Peavey Cirrus 5 BXP & Cirrus 5 Redwood bassen

Instapper, middenklasser en edelbas, de Peavey Cirrus serie heeft het allemaal in zich.

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

In tegenstelling tot onze broeders de gitaaraanbidders, hebben wij bassisten de neiging om iets verder te kijken dan onze neus lang is. Onze belangstelling gaat verder dan die paar gerenommeerde instrumenten en wij erkennen dat er tegenwoordig meer merken en modellen zijn die de moeite waard zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de middenklasse bassen, het marktsegment waarin firmaís als Peavey domineren.
Het voortdurende succes van de Cirrus serie heeft het bedrijf aangespoord om enkele voortreffelijke nieuwe modellen aan de serie toe te voegen. We vergelijken een tweetal verse vijfsnaren uit de serie om eens te zien of er meer verschillen zijn dan het land van herkomst.
Visueel zijn er een heleboel overeenkomsten, zoals de doorlopende hals en de toepassing van twee VFL humbuckers met vijf controleknoppen. Ook hebben ze allebei een 35 inch mensuur en komen de afmetingen van de nek dicht bij elkaar. Maar, behalve de kleur van de hardware zijn er nog wel meer zaken die deze twee schoonheden van elkaar onderscheiden. De kleur en lak en de uitvoering van de brug springen natuurlijk in het oog. Er zijn echter nog meer individuele verschillen die niet met het blote oog te ontdekken zijn.

Cirrus 5 BXP
Dit nieuwe instapmodel van de alsmaar uitdijende serie belooft goede waar voor het geld. De bodyvorm van de Cirrus is behouden gebleven en de diepe uitsnijdingen en lange hoorns behoren inmiddels tot de klassieke vormen. Doordat deze bas in IndonesiŽ wordt gebouwd blijven de kosten van materiaal en productie tot een minimum beperkt.
Van beide bassen heeft de BXP de slankste hals. Eigenlijk is die nauwelijks forser dan die we op de aloude viersnarige modellen vinden. Dat betekent echter niet dat de snaarafstand te gering is. In feite is die vergelijkbaar met die van een Jazz Bass.
Vreemd genoeg heeft dit model een brug van vijf monorails, waarbij je kunt kiezen of je de snaren door de body haalt of in de brug bevestigd. Normaal gesproken is dat een soort luxeoptie die je niet snel op een budgetbas zult aantreffen. En dat maakt een hele goede indruk.
De twee Custom VFL actieve elementen passen visueel goed bij de uitvoering van de bas en presteren eveneens heel goed. Ze worden ondersteund door een driebands actieve toonregeling. Dat alles wordt gevoed door een 18 volts circuit. En dat is ook een opmerkelijke voorziening voor een bas in deze prijsklasse.

Geluid
De bas heeft een wat ongepolijst uiterlijk en voelt ook een beetje aan als Ďterug naar de natuurí. De balans van het instrument is goed en door de vormgeving van de body lijkt het niet alleen een hele slanke en ranke bas, maar is het in feite ook een zeer comfortabele en goed bespeelbare bas. De doorlopende hals constructie faciliteert een goede bereikbaarheid van de hogere regionen van de twee octaafshals en bevordert de snaarspanning.
Alles wat de geluidskwaliteit van een bas kan verbeteren is natuurlijk welkom. Vooral wanneer het gaat om een vijfsnaar waarbij die lage B altijd een moeilijk te temmen beest blijkt. Gelukkig blijkt het 18 volts circuit van de BXP Ėmet volledig actieve elementen en voorversterker- ruim voldoende mogelijkheden te bieden om het geluid te controleren. Het produceert een variŽteit aan zinvolle sounds en is zeer krachtig. In feite heeft dit model het meeste volume van de twee testbassen. Maar om een vergelijking te kunnen maken, gaat het behalve om volume natuurlijk ook om de kwaliteit van de toon.

Cirrus 5 Redwood
Dit is een heel goed gebouwd instrument waarbij veel aandacht is besteed aan ieder afzonderlijk detail. Het ontwerp is in principe natuurlijk hetzelfde als de BXP, maar hoe goed deze budgetbas ook klinkt en speelt, de Redwood is van een heel andere klasse.
Vanaf het moment dat je deze bas omhangt is die extra kwaliteit onmiddellijk aanwezig in de manier waarop dit instrument aanvoelt. Maar er zijn nog andere ingrediŽnten die een rol spelen. De goudkleurige hardware springt natuurlijk direct in het oog, maar die valt eigenlijk nog in het niet bij de prachtige grafieten bekleding van de kop van de hals, de ruimhartige toepassing van maple in de gelamineerde hals en de zijdeglans afwerking.
De brug heeft een heel laag profiel en draagt bij aan de superieure sustainkwaliteit van de Redwood. Hoezeer de faciliteiten van de monorails van de BXP ook bevielen, ze halen het niet bij de kwaliteit van dit massieve en solide geconstrueerde blok.
De voorversterker wordt gevoed door twee 9 volts batterijen. Dit geavanceerde circuit laat je optimaal profiteren van de bass, middle en treble controle. In plaats van een aparte volumeregeling voor elk element is er een master volume en balansregelaar. Door gebruik te maken van deze balansregelaar komen enkele van de grootste verschillen tussen beide bassen aan de oppervlakte.

