Starfield Cabriolet Bass

Starfield Cabriolet Bass CB-100

Het hier ten lande nog niet zo heel erg bekende Koreaanse merk Starfield, brengt een aantal instrumenten op de markt, die alleen al vanwege de prijs, interessant genoeg zijn om eens nader te bekijken. De Cabriolet CB-100, is de goedkoopste uit de serie. Het instrument gaat voor het luttele bedrag van fl. 497,= de deur uit. Een prima prijs voor iemand die de eerste onzekere schreden op het bassistenpad zou willen zetten.
De Cabriolet heeft een vormgeving die doet denken aan een forse Fender Mustang. De bovenste positieholte is echter minder diep weggesneden. Ons testexemplaar was uitgevoerd in een fraaie tobacco-sunburst finish met een kleine witte plastic pick-guard. De body bestaat uit twee delen elzenhout. De geschroefde hals is van esdoorn, met een palissander toets. De iets naar achter hellende headstock is aangelijmd. Eenentwintig smalle frets, een plastic topkam, gesloten stemmechanieken en een zeer eenvoudige brug, van het principe dat al bijna bijna veertig jaar dienstdoet, completeren deze bas. De Cabriolet is een passieve bas van het type PJ. De twee elementen worden bediend door een toon- en twee volume potmeters.
Wanneer men deze opsomming zo leest, dan is er met de ingredienten van deze basgitaar niets aan de hand en lijkt men voor nog geen vijfhonderd piek heel wat bas te krijgen. Maar zoals bekend is het de kok die van de ingredienten een eetbare soep moet maken en die vergelijking gaat ook op voor deze basgitaar. De lage prijs komt tot uitdrukking in de wijze waarop deze bas is geassembleerd en afgesteld. Het fretwerk, de intonatie, de snaarhoogte, de hoogte van de elementen, de topkam, de hoek van de hals ten opzichte van de body zijn bepaald niet optimaal en getuigen van een snel en dus goedkoop produktieproces met weinig aandacht voor het individuele instrument. Nu is dit op zich niet rampzalig, want een ervaren en handige bassist kan met wat sleutelen veel bereiken. En het blijft natuurlijk ook altijd mogelijk het werk uit te besteden aan de bassen(ver)bouwer. In dat geval moet je wat geld optellen bij de aanschafprijs. Voor een afstelbeurt ben je al snel fl. 75,= kwijt. Wanneer ook de fretten gevlakt moeten worden komt daar nog eens een dikke honderd gulden bij. In dat geval gaat de Cabrioletbas dus + fl. 700,= kosten. Gesteld dat je dat ervoor over hebt, dan ben je nog steeds niet duur uit met de aanschaf van de Starfield Cabriolet en je beschikt dan over een goed klinkende en waar-schijnlijk goed bespeelbare basgitaar, die dan zijn prijs zeker waard is.