R.Cocco & Charlie Stringer

R. Cocco en Charlie Stringer bassnaren

Twee min of meer nieuwe namen aan het bassnarenfirmament zijn die van de Amerikanen Richard Cocco en Charlie Stringer. De eerste richt zich heel serieus met een uitgebreid scala aan bassnaren duidelijk op het 'high-end' van de markt. Stringer daarintegen presenteert zich als de risee en jonge hond onder de snarenfabrikanten. Zijn beperkte assortiment bevindt zich in de klasse 'prettig geprijsd'.
Richard Cocco is een Italiaans emigrant, die sinds 1951 in de V.S. snaren produceert. Hij maakte de ontwikkeling van de electrische basgitaar mee en kan dus bogen op een jarenlange traditie en ervaring in de snarenfabricage. De snaren van Cocco worden met behulp van door hem ontworpen machines met de hand gefabriceerd. Het programma omvat stalen en nikkel sets voor vier-, vijf- en zessnarige bassen in diverse diktes. Ook zijn er losse snaren verkrijgbaar. De prijzen variëren van fl. 62,50 voor viersnarige sets tot fl. 99,50 voor zessnarige sets. De klank van deze roundwound snaren is mooi gelijkmatig en warm. Ze blijven lange tijd stabiel en helder en zijn soepel en comfortabel.
Charlie Stringer is bekend geworden door de humoristische wijze waarop hij reclame maakt voor zijn Snarling Dogs snaren. Tijdens de Namm show liet hij buttons in de pissoirs van het herentoilet deponeren met daarop aansprekende teksten. De variatie in merchandise-artikelen, zoals T-shirts en panties(!), die de verkoop van zijn produkten moet ondersteunen is bijna groter dan het assortiment snaren dat hij aanbiedt. Desalniettemin hebben de Snarling Dogs binnen korte tijd een plaatsje in de snarenmarkt weten te bemachtigen. Dat zal te maken hebben met de prijs: fl. 45,=. Voor dit bedrag kun je kiezen uit twee viersnarige sets: .040-.095 of .045-.105. Ook de Snarling Dogs zijn roundwound bassnaren en verkrijgbaar in een stalen of nikkel uitvoering. Ook deze snaren heb ik enige tijd zonder problemen gebruikt. De klank en balans zijn prima. Datzelfde geldt ook voor de levensduur en het speelcomfort.
Een vergelijking tussen beide merken is moeilijk. Ik heb beide sets naar tevredenheid gebruikt. Het is net als bij de Hema en de Bijenkorf: in beide winkels koop je produkten van goede kwaliteit, alleen is de één wat exclusiever dan de ander. Voordelen van de R. Cocco snaren die de hogere prijs rechtvaardigen zijn wat mij betreft: de wat rijkere klank en het veel grotere assortiment waaruit je je eigen specifieke set kunt samenstellen.