Ovation Celebrity

Ovation Celebrity Bas

Het is al weer zo'n dertig jaar geleden dat Ovation enige opschudding veroorzaakte door de presentatie van een akoestische gitaar met een ovale kunststof klankkast. De toepassing van 'plastic' in de wondere wereld van het akoestische instrument was toen te vergelijken met het ophangen van een plassexposter in een zwartekousenkerk hedentendage. Het werd allemaal nog wilder toen bleek dat de Ovation gitaren helemaal niet zo beroerd klonken als verondersteld. Hoe dan ook, ze hebben de tand des tijds doorstaan en tegenwoordig worden de (elektro)akoestische instrumenten van Ovation gebruikt door een keur van internationale artiesten.
De elektro-akoestische Celebrity bas wordt geproduceerd in Korea, uiteraard volgens het bekende Ovation principe: de klankkast is gemaakt van Lyrachord, een kunststof gekozen vanwege zijn slagvastheid en kwaliteiten op het gebied van geluidsprojectie en weergave. Door een grote afdekplaat te verwijderen is via een groot rond gat aan de achterzijde het inwendige van de bas te bereiken, alwaar zich het uiteinde van de halspen en de elektronica bevinden.
Het zwart gespoten bovenblad is van sparrenhout, aan de binnenzijde verstevigd met klankbalkjes die in de lengte van het blad zijn aangebracht. De projectie naar voren geschiedt door een aantal in grootte variŽrende klankgaten, die heel handig in een meerkleurig kunstzinnig houtsnijwerkje zijn verwerkt.
De mahonie hals heeft een palissander toets en loopt zo'n tien centimeter door in de klankkast, waar hij door middel van een zwaluwstaartverbinding is bevestigd. De hals heeft aan de achterzijde een lichte V-vorm. Het fretwerk is heel netjes, maar de afstelling van deze bas -die zo uit de doos komt- is weer eens beroerd. Het principe van 'plug in and play' is hier beslist niet van toepassing. De brug is van massief notenhout en behalve direct op het bovenblad gelijmd, ook nog eens voorzien van twee boutjes die hem door het bovenblad heen op zijn plaats moeten houden.
Het elektrische deel van de celebrity wordt gevormd door een piezoelement onder de kam en een vrij uitgebreid EQ systeem (OP24+) aan de bovenzijde van de klankkast. Naast een volumeschuif, is er een driedelige toonregeling. Door middel van drie minuscule drukschakelaars kun je de toonregeling aan/uitzetten, gebruik maken van een mid-shift en daarbij nog eens kiezen tussen 400 Hz en 1 kHz als centrumfrequentie. Natuurlijk is de EQ-unit voorzien van een volautomatisch 9 Volt batterijcompartiment.
De Celebrity is redelijk bespeelbaar, maar vergt beslist nog enig afstelwerk voor optimaal speelcomfort. Ook zat er wat resonantie ter hoogte van de brug. Ik vond de akoestische kwaliteit niet geweldig. De bas klinkt onversterkt nogal plat, met weinig diepte en toon. Ook het volume valt wat tegen. Wil je meekomen met twee raspende akoestische gitaren, moet je beslist met plectrum spelen. Versterkt daarentegen, laat de Celebrity een veel betere indruk achter. Het geluid laat zich prima regelen met de EQ en de bas is relatief ongevoelig voor terugkoppeling. In combinatie met bijvoorbeeld een klein 30 Watt combo kun je er heel goed 'unplugged' mee uit de voeten. De Celebrity is geen slechte elektro-akoestische bas, maar voor fl. 1.898,= had ik wel iets meer verwacht. Eerlijk is eerlijk: ik vond hem niet beter dan Koreaanse collega's die zo'n duizend gulden minder kosten.