwaliteit. De zwaar verchroomde MM-stijl brug is sterk, robuust en praktisch en de gekartelde controleknoppen zijn in Music Man stijl heel laag op de slagplaat geplaatst. Dit is een heel goed gebouwde bas.
Terwijl de bespeelbaarheid al goed is, kunnen we van de variatie in geluid stellen dat die van excellente kwaliteit is.
Het element is een vijfsnarige versie van de klassieke MM humbucker en straalt autoriteit uit. Dat wordt nog eens versterkt door de het actieve circuit met de driedelige toonregeling dat de bas uiteindelijk een reeks prachtige sounds geeft.
De lage frequenties vormen een warme, sterke fundamentele basis om het geluid verder gestalte te geven. Dat geluid wordt verder gekenmerkt door een precieze punch en doorzettingsvermogen. Zelfs in de onderaardse dieptes van de lage B staat de bas als een huis, precies zoals je mag verwachten van een fatsoenlijke vijfsnaar. Een driedelige toonregeling is natuurlijk altijd een enorm pluspunt, maar in dit geval levert het sterke actieve circuit het complete palet van belangrijke middenfrequenties op een presenteerblaadje.

Oordeel
Als het alleen om het uiterlijk zou gaan, zagen deze twee bassen al aan de poten van de prijsstructuur van hedendaagse instrumenten. Maar ze leveren ook nog eens indrukwekkende prestaties als het gaat om geluid. Uiteraard heeft de MM-2 niet de geluidstechnische kwaliteiten van zijn illustere voorbeeld, maar hij kan zich uitstekend meten met andere bassen in dit prijssegment. En door het element te schakelen als een tweetal enkelspoels onderscheidt de MM-2 zich met een uniek geluid.
Als het je gaat om kracht en flexibiliteit in geluid dan heeft de Levin bas daar meer dan genoeg van te bieden. Natuurlijk mag je van deze bas een veel bredere selectie aan geluiden verwachten dan van de MM-2. De bas presteert op alle gebieden heel erg goed en aangezien de bespeelbaarheid ook nog eens uitstekend is, mogen we wel stellen dat dit een erg goede bas voor het geld is.
De flamed top en transparante lak geven beide bassen een hele professionele uitstraling waarmee ze met kop en schouders boven het maaiveld van de budgetmarkt uitsteken.

Specificaties OLP MM-2
Prijs: € 299,=
Land van herkomst: China
Type: passieve viersnaar met geschroefde hals
Body: lindehout met gevlamde esdoorn top
Hals: Noord-Amerikaans esdoorn met ‘custom contour’.
Mensuur: 864 mm (34 inch) Topkam/breedte: kunststof, 42,5 mm
Toets: palissander
Frets: 21 jumbo
Hardware: verchroomd, olifantsoor stemmechanieken MM-stijl brug
Snaarafstand brug: gemiddeld 19 mm
Elektronica: MM-stijl humbucker, 2x volume 1x toon
Gewicht: 4 kg
Serie: MM-2 viersnaar, MM-3 vijfsnaar
Finish: natural, honeyburst, gold
Website: www.olpguitars.com
Info: Voerman Amersfoort

Specificaties OLP Tony Levin bas
Prijs: € 435,=
Land van herkomst: China
Type: actieve vijfsnaar met geschroefde hals
Body: lindehout met ‘quilt’ esdoorn top
Hals: Noord-Amerikaans esdoorn met ‘custom contour’.
Mensuur: 864 mm (34 inch)
Toets: palissander of esdoorn
Frets: 22 jumbo
Hardware: verchroomd
Snaarafstand brug: gemiddeld 17 mm
Elektronica: MM-stijl humbucker, volume, bass, middle, treble
Finish: aged natural, custom peach
Website: www.olpguitars.com
Info: Voerman Amersfoort

OLP MM-2

OLP Tony Levin Signature