Peavey SessionBass

Peavey Sessionbass basversterker en 112MB wedge baskast

Het is alweer enige tijd geleden dat basspullen van Peavey in dit blad gerecenseerd werden. Dat lag niet aan gebrek aan belangstelling onzerzijds, maar aan de veranderingen in de Europese distributie. Inmiddels zijn er bij Peavey zoals we dat van deze Amerikaanse firma gewend zijn weer talloze nieuwe produkten ontwikkeld en wisten wij de hand te leggen op een interessante set, te weten de Sessionbass versterker in combinatie met de 112MB luidsprekerkast.
Het aardige aan deze set is, dat het gaat om een compacte luidsprekerkast die zowel staand, als gekanteld gebruikt kan worden. Ook is er ruimte voor het installeren van 19 inch apparatuur ter grootte van twee HE. Daarin kun je dus een voor- en eindversterker kwijt of een complete top van ÚÚn HE met een effectprocessor. Kortom legio mogelijkheden om je eigen combo samen te stellen. Door de kast in gekantelde positie te plaatsen heb je bovendien de mogelijkheid het combo als je persoonlijke basmonitor te gebruiken. Voor dit artikel werd de 112MB gebruikt in combinatie met de Peavey Sessionbass versterker, die al wat langer op de markt is.
De luidsprekerkast is solide gebouwd en van dusdanige afmetingen en gewicht dat hij door ÚÚn persoon redelijk goed tilbaar is. Men heeft een 12 inch premium basluidspreker met dubbele conus gemonteerd, die een vermogen van 260 Watt (4 Ohm) kan hanteren. De baspoort van de reflexkast zit aan de voorkant en is getuned op 40 Hz. Dit kastje kan het vermogen van de Sessionbass (200 watt aan 4 Ohm) goed hanteren.
De volledige transistor versterker is met zijn 19 inch/2 HE als het ware gemaakt voor montage in de 112MB en met de meegeleverde slotbouten lukt dat dan ook probleemloos. Past als een bus! De Sessionbass is bedoeld als eenvoudige, krachtige, lichtgewicht basversterker met toch een behoorlijk aantal voorzieningen. De ingangssectie heeft een gaincontrol en een -10 dB schakelaar voor actieve bassen. De toonregeling is driedelig actief met een sweepfilter voor het midden tussen de 200 Hz en 2 kHz. Daarnaast valt het geluid nog te be´nvloeden door een brightschakelaar en een contourcontrol, een voicingfilter dat het laag en hoog benadrukt en het midden wat afzwakt. Verder zijn er nog een aantal goede en functionele voorzieningen aangebracht, zoals een tunersend uitgang, een gebalanceerde DI uitgang met pre/post EQ schakelaar en groundlift. Het DI signaal wordt niet be´nvloed door het mastervolume. Je kunt de versterker dus op het podium rustig harder zetten zonder de gain van de zaalmixer en daarmee de goede zin van de geluidstechnicus te verstieren. Uiteraard zijn er ook aansluitingen voor de effects loop. De bassisten die vonden dat de door Peavey gepatenteerde anti-clip voorziening DDT het geluid te hoorbaar comprimeerde en daarmee de dynamiek nadelig be´nvloedde, kunnen de DDT nu ook uitschakelen. Dat laatste geeft dan weer de mogelijkheid de versterker tot het uiterste te drijven en je geluid van een ranzig 'randje' vervorming te voorzien. Goed voor je luidsprekers is dat echter niet! Het interieur van de versterker ziet er goed en netjes verzorgd uit voor een versterker in deze klasse. De Sessionbass is voorzien van geforceerde koeling. De fan werkt redelijk stil, maar wordt niet elektronisch gestuurd en staat dus altijd aan.
Ik heb de combinatie van de Sessionbass met de 112MB geprobeerd tijdens repetities en kleine kroegoptredens zonder P.A. In beide situaties voldeed het combo uitstekend. Lekker strak geluid met voldoende laag en de typische Peavey ronk. De dubbelconusluidspreker maakt een tweeter overbodig en voor kleinschalig gebruik is er voldoende onvervormd vermogen. Op grotere podia ga je uiteraard volume tekort komen, maar daar is dit setje ook niet echt voor bedoeld. De mogelijkheid om deze combinatie als wedgemonitor te gebruiken is mij goed bevallen. Door een goede opstelling vergroot je de hoorbaarheid en daardoor kun je het volume weer beperken. Met de prijs van fl. 1.083,= voor de Sessionbass versterker en fl. 760,= voor de 112MB luidsprekerkast, weet Peavey naar mijn smaak weer eens een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te bereiken.