Roland Cube-30 Bass

Roland Cube-30 Bass

Op de afgelopen Frankfurter Messe presenteerde Roland de basversie van het Cube-30 gitaarcombo. Het gaat om een compact bascombo (38,5x30x38 cm en 12 kilo) met een vermogen van dertig Watt dat voorzien is van een aantal features die we eerder aantroffen op de grotere digitale bascombo's van Roland, zoals FFP en COSM. FFP staat voor Feed Forward Processing. Dit is een digitale techniek waarmee de prestaties van een versterker geoptimaliseerd worden, doordat het signaal vroegtijdig geanalyseerd wordt en berekend hoe de diverse componenten van de versterker er op zullen reageren. Simpel gezegd: alle componenten van voorversterker tot en met eindtrap en luidspreker 'weten' al wat welke karakteristieken het signaal heeft en kunnen daarop anticiperen. Hierdoor zijn alle onderdelen maximaal op het signaal aangepast en daarmee maximaal efficiënt. COSM staat voor Composite Object Sound Modeling. Hiermee worden digitale simulaties van versterkers gemaakt. Bovendien wordt de COSM techniek gebruikt om de natuurlijke compressie van buizenversterkers te simuleren.

Het kastje is solide gebouwd en beschikt over een 10 inch coaxiale luidspreker. Het bedieningspaneel is verzonken aan de bovenzijde van het combo aangebracht.
Direct naast de input vinden we de compressor, waarvan de intensiteit in te stellen is. De Cube beschikt over zeven COSM modellen. De eerste is Octave Bass, die een octaaf onder de gespeelde noot toevoegt. Schakelen we verder dan treffen we aan: Flip Top (Ampeg B-15), B Man (Fender Bassman 100), T.E (Trace Elliot AH600SMX), Bass360 (Acoustic 360), Session (SWR SM-400), Concert 810 (Ampeg SVT). Bij ieder versterkertype kun je bovendien nog eens de Shape inschakelen, waardoor de klank weer veranderd en je dus eigenlijk over veertien sounds beschikt.
Naast deze COSM modellen heeft de Cube ook een conventionele driedelige toonregeling met Bass, Middle en Treble. En last but not least zijn er vijf DSP effecten aan boord: chorus, flanger, touch-wah, delay en reverb. Je kunt een keuze maken uit de eerste drie en de laatste twee en deze eventueel combineren. Uiteraard beschikt het combo over gain en mastervolume en kun je een voetschakelaar aanluiten om de effecten te bedienen. Via de aux-in is er een cd-speler of ander apparaat aan te sluiten en tenslotte is er een recording out/phones aansluiting die achter het master volume zit. Een zeer compleet uitgerust combootje mogen we dus wel stellen, al is het jammer dat er geen gebalanceerde DI op zit, waardoor je hem in een opnamesituatie als monitor kunt blijven gebruiken. De gecombineerde recording out/phones schakelt namelijk de luidspreker uit.
Wat bij het gebruik onmiddellijk opvalt is de onvervormde kwaliteit van het geluid en het vermogen. Een lekkere compacte en stevige sound. Ik was verrast over het volume dat dertig efficiente Watts blijkbaar kunnen produceren. Dat maakt het Cube combo nèt iets breder inzetbaar dan de huiskamer of homerecording situatie. Repetities of kleinschalige semi-akoestische optredens behoren zeker tot het werkterrein van de Cube.
Al klinken ze natuurlijk kleiner dan het origineel, ik vond de COSM modellen heel overtuigende simulaties, die in ieder geval een bepaalde sound suggereren. De zeven modellen onderscheiden zich voldoende van elkaar en de shape functie en toonregeling leveren nog eens extra flexibiliteit op. Maar het was leuk geweest wanneer het COSM gedeelte te bypassen zou zijn, zodat je in staat bent om je natuurlijke en oorspronkelijke basgeluid te produceren. Je zit als vertrekpunt nu min of meer vast aan de door Roland gemaakte presets. Hoe goed die overigens ook klinken. De onboard DSP effecten werken heel goed en kunnen ook gewoon uit. Bijzonder voor een combo in deze klasse is de aanwezigheid van de touch-wah.
Al met al is het Roland Cube-30 Bass combo een veelzijdig apparaat, dat door de combinatie van kwalitatief goede geluiden en effecten behoorlijk inspirerend werkt. De advieswinkelprijs is 352,= euro. Daarmee is het niet het allergoedkoopste 'thuisbascombo', maar beslist wèl een van de betere, die bovendien nog tot meer in staat is dan de buren ergeren. Volgens mij het geld dik waard.

Roland Cube-30 Bass