Status Shark

Status Shark Bass

In 1995 introduceerde Status een viertal nieuwe basgitaren. Hieronder bevond zich ook de Shark. Een basgitaar in retrostijl, met duidelijke verwijzingen naar de modellen uit de beginperiode van Status. De Shark zou je het instapmodel van Status kunnen noemen. Inclusief gigbag kost deze bas fl. 1.685,= en dat is voor Status begrippen een zeer acceptabele prijs. Wat mag je voor deze ruim anderhalf duizend gulden verwachten?
In ieder geval een naar mijn smaak fraai vormgegeven bas, die onmiskenbaar van de Status tekentafel komt. De body is van twee delen Amerikaans kersenhout. De slagplaat heeft een scherpe uitloper naar boven, die inderdaad aan een haaienvin doet denken, maar de bas tevens een klassiek uiterlijk geeft. De aangeschroefde hals is van drie delen maple en verstevigd door twee stroken grafiet, die aan weerszijden van de halspen lopen. Een plastic topkam en 0-fret completeren de twee-octaafs hals. Fretwerk en bespeelbaarheid zijn voorbeeldig. De hardware is verchroomd, evenals de kap die het humbucking element bedekt. De brug is er een van eigen Status produktie en oogt solide. De gesloten stemmechanieken zijn waarschijnlijk van Gotoh.
De Shark is ook elektronisch gezien ontdaan van alle overdaad. Een enkele humbucker, passieve elektronica, een volume en toonpotmeter is alles wat je naast de plugingang zult aantreffen. Dat is dus kaasje voor de recensent. Naast de al genoemde uitstekende bespeelbaarheid, munt de Shark wat mij betreft ook uit in geluid: een volle, warme en dikke toon. Hierbij valt met name het laag op wat prachtig diep is. Het hoog is strak, maar niet erg nadrukkelijk aanwezig. De gemiddelde slapper zal er wel een brugelementje bij willen hebben. Hoewel ik slechts kort over deze bas kon beschikken maakte hij een erg goede indruk op mij. Het is een eenvoudige bas, maar wel één van goede kwaliteit. Voor deze prijs zou ik het dan ook beslist een aanrader willen noemen.