Geluid
Door de wijze waarop de hals en de overgang tussen hals en body bij de Redwood is vormgegeven, ben je je iets meer bewust van de 35 inch mensuur dan bij de BXP. Het lijkt alsof je veel meer toets ter beschikking hebt. Toch zijn alle posities goed bereikbaar en speelt deze bas heel comfortabel. Er is voldoende ruimte tussen de snaren en de elementen en deze bieden -zoals gewoonlijk bij twee humbuckers- voldoende mogelijkheden om je duim op verschillende plaatsen neer te zetten wanneer je fingerstyle speelt.
Toen de serie in 1998 werd geÔntroduceerd, had de Cirrus viersnaar een bijzonder rijk geluid, sonoor en vol. Peavey heeft die traditie voortgezet en er voor gezorgd dat deze bij de vijfsnaar tot en met de lage B wordt gecontinueerd. Dat kenmerk komt in het bijzonder naar voren wanneer de beide bassen direct met elkaar worden vergeleken. Dan blijkt dat de BXP wat ruwer en nasaler klinkt. Dat zou op zich een wenselijke kwaliteit kunnen zijn, maar naast de rijke, volle en warme toon van de Redwood klinkt deze toch minder verfijnd. Door de elementen te mengen is er ook een superieure holle toon mogelijk en hier blijkt de toegevoegde waarde van de kwaliteit van het elektronisch circuit. De 18 volts elektronica maakt het allemaal mogelijk en de bas heeft geen hinderlijke achtergrondruis en is helemaal stil.

Oordeel
De vijfsnarige uitvoering van beide bassen is in beide prijsklassen bijzonder populair. Wanneer geld de bepalende factor bij een eventuele aankoop is, dan ligt de keuze natuurlijk voor de hand. Mochten beide bassen binnen het budget vallen, dan wordt de keuze moeilijker.
Als het om speelcomfort en pure kwaliteit van de toon gaat, wint de Redwood met de handen in de zakken. Maar tegelijkertijd zal het ruwe uiterlijk en de ruige knagende toon van de BFX velen aanspreken. Dat zal zeker het geval zijn wanneer je prijs stelt op grommend laag in een metal of rock repertoire.
Wat je muzikale voorkeur of financiŽle mogelijkheden ook mogen zijn, Peavey biedt de mogelijkheid om op ieder niveau in te stappen en dat verdient lof.
De Cirrus serie omvat nu modellen met doorlopende of geschroefde hals, vier- en vijfsnarigen, diverse combinaties van houtsoorten en afwerking. Er is inmiddels heel wat te kiezen en voor elk wat wils.
En stel dat je heel erg kieskeurig bent en geen van deze productiemodellen aan je wensen voldoet, dan kun je altijd nog (online) de Peavey Custom Shop bezoeken en daar een Cirrus volgens je eigen specificaties samenstellen en laten bouwen.

Specificaties Peavey Cirrus 5 BXP
Prijs: Ä 599,-
Land van herkomst: IndonesiŽ
Type: actieve vijfsnaar met doorlopende hals
Body: Agathis met naturel Darkwood top
Hals: gelamineerd esdoorn, dubbele halspen
Mensuur: 889 mm
Topkam/breedte: Graph Tech/45 mm
Toets: Pau Ferro
Frets: 24 jumbo
Hardware: zwart chromen Peavey tuners, vijfdelige monorail brug
String spacing brug: 17 mm gemiddeld
Elektronica: 2x VFL humbucker actieve driedelige toonregeling
Gewicht: 3,8 kg
Finish: Darkwood natural
Opties: Bubinga top natural, Quilt top natural en viersnarige versies
Info: www.peavey.com

Specificaties Peavey Cirrus 5 Redwood
Prijs: Ä 2699,-
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: actieve vijfsnaar met doorlopende hals
Body: Elzen met figured Redwood top
Hals: met grafiet versterkt gelamineerd esdoorn, dubbele halpen, grafiet fineer op kop
Mensuur: 889 mm
Topkam/breedte: Graph Tech/46 mm
Toets: Pau Ferro
Frets: 24 medium jumbo
Hardware: goudkleurige Peavey tuners, ABM brug
String spacing brug: 17 mm gemiddeld
Elektronica: 2x VFL humbucker, actieve driedelige toonregeling, blend, volume
Gewicht: 3,8 kg
Finish: zijdeglans naturel
Opties: maple toets, fretless, viersnaar, zessnaar
Info: www.peavey.com

Cirrus 4 maple Cirrus 5 walnut