Roland DB-500

Roland DB-500 digitaal bascombo

De Roland DB 500 en 700 bascombo's zijn al enige tijd op diverse beurzen te bewonderen, maar pas onlangs was ik in de gelegenheid de DB-500 uit te proberen. Mijn belangstelling voor het combo was gewekt doordat Roland gebruikt maakt van de zogenaamde FFP en COSM technologie.
Een kleine toelichting is op zijn plaats. FFP staat voor Feed Forward Processing. Dit is een digitale techniek waarmee een versterker, doordat het signaal vroegtijdig geanalyseerd wordt en berekend hoe de diverse componenten van de versterker er op zullen reageren, op adequate wijze kan reageren op inkomende signalen. Simpel gezegd: alle componenten van voorversterker tot en met eindtrap en luidspreker 'weten' al wat voor 'n signaal er aan gaat komen en kunnen zich daarop instellen. Hierdoor zijn alle onderdelen maximaal op het signaal aangepast en daarmee maximaal efficiŽnt. Op deze wijze kun je een relatief compact combo bouwen met een bescheiden uitgangsvermogen (160 Watt) en toch een optimaal rendement realiseren. De DB combo's moeten door de FFP techniek eigenlijk dezelfde prestaties kunnen leveren als veel zwaardere versterkers.
COSM staat voor Composite Object Sound Modeling, dezelfde techniek die in de V-8 gitaarmodule werd gebruikt. Hiermee worden digitale simulaties van versterkers gemaakt, zoals we dat in ultima forma kennen van de BassPod van Line-6. Met behulp van de COSM techniek kun je met de DB-500 een solid state, een buizenversterker en een overdrive buizenversterker oproepen. Bovendien wordt de COSM techniek gebruikt om voor de compressor de natuurlijke compressie van buizenversterkers te simuleren. Behalve al dit fraais is er een speciale baschorus aan boord, die de hogere frequenties van het effect voorziet en de lagere regionen spaart zodat het fundament niet verwaait. Tenslotte is de DB-500 voorzien van twee geheugenplaatsen waar de voorinstellingen kunnen worden opgeslagen. Oproepbaar via tiptoetsen op het bedieningspaneel of een voetschakelaar.
Al doet al dit digitale fraais misschien anders verwachten, het bedieningspaneel van de DB-500 is heel conventioneel, met gewone potmeters voor gain, volume, compressie, driedelige toonregeling met semiparametrisch midden, chorus en mastervolume. Met een driestandenschakelaar kies je voor solid state, tube of tube-overdrive. De shape schakelaar geeft je een strak slap en pop geluidje en met vier programma-tiptoetsen kies je voor Manual, kanaal A, kanaal B en Write. Deze laatste voorzieningen uiteraard heel handig om thuis je geluidjes uit te zoeken, op te slaan en tijdens het livegebeuren via de voetschakelaar snel van sound te kunnen wisselen. Van fabriekswege is kanaal A voorzien van een slap-instelling en kanaal B van een crunch-instelling. Het combo is verder uitgerust met de meest voorkomende aansluitmogelijkheden voor live- en studiogebruik. Sluitstuk van het geheel wordt gevormd door het luidsprekercompartiment, waarin naast een baspoortje de 12" luidspreker en een tweeter zijn gemonteerd. De DB-500 weegt 24 kg en meet 52x49x34 cm.
De DB-500 laat zich bedienen als een fluitje van een cent en klinkt voor een combo van deze afmetingen en vermogen als een klok. Natuurlijk moet je ook bij al dit digitaal fraais een goede balans vinden tussen bijvoorbeeld toonregeling en volume, maar ik was onder de indruk van de prestaties van dit handzame ding. Voeg daarbij de adviesprijs van fl. 2.395,= dan heb je een niet echt goedkoop maar wel krachtig, handzaam en bijzonder flexibel combo dat je in veel live situaties van dienst kan zijn.