Stuart Spector NS bassen

Terug van weggeweest: Stuart Spector Design basgitaren

Stuart Spector Design is de naam van het bedrijf van de gelijknamige Amerikaan, die vanaf 1975 elektrische bassen en gitaren maakte in Woodstock USA. In 1976 en de jaren daarna maakte hij furore met zijn NS basgitaar. Deze bas werd ontworpen door de industrieel ontwerper Ned Steinberger. Het inmiddels klassiek geworden model viel toen nogal op, door de aparte asymmetrische vormgeving en de ergonomisch gewelfde body. Het instrument was in Europa niet gemakkelijk te verkrijgen. In Amerika was het razend populair bij de bassisten van melodieuze/symfonische hardrockgroepen aan het eind van de jaren zeventig. Of het bedrijf in de loop van de jaren tachtig daadwerkelijk ter ziele is gegaan, of een schijndood bestaan leidde is mij niet bekend. Zeker is wel dat de Spector bassen in Europa geleidelijk aan van het poppodium verdwenen. Misschien dat het succes van de Warwick Thumb basgitaar in de jaren tachtig, die wel heel sterke overeenkomsten vertoont met de Spector NS, daaraan debet was. Inmiddels is Spector weer helemaal terug van weggeweest. Vorig jaar verkeerde men voor het eerst sinds jaren met een prominente stand op de Frankfurter Messe. Daar werd met verve een combinatie van oude en nieuwe produkten getoond. Stuart Spector heeft zich inmiddels verzekerd van een ervaren partner in de persoon van Joe Veillette die, ook in de jaren zeventig, nog een korte periode zeer exclusieve (bas)gitaren onder de naam Veillette Citron produceerde. De nieuwe start van Spector houdt in, dat men naast de klassieke NS-bas in 1992 een nieuw model introduceerde: de SD-serie. Daarnaast laat men een op de NS-bas geÔnspireerd model bouwen in TsjechiŽ, de NS CR. Tevens heeft men gezorgd voor een instapmodel, dat in Korea wordt geproduceerd. Aangezien Spector sinds enige tijd ook over een vertegenwoordiging in Nederland beschikt, leek het ons goed eens aandacht te schenken aan twee nieuwe produkten van het legendarische merk.

Uit Korea, de NS-94
Het moge duidelijk zijn, dat het kostenaspect de belangrijkste overweging is geweest bij het uitbesteden van een deel van de Spector produktie aan de Koreaanse industrie. Inmiddels heeft de Amerikaanse instrumentenbouwer blijkbaar voldoende vertrouwen in de Aziatische produktiemethoden.
Voor Spector wordt er een vier- en vijfsnarig model gemaakt. De NS-94 is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van Steinberger. De bas heeft een doorlopende hals van rock-maple met een palissander toets. De gewelfde body is gemaakt van soft-maple. De aansluiting van de tweeoctaafshals naar de body is voortreffelijk gestyled en deze is daardoor zeer comfortabel bespeelbaar. De balans van deze basgitaar is ook uitstekend. De gewelfde body is vooral van voordeel voor bassisten met een buikje.
De actieve elementen en toonregeling is uit de eigen (Koreaanse?) keuken van SSD en doet denken aan die van EMG. De dubbele toonregeling en balans potmeters werken naar behoren en hebben een vaste middenstand. Ik was wat teleurgesteld over de output van deze bas, die voor een actieve wat aan de matige kant was. Wellicht dat enig sleutelwerk aan de hoogte van de elementen daarbij nog soelaas kan bieden. Het geluid van de NS-94 is uitstekend. Een echte actieve sound met veel laag en 'fetzend hoch' zoals onze oosterburen zouden zeggen. De NS-94 gaat fl. 1.995,= kosten en zal met die prijs hevige concurrentie krijgen van diverse andere merken in dit marktsegment.

Uit TsjechiŽ, de NS-5 CR
Hoewel TsjechiŽ inmiddels niet meer zo'n lage-lonenland is als Korea, zal het duidelijk zijn dat voor een Amerikaanse producent het nog steeds aantrekkelijk is om produkten voor de Europese markt daar te laten maken. Daar komt bij dat er in dit voormalig oostblokland een lange en rijke traditie is in de instrumentenbouw, waarvan geprofiteerd kan worden.
Ook deze Europese bas is gebaseerd op het oorspronkelijk design van Ned Steinberger. De overeenkomsten zijn echter sterker dan bij de Koreaanse versie. De vormgeving, afwerking en gebruikte materialen zijn net even een klasse beter dan bij de Koreaan. De NS-5 CR is een vijfsnarige bas, met een doorlopende hals van hard maple en een aangelijmde body van soft maple. Ook hier weer is de aansluiting van hals naar body zeer goed en uiterst comfortabel. Bij de overgang van de hals naar de kop, ter hoogte van de topkam, is een verdikking in het hout gelaten, die bij het bespelen van de lage posities een prettige steun en natuurlijk extra stevigheid geeft. Ook deze hals heeft een palissander toets en is tot twee octaven bespeelbaar. De hardware is verguld, stemmechanieken zijn van Schaller en de zware brug is van eigen SSD fabrikaat.
De NS-5 CR heeft twee actieve EMG 40 DC elementen en een actieve tweedelige toonregeling. de elektronica is op wat merkwaardige wijze in het achtercompartiment bevestigd: de chip en batterij zijn met stukjes schuimrubber en klitteband vastgezet. Daar zijn dacht ik tegenwoordig heel andere methoden voor. Ook deze bas klinkt als een (actieve) klok, met een lekkere strakke en goed gedefinieerde lage B. Opvallend is dat voor een actieve bas, het middengebied goed vertegenwoordigd is. Een 'tight bassound' zoals de anglofiel het wellicht zou uitdrukken. De NS-5 CR moet om en nabij de fl. 3.395,= gaan kosten en zal daarom net als zijn Koreaanse broertje in een marktsegment terecht komen waar een aantal kwaliteitsinstrumenten in een pittige concurrentiestrijd verwikkeld zijn.

Conclusie
Spector is terug, met ambities om uit te groeien tot een merk met een stevige marktpositie. Dat wordt duidelijk uit de voortvarendheid waarmee men de drie produktielijnen in Amerika, Europa en AziŽ heeft opgezet. Met de nieuwe basgitaren gaat men uit van een oud en beproefd concept, hetgeen de introductie van deze nieuwe bassen zal vereenvoudigen. Bij de hier besproken bassen, gaat het om kwalitatief goede produkten, die hun geld weliswaar waard zijn, maar prijstechnisch gezien in een lastige markt zullen moeten opereren.